HÍREK

Biben: "Azért választottam az MTK-t, mert reméltem, hogy itt valóban valóra válthatom az álmomat" (lapszemle)

2021-01-16

Biben: "Azért választottam az MTK-t, mert reméltem, hogy itt valóban valóra válthatom az álmomat" (lapszemle)

Az utanpotlassport.hu írt cikket Biben Barnabásról.

Az MTK Budapest korosztályos válogatott középpályása, Biben Barnabás (17) álmában sem gondolta volna, hogy az ősszel tíz mérkőzésen léphet pályára az NB I-ben. Minden bajnokin azért hajtott, hogy a rá következő héten is lehetőséget kapjon.

Ha van magyar klub, amely bátran dobja mély vízbe a fiatalokat az NB I-ben, az az MTK Budapest, csak éppen nem 16 éves korukban… A 2020/21-es évadot a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U19-esei között kezdő Biben Barnabást persze aligha zavarta a nem szokványos debütálás korábbi klubja, a Puskás Akadémia ellen.

„Érdekes érzések kavarogtam bennem aznap. Egyfajta extra bizonyítási vágy, hogy megmutassam, az MTK nem ok nélkül adta meg nekem a lehetőséget – kezdi emlékei felidézését az U18-as válogatott középpályás. – Amikor 2019 nyarán távoztam Felcsútról, éppen azért választottam az MTK-t, mert reméltem, hogy ez lesz az a csapat, amelyben valóra válthatom az álmomat. De hogy ilyen fiatalon pályára léphettem az élvonalban, arra nem számítottam. Részben a járványhelyzet is befolyásolta, hogy felkerültem a felnőttekhez, hiszen szeptemberben az U19-es együttesben többen megfertőződtek, ami miatt az edzések is teljesen leálltak. Mivel én egészséges maradtam, szóltak, hogy mehetek az első csapathoz. Már akkor leírhatatlanul boldog voltam, de aztán a szakmai stáb jelezte, a Puskás elleni meccskeretbe is bekerülök. Végül úgy alakult, hogy Kata Mihályt a 36. percben le kellett cserélni, így majdnem egy órát tölthettem a pályán, ami szintén meglepetésként ért. Persze, nagyon hálás vagyok, hogy már az első félidőben be mertek cserélni.”
A 2003. novemberében született reménység azóta minden összecsapást mérföldkőnek él meg a felnőttek között.
„A bajnokságban tíz, a kupában egy mérföldkövet teljesítettem. Nem tudok kiemelni egyet a mérkőzéseim közül, mert mindegyiket ugyanannyira fontosnak tartom, de az biztos, hogy amikor a Fradi ellen kezdőként léphetsz pályára a Groupamában, akkor megbecsülöd, meddig jutottál és igyekszel kiélvezni a pillanatot. Most is kiráz a hideg, ha arra a meccsre gondolok. Igaz, gólt még sajnos nem szereztem – pedig a Paks ellen már elég komoly lehetőségem volt erre –, összességében úgy érzem, sikerült felvenni a felnőttfutball ritmusát. Talán az MTK-s újoncok szerencsések abból a szempontból, hogy az akadémiai alakulatok taktikája, játékstílusa sok szempontból hasonlít az első csapatéra. Főleg ennek köszönhető, hogy U19-ből – ahol egyébként szintén jól kezdtem az évadot, négy meccsen három gólt lőttem – hamar átszoktam a még gyorsabb, fizikailag megterhelőbb focira.”

Az NB I harmadik helyén telelő klub fiatalja lépésről lépésre, kis célokban gondolkodik, ami a közeljövőt illeti.
„Meccsről meccsre szeretnék fejlődni és kiharcolni a helyem a csapatban. A téli szünet előtt jó visszajelzéseket kaptam, ezeket nyilván elraktározom magamnak, de már csak a bajnokság folytatására gondolok. Remélem, a továbbiakban is hasznára lehetek a klubnak. Az évad végére pedig jó lenne olyan húsz NB I-es mérkőzéssel zárni.”

„A belém fektetett bizalom jólesik, minden eddigi összecsapáson olyan pozícióban játszatott Michael Boris, ami fekszik nekem. Univerzális középpályásnak tartom magam. A védekező feladatoknak is örülök, mert kihívásnak fogom fel, de az ellenfél kapuja elé is szeretek beérkezni. Sokat foglalkozom azzal, hogy párharcerős és egyben kombinatív játékossá váljak. Thiago Alcantara játékstílusa inspirál a leginkább. Amennyit fut, amennyi munkát letesz az asztalra a mérkőzéseken, az szerintem példaértékű.”

Ki tudja? Egyszer talán Biben Barnabást is úgy emlegetik majd, mint akire példaképként tekintenek a jövő generációi.

Forrás: utanpotlassport.hu/nso.hu

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman