HÍREK

BEMUTATJUK VASÁRNAPI ELLENFELÜNKET: AMIT A VÁC FC-RŐL TUDNI KELL

2019-10-04

BEMUTATJUK VASÁRNAPI ELLENFELÜNKET: AMIT A VÁC FC-RŐL TUDNI KELL

A Merkantil Bank Liga 12. fordulójában vasárnap 15 órától a Vác FC ellen lépünk pályára Balassagyarmaton.

A JELEN:

A Vác FC a Merkantil Bank Liga legutóbbi bajnokságában a 13. helyen végzett, azt megelőzően tízedikek voltak, 31 ponttal kevesebbet szereztek, mint az akkor bajnoki címet nyert csapatunk.
A nyár folyamán a tulajdonosváltás miatt nagy volt a bizonytalanság a klub háza táján, amely végül szinte az utolsó pillanatban kapott indulási engedélyt a 2019-2020-as bajnokságra. A bizonytalan helyzetben csaknem a teljes keret ingyen eligazolt, összesen 21 játékos távozott az együttestől.

Ahhoz, hogy a Vác egyáltalában el tudjon indulni az NB II-es bajnokságban, az Újpest, az FTC, az MTK, a DVTK és a Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia nyújtott segítséget. Így érkezett többek között Filipovics Marko, Hajnal Balázs, Szűcs Kristóf (mindhárman Újpest FC – kooperációs kölcsön), Kasza Balázs (UTE U19), Lefler Benjámin (Ferencváros – kölcsönbe), Molnár Bence (MTK – kölcsönbe), Szabó Levente (VKLA), Géringer László (DVTK II). Többen jöttek másodosztályú együttesből, de a legtöbb játékos alacsonyabb osztályból csatlakozott a váciakhoz.

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy Vácott a stadionjuk felújítása miatt nem is léphetnek pályára. A hazai mérkőzéseiket így Soroksáron vagy Balassagyarmaton rendezik, attól függően, hogy az NB III-as nógrádi gárda hol lép pályára, ugyanis az MLSZ a kettős meccsrendezést nem engedélyezte.
A mieinket így a gyarmati Ipolyparti Stadionban fogadják vasárnap 15 órától.

Az idei pontvadászatban 1 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség a mérlegük, 4 ponttal az utolsó helyen állnak a tabellán, mínusz 15-ös gólkülönbséggel (7-22). Egyetlen győzelmüket a Dorog ellen szerezték, döntetlent a Tiszakécskével játszottak.

A váciaknál Burzi Attila irányítja az edzéseket, ám a licencszabályok miatt a vezetőedző a 48 éves Bánföldi Zoltán, akinek van ugyan NB I-es játékos múltja, de felnőtt együttesnél edzői tapasztalata kevés.

Csapatunk a Váccal mérkőzött már az NB I-ben és az NB II-ben is:

A dunakanyari együttessel az NB I-ben 1987. november 8-án játszott először csapatunk - Vácon 12.000 néző előtt 1-0-ra győztünk. A visszavágón, 1988. június 1-én a Hungária körúton meglepetésre a Váci Izzó MTE 3-2-re nyert.

Az eddigi utolsó, a 26. első osztályú találkozón Budapesten 2007. április 8-án a Dunakanyar Vác FC ellen 3-0-ra diadalmaskodtunk. A Garami József által irányított csapatunkban Végh Zoltán, Kriston Attila, Mladen Lambulić, Czvitkovics Péter, Pál András, Kanta József, Hrepka Ádám és Németh Krisztián is pályára lépett. Góljainkat Kanta József (2) és Pál András szerezte.

A váciak ellen két alkalommal is 5-0-ra győzött csapatunk. A mérleg azonban nagyon kiegyensúlyozott, s érdekes, hogy csak egy összecsapás végződött döntetlennel.

Az NB II-ben négy alkalommal mérkőzött eddig a két gárda. Csapatunk háromszor győzött, míg a Vác FC egy sikert könyvelhet el.

1981. október 1.    
MTK-VM - Váci Izzó MTE    6 - 0    

1982. április 25.    
Váci Izzó MTE - MTK-VM    1 - 0        

2017. augusztus 19.    
MTK Budapest - Vác FC    3 - 0        

2018. április 11.    
Vác FC - MTK Budapest    2 – 3
Merkantil Bank NB II, 2017-2018, 23. forduló - Hévízi úti Stadion - játékvezető: Szilasi Szabolcs - 450 néző
MTK Budapest: Szentpéteri Viktor - Katona Máté, Gengeliczki Gergő, Balogh Béla, Bori Gábor - Vass Patrik, Kanta József (Talabér Attila), Borbély Bálint - Takács Ronald (Schäfer András), Hrepka Ádám (Gera Dániel), Lencse László. Vezetőedző: Feczkó Tamás.
Gólszerzőink: Kanta József, Vass Patrik, Lencse László (11-esből).
Klubunk második csapata is mérkőzött a váciakkal az NB II-ben, amikor lehetőség volt arra, hogy a kék-fehérek három évig a második vonalban szerepeljenek: 

2008. október 19.
MTK Budapest FC II - Vác-Újbuda LTC    1-1        
2009. május 16.    
Vác-Újbuda LTC - MTK Budapest FC II    2-3
2009. szeptember 12.
Dunakanyar-Vác FC - MTK Budapest FC II    3-4    
2010. április 11.    
MTK Budapest FC II - Dunakanyar-Vác FC    1-1    
2010. augusztus 15. 
MTK Budapest FC II - Dunakanyar-Vác FC    2-1    
2011. március 5.
Dunakanyar-Vác FC - MTK Budapest FC II    2-1    

Az összmérleg:
MTK Budapest - Vác FC

NB I:
26       14       1       11       54 - 35          43    (55 %)

NB II:
4          3       0       1         12 - 3              9     (75 %)
6          3       2       1         12 - 10           11    (61 %)

ÖSSZESEN:
30       17      1        12       66 - 38          52     (58 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk
- a második csapatunk ellen lejátszott mérkőzések nem szerepelnek az összesítésben

A Vác FC labdarúgásának múltja:

Az egyesület 1899. júniusában alakult, hivatalosan azonban 1899. november 28-án lett bejegyezve Váci Sport Egylet néven. Bár volt futball csapatuk, de első mérkőzésüket csak 1904-ben játszották a Műegyetem csapatával, az összecsapás a fővárosiak 3-0-ás sikerével végződött. 

Bajnokságban 1912-től szerepeltek, a Pestvidéki kerület Soroksári alosztályában, ahol az első helyen végeztek.

Az előző század első három évtizedében eredeti formájában szerepelt a dunaparti gárda, azonban pálya és pénzügyi okok miatt 1932-ben a Váci AC-vel, 1948-ban pedig a Váci Reménységgel egyesült.
Az 1950-es években szinte szezononként változott a csapat megnevezése (Váci Dolgozók TK, Váci Vörös Lobogó SK, Váci Petőfi, Váci Bástya). 

Később a helyzet némileg stabilizálódott, de az ezredforduló után is féltucat névre "keresztelték" át az egyesületet.

A múlt század első évtizedeiben többnyire alsóbb osztályokban szerepeltek, többnyire a Közép-magyarországi Labdarúgó Alosztály bajnokságaiban - több, kevesebb sikerrel.

Az 1950-es években az NB II-ben szerepelt a váci klub, majd az 1961-es kiesést követően a gárda a harmad- és negyedosztályban játszott, sőt, 1965-ben a Pest megyei bajnokságba zuhantak vissza.
1966-tól újra az NB III-ban vitézkedtek, igaz, akkor az a negyedik vonalat jelentette. 1971-ben-ben az NB II-be jutottak, ami a magyar futball harmadik osztálya volt. Az "igazi" NB II-be 1977-ben kerültek fel a váciak, ahol öt évig játszottak, majd két esztendő területi bajnokság következett, hogy aztán 1984-ben újra a második vonalba kerüljenek.

1987 őszén pedig első Pest megyei csapatként feljutottak az NB I-be, ahol 13 évet töltöttek el. Ebben az időben állt a csapat mellé támogatóként a Samsung, amely évekig biztosította az elsőosztályú szereplés anyagi hátterét. 

Az első jelentősebb eredmény egy negyedik helyezés volt 1991-ben, majd egy évvel később már ezüstéremig jutott a csapat. 

A következő idényben újabb bajnoki ezüst következett, majd 1994-ben elérte a váci futball a legnagyobb eredményét: a Vác FC-Samsung magyar bajnok lett, harmadik vidéki gárdaként a Nagyváradi AC és a Győri ETO után! A bajnokcsapat sikeredzője a későbbi szövetségi kapitány, Csank János volt, aki két évtizeddel később egészen más szinten és más körülmények között vezette bajnoki címre ismét a váci labdarúgást. Az 1994-es bajnok csapat tagja volt többek között Koszta János, Nyilas Elek, Nagy Tibor, Romanek János, Füle Antal, Répási László, Dzurják József, Szalai Attila, Sallai Tibor, Hámori István. 

Azonban nem kellett sokáig számolni az erőn felül teljesítő gárdával - a következő évek a kiesés elleni küzdelemmel teltek, az első 10 közé többé már nem sikerült bejutni. Ebben az évtizedben három Magyar Kupa-döntőt is játszott a Vác, győznie azonban egyszer sem sikerült.

Ebben a korszakban a Samsung helyét az 1990-es évek közepén szponzorként a Zollner foglalta el. A kiesés ellen küzdő klub az 1999-2000-es idényben morálisan és szakmailag is teljesen szétesett, egymást követték a nagyobb vereségek, így végül utolsóként búcsúzott az élvonaltól a Vác, és 2000 őszén már a negyedosztályban találta magát.

Innen egy bronzéremmel kerültek vissza a harmadosztályba, majd 2003-ban feljutott a második vonalba az immár Dunakanyar névre keresztelt klub. 

Itt egy szerényebb első szezont követően, előbb egy bronz, majd 2006 tavaszán egy aranyérmet gyűjtöttek be, ezzel ismét visszakerültek az élvonalba. Megragadniuk az első osztályban ezúttal azonban már nem sikerült, ismét utolsók lettek. 

A kiesést követően 2007-ben a csapat fuzionált az Újbudával, két év múlva azonban ez az együttműködés megszűnt. A másodosztályú éveknek 2013 elején az MLSZ kizáró határozata vetett véget: a szabályok értelmében diszkvalifikálta és két osztállyal visszasorolta a Vácot. 

A váciak megvették a Dunakeszi Kinizsi indulási jogát a Pest megyei I. osztályba, így 2013 augusztusában csaknem fél évszázad után ismét a megyei bajnokságban találták magukat, a kispadon a két évtizeddel korábbi bajnokcsapat edzőjével, Csank Jánossal. 

A másodosztályú játékoskeret lényegében együtt maradt, így 2014 őszén már ismét a harmadosztályban játszott a Vác. Az NB III-as tagságot a Hévíz elleni osztályozón szerezték meg. 2014-2015-ben a harmadik vonal Közép-csoportjának élén végeztek, s felkerültek az NB II-be, ahol azóta is szerepelnek - váltakozó sikerrel.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman