HÍREK

Berlinben jártak a Bajnokok Ligája döntőjén

2015-06-10

Berlinben jártak a Bajnokok Ligája döntőjén

24 európai és ázsiai ország gyermeklabdarúgói vettek részt a harmadik nemzetközi Foci a Barátságért gyermekfórumon. Magyarországot az MTK U14-es csapata képviselte a rendezvényen

24 országból 670 gyermek és felnőtt részvételével rendezték Berlinben, a Gazprom társadalmi programja részeként a harmadik nemzetközi Foci a Barátságért gyerekfórumot. A vállalat kezdeményezésének célja, hogy segítse az ifjúsági labdarúgás fejlesztését és olyan, általános emberi értékeket népszerűsítsen a fiatalok körében, mint a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, odaadás, győzelem, hagyományok és becsület. Ehhez kapcsolódóan a rendezvényen átadták a Kilenc Érték Kupát, amit a résztvevő gyerekek ítéltek oda annak a BL-ben szereplő csapatnak, akik szerintük legjobban képviselik a program alapelveit. A Fórum részeként Utcai Focibajnokságot is rendeztek, amelyet az osztrák Rapid nyert meg, a Magyarországot képviselő MTK, a spanyol Athletico Madrid ellen 2-0-ra nyert, a japán Tokio ellen azonban veszített a csapatmérkőzésekben. A program végén a résztvevők együtt izgulhatták végig a Bajnokok Ligája döntőjét az Olimpia stadionban.

Összesen 670 gyermek és felnőtt vett részt a Foci a Barátságért program fő eseményén, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna képviseletében. 2015-ben a programot világszinten több mint 100 ezer gyermek és felnőtt támogatta, köztük híres sportemberek és művészek is. Magyarországon Buzánszky Jenő és Mészöly Géza után 2015-ben Dzsudzsák Balázs vállalta a program nagyköveti tisztjét, szakmai támogatóként pedig az MLSZ Grassroots programja állt a kezdeményezés mellé.

A Fórum alatt a gyerekeknek lehetősége nyílt megismerkedni más országokból származó társaikkal, sőt, Julian Draxler, Fabian Giefer és Anatolij Timoscsuk futballsztárokkal is, valamint a program nemzetközi nagykövetével, Franz Beckenbauerrel.

„Három év alatt megtriplázódott a Foci a Barátságért programban résztvevő országok száma és folyamatosan érkeznek hozzánk újabb jelentkezések. 2015-ben már ázsiai országok is csatlakoztak a programhoz, s így a Foci a Barátságért eseményei már kontinenseken átívelve kerülnek megrendezésre s évről évre egyre több és több ember osztozik a program értékeiben. A kezdeményezésünk iránti hatalmas érdeklődés és a nemzetközi sportközösség támogatása is igazolja programunk jelentőségét és népszerűségét, emellett pedig azt, hogy megfelelő útmutatást nyújt a jövőnket képviselő fiatalabb generáció nevelésére” – mondta a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Alexej Miller.

„A Foci a Barátságért programnak elképesztő dinamikája van: rendszeresen indítanak új eseményeket és kezdeményezéseket, tisztán látható a folyamatos fejlődés. Három éve meghatározták az eseménysorozat által képviselt értékeket, 2014-ben pedig megalapították a Foci és Barátság Napját. A program hivatalos jelképe a Barátság karkötő lett, amit most már 26 ország gyermekei és felnőttei viselnek. Az idei év újítása a Kilenc Érték Kupa, amit a fiatalok szavazhatnak meg a felnőtteknek, ezáltal elismerve jócselekedeteiket. A gyerekek így követendő példát találhatnak a maguk számára, a felnőtteknek pedig külön motivációt adunk társadalmi projektjeikhez. Ez egy remek kezdeményezés és én büszkén állok ki mellette” – mondta a Foci a Barátságért program nemzetközi nagykövete, Franz Beckenbauer.

A Foci a Barátságért Kilenc Érték Kupát az FC Barcelona nyerte meg, mert a gyerekek megítélése szerint a klub kiemelkedően törekszik az ifjúsági futball fejlesztésére és támogatására, valamint segíti a fejlődő országokból származó fiatal labdarúgókat.

A Fórum után a résztvevők együtt nézhették meg az UEFA Bajnokok Ligája 2015-ös döntőjét, a Berlini Olimpiai Stadionba.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman