HÍREK

Bemutatjuk ellenfelünket: amit a Békéscsaba 1912 Előre csapatáról tudni kell

2020-02-16

Bemutatjuk ellenfelünket: amit a Békéscsaba 1912 Előre csapatáról tudni kell

A Merkantil Bank Liga 24. fordulójában a Békéscsaba 1912 Előre együttesét fogadjuk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 18 órától.

A jelen:

2016-ban, az első osztályból történt kiesés után a békéscsabaiak a Merkantil Bank Liga legutóbbi három kiírásában az élmezőnyben végeztek, sorrendben az 5., a 3., majd a 6. helyen.

Az NB II idei pontvadászatában a 23. forduló után - ami valójában 22 lejátszott mérkőzést jelent - a 10. helyen állnak 30 ponttal - 8 győzelem, 6 döntetlen, 8 vereség a mérlegük. A találkozókon 26 gólt lőttek, és 28-at kaptak. A bajnoki tabellát 52 ponttal vezető gárdánk 22 ponttal előzi meg a viharsarkiakat.

A csabaiak két döntetlennel kezdték a tavaszi szezont: idegenben 0-0 a Vasas, hazai pályán pedig 2-2 a Nyíregyháza ellen.

Csapatunkhoz hasonlóak ők is bejutottak a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé, többek között a Ferencváros búcsúztatásával, de a nyolcaddöntő első mérkőzésén szerdán hazai környezetben 3-0-ra kikaptak a Puskás Akadémiától.

Keretükben több olyan játékos van, akik rendelkeznek NB I-es múlttal: Nagy Sándor, Mészáros Márk, Kovács Ádám Tibor, Polényi Gábor, Ladislav Rybánsky, Károly Bálint. Gréczi Márton Péter pedig klubunk korosztályos csapataiban játszott.

A Békéscsaba házi gólkirálya öt találattal Nikola Pantovic. A Vasas FC ellen a harmadik fordulóban eredményes volt Anton Bidzilya, aki klubunk kölcsönjátékosaként szerepel a Békés megyei alakulatnál, és 18 alkalommal kezdőként kapott lehetőséget az NB II-ben.

A békéscsabaiak vezetőedzője a 46 éves Schindler Szabolcs, aki pályafutása során számos NB I-es klubban megfordult (FC Fehérvár, Gázszer FC, Vasas, Békéscsaba, Pécsi MFC, Budapest Honvéd), és több mint 300 mérkőzést játszott az első osztályban.

Csapatunkban is futballozott, velünk Magyar Kupát és bajnoki ezüstérmet is nyert. Edzői pályafutását Biatorbágyon kezdte, majd a Kubala Akadémia és Maglód érintésével 2017 nyarától egy éven át a Dorogi FC vezetőedzője volt, 2018 nyarán pedig az FC Ajka élére nevezték ki. Csapatával bajnoki címet szerzett az NB III Nyugati csoportjában, és ellenünk győzni tudott csapatával a Magyar Kupában. 2019 nyarától a Békéscsaba 1912 Előre vezetőedzője.

A MÉRKŐZÉSRE ÉS TOVÁBBI HAZAI TALÁLKOZÓKRA MÁR ZAJLIK AZ ELŐVÉTELI JEGYÉRTÉKESÍTÉS - RÉSZLETEK ITT.

Csapatunk a Békéscsabával mérkőzött az NB I-ben és az NB II-ben is:

Az NB I-ben először 1974. augusztus 31-én Békéscsabán játszottunk az Előrével, s 3-1 arányban alulmaradtunk. Az akkori MTK-ban Kovács Imre vezetőedző irányításával többek között Bicskei Bertalan, Dunai Lajos, Csetényi Csaba, Borsó János, Kovács Béla és Becsei József is pályára lépett. Gólunkat Becsei szerezte.

Az eddigi utolsó, 49. NB I-es összecsapáson 2016. április 6-án a dunaújvárosi "albérletben" Teodoru Vaszilisz irányításával együttesünk Darko Nikač, Gera Dániel és Hajdú Ádám góljaival 3-0-ra nyert.

A hazai környezetben megrendezett 25 összecsapás közül 15-öt megnyertünk, 5 döntetlen és 5 Békéscsaba siker mellett. A Békéscsabán játszott 24 NB I-es találkozón 10 hazai győzelem és 5 döntetlen született, 9 alkalommal pedig nyert csapatunk.

A Viharsarokban játszott találkozókon jó néhányszor tízezernél is több szurkoló volt a lelátókon.

A másodosztályban eddig háromszor futottunk össze a csabaiakkal, idegenben kétszer döntetlenre végeztünk, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lejátszott eddigi egyetlen összecsapást pedig közel két éve, 2018. február 25-én Lencse László duplájával és Torghelle Sándor találatával 3-0-ra megnyertük.

Az ősszel hat gólt hozó mérkőzésen idegenben 3-3-ra végeztünk, Lencse mellett Vass Patrik és a klubtól már távozó Simon András volt eredményes.

2019. augusztus 13.

Békéscsaba 1912 Előre - MTK Budapest 3-3 (2-1)

Merkantil Bank NB II, 2019-2020, 5. forduló - Békéscsaba, Kórház utcai Stadion - játékvezető: Nagy Róbert - 2.120 néző

MTK Budapest: Bese Balázs - Katona Máté, Varju Benedek, Pintér Ádám, Nagy Zsombor (Szerencsi Miklós) - Kata Mihály, Mezei Szabolcs (Schön Szabolcs), Vass Patrik - Bognár István, Szatmári István (Simon András), Lencse László. Vezetőedző: Michael Boris

Gólszerzők: Lencse László, Vass Patrik, Simon András.

 

A mérleg a mi szempontunkból:     

NB I:
49      25    10    14  77 - 49    85    (58 %)

NB II:
3       1      2      0  6 - 3        5    (56 %)

Összesen:
52     26   12    14  83 - 52    90    (58 %)

A megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk.

A Békéscsaba 1912 Előre labdarúgásának múltja:

A békéscsabai futball históriája 1888 novemberében a Békés Csabai Torna Egylet alapításával kezdődött - a helyi sport krónikák alapján. Ezzel "csak" az a baj, hogy a korabeli hivatalos országos nyilvántartások szerint 1888-ban mindössze három egyesület alakult: az MTK, a Hódmezővásárhelyi TVE és a Mohácsi TE, s ezek között nincs a csabai klub.

Az első viharsarki egyesület az 1892-ben alakult Békési Torna Egylet (BTE) volt.

A labdarúgás Arad (1899) és Nagyvárad (1906) érintésével került Békéscsabára. 1912-ben alapították meg a Csabai Atlétikai Klubot. A Csabai AK létrehozta az első futballcsapatot is, amely 1912 májusában mutatkozott be, amikor a neves Nagyváradi Atlétikai Klub együttesét látta vendégül.

A városban rohamosan fejlődött a labdarúgás, így megalakították a Békéscsabai Előre Munkás Testedző Egyesületet, melynek az első szerelése citromsárga ing, fehér nadrág, fekete harisnya volt. 1919-ben egy Uhrin nevű hentesmester lila-fehér színű szerelést ajándékozott a csapatnak, ami annyira megtetszett mindenkinek, hogy ez vált a gárda hivatalos színévé. A városban létrejött a Békéscsabai Kereskedelmi Alkalmazottak Football Egyesülete (BKAFE) is.

A Békéscsabai Előre Munkás Testedző Egyesület 1921-1922-ben jól szerepelt a területi bajnokságban, köszönhetően a hatalmas termetű kapusának, a Kispestről igazolt Amsel Ignácnak. "Náci" olyan kimagaslóan védett, hogy a Ferencváros leigazolta. Végül 10-szeres válogatottként a '30-as évek közepén kivándorolt Dél-Amerikába.

A gazdasági válság a csabai labdarúgást is elérte: 1933-ban az Előre MTE futballcsapata a felhalmozódott adósságok miatt feloszlott, az Előréből Törekvés lett, lila-fehér helyett fehér-lila színekkel.

1945 nyarán, a világháború utáni átszervezéseket követően a Törekvés az OB I Keleti csoportjába került. Ekkor több próbajátékos is megfordult Csabán, többek között a későbbi 101-szeres válogatott Bozsik József is felhúzta a fehér-lila mezt. 1946. augusztusában egyesült a Törekvés és a Rokka SC, felvéve a régi, Előre Munkás Testedző Egyesület nevet.

Az 1948-as év újabb változást hozott a klub életében, az Előre a Csabai AK és a Textiles Sport összevonásából megszületett a Békéscsabai Szakszervezetek Sport Egyesülete, kék-fehér színekkel. 1950-től Építők név alatt, továbbra is kék-fehérben szerepelt a klub, ami 1957-től Építők-Előre SK lett.

1963 januártól újra lila-fehér a klub színe, a neve pedig Békéscsabai Előre Sport Club. 1970 decemberben a Dózsa SK-t is bevonva jött létre a Békéscsabai Előre Spartacus Sport Club.

A következő jelentős évszám 1974, ekkor jutott fel a gárda az NB I-be.

Az első meccset éppen csapatunk ellen játszották a csabaiak, és 15.000 néző előtt 3-1-re nyertek. 1983-ban kiestek, de a következő szezonban rögtön vissza is kerültek az első osztályba.

1988-ban megnyerték a Magyar Népköztársaság Kupát, a döntőben 3-2-re legyőzték a Bp. Honvédot. A KEK-sorozatban a második fordulóban estek ki.

1991 januárban megalakult a Békéscsabai Előre FC. A csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült azonnal visszakerülnie. 1994-ben bronzérem, Intertotó- és UEFA Kupa-szereplés következett. Aztán 1996-ban osztályozó, 1998-ban pedig kiesés.

Új idény, új névvel: Előre FC Békéscsaba. A 2001-2002-es szezonban sikerült visszajutni az NB I-be, ahonnan 2005-ben esett ki a csapat.

2005 nyarán kényszerhelyzet alakult ki a békéscsabai labdarúgásban, az NB I-ből kiesett csapat nem kapott rajtengedélyt egyik bajnoki osztályban sem. Végül az NB III-as indulási joggal rendelkező Jamina SE és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata összefogásával megalakult a Békéscsaba 1912 Előre SE.

Egy NB III-as év után másodosztálybeli esztendők következtek, majd feljutás a 2015-2016-os bajnokságban az NB I-be - ahonnan utolsó helyezettként estek ki. Azóta a nemzeti bajnokság második vonalában játszanak.

Az évtizedek során Békéscsabán olyan, ma már legendás játékosok futballoztak, mint Pásztor József, Kerekes Attila, Királyvári Károly, Csató Sándor, Mracskó Mihály, Ottlakán Mihály, Szarvas János.

A lila-fehér klubnál vezetőedzőként dolgozott Babolcsay György, Szűcs Gyula, Mészöly Kálmán, Marosvölgyi Károly és Csank János is.

A MÉRKŐZÉSRE ÉS TOVÁBBI HAZAI TALÁLKOZÓKRA MÁR ZAJLIK AZ ELŐVÉTELI JEGYÉRTÉKESÍTÉS - RÉSZLETEK ITT.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-02-25 14:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Putnok FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman