HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit az FK Okzhetpesről tudni kell

2020-01-10

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit az FK Okzhetpesről tudni kell

Szombaton, magyar idő szerint 15:30-tól lejátssza első törökországi edzőmérkőzését csapatunk, melyen a novemberben befejeződött kazah bajnokság hetedik helyezettje lesz az ellenfelünk.

Az FK Okzhetpes (FK Okzsetpesz) együttesét 1957-ben alapították a kazahsztáni Kokshetau városában még Torpedo néven, melyen 1990-ig szerepelt. Ezt követően tizennégy év alatt nyolc alkalommal változtatott nevet a gárda, FK Okzhetpesként 2004 óta szerepel. A klub 1997-ben elköltözött Shortandy városába, ekkor vették fel az Avtomobilost nevet, de egy évvel később tovább is álltak Stepnogorskba, ahol már Khimik néven futottak. Kokshetauba 2000-ben tértek vissza.

A klub a nevét az Okzhetpes nevű szikláról kapta, melyhez egy legenda is tartozik:

A tizennyolcadik századi kazah uralkodó, Ablai Khan felajánlotta egy foglyul ejtett lánynak, válasszon férjet magának a katonái közül. A lány felmászott a legmagasabb szikla tetejére – ez volt az Okzhetpes – és azt mondta: Felesége leszek annak a katonának, aki nyilával eltalálja a kendőmet. Ez végül egyik katonának sem sikerült – nyilatkozta korábban a szurkolói klub elnöke, Viktor Kruk.

Az együttes 2004 óta négyszer is szerepelt a másodosztályban, legutóbb 2018-ban, amikor bajnokként kivívták a feljutást és a tavalyi szezonban a hetedik helyen zártak a 12 csapatos élvonalban. A tavaszi-őszi lebonyolítású pontvadászatban 33 forduló alatt 40 pontot szereztek.

A szezon végeztével edzőváltás történt a csapatnál, megköszönték Viktor Pasulko és Sergey Popkov munkáját. A gárda új vezetőedzője Andrey Karpovich, aki korábban a Kairat Almaty együttesénél volt másodedző és megbízott vezetőedző.

A 2020-as bajnokság márciusi rajtjára készülő csapat jelenlegi keretében hat idegenlégiós található. A bolgár Plamen Dimov, a szerb Milan Stojanovic, az észt Artom Dmitrijev, a montenegrói Darko Zoric, a litván Deimantas Petravicius és az ukrán Ivan Bobko.

Utóbbi játékos egyszer már pályára lépett csapatunk ellen, amikor Debrecenben futballozott. Bobko a 2016/17-es bajnokság 16. fordulójában kezdőként 63 percet játszott az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 1:1-re végződő összecsapáson.

A hazai mérkőzéseit a 4158 néző befogadására alkalmas Városi Stadionban játszó FK Okzhetpes egy ízben az Európa Liga selejtezőjében is megmérettethette magát, de a 2009/10-es idény kvalifikációjának első körében 3-2-es összesítéssel alulmaradt a moldáv Zimbru együttesével szemben.

Csapatunk korábban sohasem találkozott aktuális ellenfelével, mely az MTK-hoz hasonlóan kék-fehér alakulat.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman