HÍREK

Costantino: "Ha egy fiatal jól teljesít, meg fogja kapni a lehetőséget" (lapszemle)

2021-08-02

Costantino: "Ha egy fiatal jól teljesít, meg fogja kapni a lehetőséget" (lapszemle)

Vezetőedzőnkkel az utanpotlassport.hu beszélgetett fiataljainkról. Lapszemle.

Az MTK Budapest labdarúgócsapata előszeretettel épít fiatal játékosaira. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fővárosi klub foglalkoztatta legtöbbet a 2000 után született játékosait a felnőtt NB I 2020-2021-es évadában. Nagyon úgy tűnik, hogy a filozófián ezután sem akarnak változtatni, mivel az új szezont is több ifjú tehetséggel a soraikban kezdték el.

A labdarúgó NB I előző évadában az MTK Budapest játszatta legtöbbet az utánpótláskorú játékosait, és a fiatalok megmutatták, hogy a felnőtt első osztály közegétől sem illetődnek meg. A nyáron több változás is történt a csapatnál, a magyar válogatott edzői stábjából az olasz szakember, Giovanni Costantino érkezett, akivel a bajnokság kezdete előtt szlovéniai edzőtáborban vettek részt a játékosok.

„Jól sikerült az előszezon. Úgy gondolom, hogy megfelelő az atmoszféra a csapatnál, az eredményekkel is elégedett vagyok, de ami a legfontosabb, hogy remek teljesítményeket láttam. Ezek mellett az erőnléti szintet is figyeljük, ami alapján készen állunk a megméretésekre – nyilatkozza az Utánpótlássportnak Costantino, aki a fiatalokra is kitér. – Volt lehetőségük, hogy megmutassák a tudásukat, és éltek ezzel. Kovácsréti Márk több gólt is szerzett, Mezei Szabolcs a középpályán mutatott be minőségi produkciót, Vancsa Zalán pedig nagyon fiatal, 2004-es, de így is betalált. Sok lehetőség rejlik benne, ha tovább fejleszti a képességeit. Ha játszanak, az azt jelenti, hogy megvan hozzá a kvalitásuk, úgyhogy nagyon elégedett vagyok velük.”

Az olasz vezetőedzőnek határozott elképzelései vannak a játékfilozófiát tekintve; bár a csapatba kerülés esetében fontosabb az életkornál az adott játékos teljesítménye, a fiatalokra igyekszik kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a fejlődésük nagyban függ az edzői stáb és a szakemberek segítségétől, döntéseitől.

„Nálam az játszik, aki megérdemli. Ha egy ifjú játékos jól teljesít, annak örülök, meg fogja kapni a lehetőséget, tétmérkőzésen is bizonyíthat majd. A válogatottnál is hasonlóan tekintettem a fiatalokra. Emlékszem, Limassolban voltam még a COVID megjelenése előtt, amikor mondtam Szalai Attilának, hogy alapembere lesz a jövő magyar csapatának; akkor nagyon furcsán nézett rám, mára viszont tényleg ez a helyzet. Ha hiszel az ifjakban, jó eredmények és teljesítmények születhetnek. Szeretek velük dolgozni, de ez minden játékosra igaz. Úgy vélem, segíthetek a fiataloknak magas célokat elérni.”

Pénteken elkezdődött a 2021-2022-es NB I-es évad, amelyben az MTK Budapest már az első napon pályára lépett: a friss feljutó Gyirmóttal játszottak 1–1-es döntetlent. A találkozón a már említett fiatalok közül Mezei (20) és Kovácsréti (20) is csereként lépett pályára, míg a szintén 20 éves Varju Benedek végigjátszotta a találkozót.

„Úgy gondolom, nincsenek túl messze a nemzeti csapat szintjétől; ebben a korban ez megfelelő állapot. Amikor aláírtam a klubhoz, arra is kértek, hogy fejlesszem a fiatalokat. Én és a velem dolgozó szakemberek mindannyian ezen dolgozunk. Ha nyitottak a közös munkára, és arra, hogy fejlődjenek, ez egy jó lehetőség számukra; megmutathatják az NB I-ben, milyen kaliberű játékosok ők. Az én álmom, hogy bekerüljenek a nemzeti csapatba, emellett nagyobb ligákban, klubokban is bizonyítsanak, hiszen az MTK jó ajánlólevél Magyarországon kívül is; ezt szeretném megtartani, vagy akár még jobbá tenni.”

Forrás: utanpotlassport.hu

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-24 11:00 Sóstói Stadion Edzőpálya

Fehérvár FC II

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman