HÍREK

BEMUTATJUK VASÁRNAPI ELLENFELÜNKET: AMIT A BUDAFOKI MTE-RŐL TUDNI KELL

2019-10-18

BEMUTATJUK VASÁRNAPI ELLENFELÜNKET: AMIT A BUDAFOKI MTE-RŐL TUDNI KELL

A Merkantil Bank Liga 13. fordulójában vasárnap 18 órától a Budafoki MTE ellen lépünk pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A JELEN:

A Budafoki MTE a Merkantil Bank Liga legutóbbi bajnokságában a 16. helyen végzett, azt megelőzően 14. helyen zártak, és 37 ponttal szereztek kevesebbet, mint az akkor bajnoki címet nyert csapatunk.

Az idei pontvadászatban viszont remekelnek: 7 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség a mérlegük - és 22 ponttal, két pontos hátránnyal a második helyen állnak a tabellán listavezető csapatunk mögött. A 11 találkozón 23 gólt lőttek, és 13-at kaptak.

Az együtteshez a nyár folyamán új játékosok is érkeztek: többek között Horváth Roland (Gyirmót), Oláh Bálint (Mezőkövesd), Opavszky Balázs (Paks), Danijel Romic (PMFC), Soltész István (Kelen SC), Szabó Máté (Puskás Akadémia).

NB I-es rutinnal rendelkezik a kapus Kovács Zoltán, valamint Oláh Bálint, Danijel Romic, Gohér Gergő és juniorként az MTK-ban futballozó, de profiként számtalan külföldi és magyar együttesben megfordult, egykori válogatott Filkor Attila. Keretük tagja Opavszky Balázs is, aki korosztályos csapatainkban pallérozódott.

A budafokiak vezetőedzője a 34 éves, marosvásárhelyi születésű, 12-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba, aki labdarúgó pályafutását a közelmúltban az MTE-nél fejezte be. A korábbi védő megfordult több NB I-es csapatban, többek között Fehérváron és a Ferencvárosban is, de légióskodott Ausztriában (Mattersburg), Olaszországban (Grosetto) és Horvátországban is (Slaven Belupo).

Csapatunk a Budafokkal mérkőzött már az NB I-ben és az NB II-ben is:

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal szerepelt az NB I-ben. Az 1945-1946-os bajnokságban játszott egymás ellen a két gárda. Az első összecsapás 1945. december 2-án Budafokon, a Templom téri pályán 3-3-ra végződött. Góljainkat Kovács II. József, Bosánszky Jenő (11-esből), és Ádám Zoltán szerezte. Csapatunk kispadján Csapkay Károly, míg a budafokiakén az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya, a Hungária egykori játékosa, Sebes Gusztáv ült. A visszavágón 1946. április 28-án, az Üllői úton - mivel a világháborús károk miatt a Hungária körúti pálya romokban hevert - együttesünk 5.000 néző előtt Vágó Zoltán irányításával, Palatinus Károly (3), Ádám Zoltán és Füzér János találataival 5-1-re lelépte a Budafoki MTE csapatát.

Az NB II-ben négyszer mérkőzött eddig a két együttes. Csapatunk minden találkozón győzött, így a második vonalban 100 százalékos a mérlegünk a Budafok ellen. Hazai környezetben legutóbb 2017. augusztus 27-én találkoztunk velük, akkor Torghelle Sándor duplájával, valamint Balogh Béla és Korozmán Kevin góljával 4-1-re diadalmaskodtunk.

1981. november 8.        

MTK-VM - Budafoki MTE-Kinizsi     4-0

1982. május 16.               

Budafoki MTE-Kinizsi - MTK-VM    1-4

2017. augusztus 27.       

MTK Budapest - Budafoki MTE         4-1

2018. március 16.           

Budafoki MTE - MTK Budapest        2-3 (1-1)

Merkantil Bank NB II, 2017-2018, 25. forduló - Budafok, Promontor utcai  Stadion - játékvezető: Veizer Roland - 400 néző

MTK Budapest: Fadgyas Tamás - Katona Máté, Gengeliczki Gergő, Talabér Attila, Deutsch Bence - Vass Patrik (Kulcsár Tamás), Kanta József (Farkas Balázs), Vass Ádám - Takács Ronald, Lencse László (Borbély Bálint), Torghelle Sándor. Vezetőedző: Feczkó Tamás

Gólszerzőink: Talabér Attila, Vass Ádám, Vass Patrik.

Az összmérleg:
MTK Budapest - Budafoki MTE

NB I:

2       1       1       0         8 - 4          4     (67 %)

NB II:

4       4       0       0       15 - 4          12    (100 %)

ÖSSZESEN:

6       5      1        0       23 - 8          16     (89 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos rendszerben számoltuk.

A Budafoki MTE labdarúgásának múltja:

Az 1950-ig önálló településen 1912-ben Világosság Football Csapat néven alakult egyesület. A klub színe piros-fekete volt. Egy évvel később Budafoki Atlétikai és Football Club-ra változott a gárda neve, hogy aztán 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Budafoki Munkás Testedző Egyesületre változzon.

Az 1920-1921-ben indultak először hivatalos, "jegyzett" bajnokságban - a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerülete pestkörnyéki alosztályában vitézkedtek, s rögtön az első helyen végeztek, mint ahogy egy esztendővel később a Váci alosztályban is.   

1922-ben a csapat neve ugyan maradt Budafoki MTE, de a Munkás szó Műkedvelőre változott, s a klub színéből is eltűnt a piros, helyette jött a lila, a lila-fekete mez. 1945-től aztán újra piros-feketében játszanak a budafokiak.

1926-1927-ben a magyar labdarúgás rendszerének megváltoztatása, a profizmus bevezetése miatt a BLASZ Amatőr III. osztály Sugár-csoportjában futballoztak, ami akkor a negyedik vonal volt. De gyorsan felkerültek a harmadik, majd 1933-ban a második osztályba. Aztán jött egy kis "ingázás", kiestek a harmadik, sőt a negyedik ligába, hogy aztán ismét felszálló ágba kerüljön a csapat, s feljusson az NB I-be, akkori nevén az OB I-be.

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal, az 1945-1946.évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepelt a legjobbak között. Akkor is az utolsó előtti, 13.helyen kötött ki a BMTE, így nem jutott az összesített 1-20.helyezett közé. A két csoport eredményeit összevonva ugyanis a 23. hely jutott a budafokiaknak.

1950-ben az MTE egyesült a Budapesti Gyárépítők csapatával, s létrejött a Budapesti Gyárépítők MTE, ami évekkel később Budafoki Építők Munkás Testedző Egyesület lett.

A kiesés után 1963-ig az NB II-ben szerepelt a gárda, hol a Közép, hol a Nyugati csoportban. 1963 őszétől NB I/B-s évek következtek, majd 1969-től újra az NB II-ben játszottak a budafokiak.

1982-ben a bajnokságok átszervezése miatt megint a harmadik vonalba került az MTE. 1989-től újra NB II, aztán az 1997-1998-as bajnokságtól ismét a harmadik vonal következett, egészen 2005-ig. Két NB II-es esztendőt hat NB III-as pontvadászat követett. Ám a mélyrepülés nem ért véget, a Budapest bajnokság I. osztályába került a csapat.

2015-2016-ban Budafoki MTE-Újbuda néven az NB III-ban játszottak, de a következő évben már BMTE néven lettek bajnokok, s felkerültek az NB II-be, ahol azóta ia szerepelnek.

A budafoki együttes névváltozásai szinte követhetetlenek: Budafoki MTE Kinizsi Sportegyesület, Budafoki MTE-Törley, Budafoki LC, Budafoki Lombard Labdarúgó Club, Budafoki Labdarúgó Club, Budafoki MTE-Újbuda.

A csapat 2016 nyarától szerepel mai nevén: Budafoki MTE.

A budafokiaknál olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, játszottak, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete, kortársa, az ugyancsak olimpiai bajnok Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor, Fatér Károly, Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla, Pintér Attila, Lovrencsics Gergő. A csapatnál edzőként Sebes Gusztáv, Marosvári Béla és Mészöly Kálmán is megfordult.

A Budafok legendás technikai vezetője volt a közelmúltban elhunyt Schneider Sándor, aki két évtizedig csapatunknál is dolgozott.

Budafokon az MTE mellett több futball csapat - Budafok Felsővárosi TE, Budafok Promontor SC, Budafoki LE - is volt, de a legismertebb az 1932-ben alakult Budafok FC, amely piros-fehér mezben játszott. Az alakulás évében a Profi II. Liga küzdelmeiben vettek részt. Ekkor szerepelt a csapatban Slózi, Schlosser Imre is, aki visszavonulása után különböző csapatokban néhány mérkőzés erejéig még többször visszatért, így 1932-ben a II. ligás Budafok FC trénereként néhány mérkőzésen a csapatban is játszott.

1935-ben feljutottak az NB I-be. 1939-ben egyesültek a Szentimrevárosi SE gárdájával, és Gamma FC néven szerepeltek tovább az első osztályban egészen 1945-ig, amikor Budai Barátság névre "keresztelték". 1946-ban MATEOSZ, három év múlva Teherfuvar néven játszottak az NB I-ben.

A klub 1950-ben egyesült az Előre SE gárdájával - s ezzel a fúzióval a Budafok FC, a Gamma FC, a MATEOSZ és a Teherfuvar is a megszűnt, az NB I-es jogot az Előre vitte tovább.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-11 15:30 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

PUSKÁS AKADÉMIA FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman