HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Puskás Akadémia FC-ről tudni kell

2021-01-29

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Puskás Akadémia FC-ről tudni kell

Az OTP Bank Liga 18. fordulójában a tabella negyedik helyén álló csapatunk szombaton 12:30-tól a hatodik pozíciót elfoglaló Puskás Akadémia FC-t látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

A története hetedik élvonalbeli szezonját játszó Puskás Akadémia FC 17 fordulót követően a hatodik helyet foglalja el a tabellán. Mérkőzéseiken 24 pontot gyűjtöttek - kettővel kevesebbet, mint csapatunk - hét győzelem és három döntetlen mellett hétszer szenvedtek vereségét.

Találkozóikon 21 gólt lőttek, míg a kapujukat 25 alkalommal vették be. Góljaikon 11 futballista osztozik. A házi góllövőlistát Antonio Mance vezeti 5 találattal, őt Josip Knezevic és Jakub Plsek követi hárommal, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Alexandru-Mihail Baluta és Komáromi György foglalja el két góllal. Rajtuk kívül Joao Nunes, Thomas Meissner, Nagy Zsolt, Luciano Slagveer, Szolnoki Roland és David Vanecek egyszer-egyszer volt eredményes.

A koronavírus-járvány miatt megtizedelt felcsútiak a svéd Hammarby elleni Európa Liga-selejtezővel kezdték a szezont, ahol 3-0-ra kikaptak. Az OTP Bank Ligát viszont jól indították, sok fiatallal a csapatban legyőzték az Újpest FC-t (3-2), majd Kisvárdáról is elhozták a három pontot (3-0). A MOL Fehérvár FC elleni idegenbeli vereséget (1-3) után a Mezőkövesdet hazai környezetben még két vállra fektették (1-0), majd következett sorozatban négy elveszített bajnoki: az FTC otthonában 2-1-re kaptak ki, csapatunk 3-0-ra nyert a Pancho Arénában, míg vereséget szenvedtek Miskolcon (0-3) és a ZTE ellen is (1-2).

Csapatunk így győzött Felcsúton:

A rossz szériát a Budapest Honvéd elleni hazai 1-0 törte meg, majd következett egy hatalmas pofon Pakson, ahol 6-2-re nyertek a hazaiak. A legutóbbi hét mérkőzésén viszont csak egyszer talált legyőzőre Hornyák Zsolt együttese: nyertek a Budafoki MTE és a Honvéd ellen is (3-0 és 1-0), pontot szereztek a Kisvárda ellen (0-0), győztek Újpesten (2-1), majd Fehérvárról hoztak el egy pont (1-1). A tavalyi utolsó körben Mezőkövesden kaptak ki (0-1), míg az idei első fordulóban az FTC ellen végeztek 1-1-re hazai környezetben.

A február 14-ig tartó téli átigazolási időszakban egyelőre nem volt nagy mozgás a Puskás Akadémiánál, mindössze Kártik Bálint érkezett Nyíregyházáról, akit rögtön kölcsön az adtak Csákvárra. Szintén kölcsönben tölti a tavaszt Radics Márton (Gyirmót FC Győr) és Tamás Nándor (Sepsi OSK).

Együttesünkhöz hasonlóan a felcsútiak is készülhetnek a MOL Magyar Kupa tavaszi folytatására, miután előbb a Somogy megyei első osztályban játszó Toponár SE gárdája ellen győztek 7-0-ra, majd a második körben az NB II-es Szentlőrinc ellen nyertek hosszabbítás után 4-0-ra. Februárban az NB III Közép-csoportjának alsóházában szereplő Hódmezővásárhelyi FC vendégei lesznek a legjobb 16 közé kerülésért.

A felcsútiak vezetőedzője a 47 éves, magyar származású egykori szlovák válogatott labdarúgó, Hornyák Zsolt. Pályafutását a Slovan Bratislavában kezdte, amellyel 1992-ben csehszlovák bajnok lett. Hazájában játszott még az MFK Košice és az Inter Bratislava csapataiban is, összesen négyszer nyert szlovák bajnokságot, és két alkalommal Szlovák Kupát. 2001-ben Oroszországba, a Dinamo Moszkva csapatához igazolt, de egy szezont követően visszatért a Slovanhoz. Pályafutása végén játszott Cipruson, és a cseh bajnokságban is. A szlovák válogatottban összesen három alkalommal lépett pályára.

Trénerként először 2012 és 2015 között Örményországban dolgozott a jereváni Mika és Bananc vezetőedzőjeként. Előbbi csapattal Szuperkupát, utóbbival bajnokságot és Szuperkupát nyert. Ezt követően rövid ideig edzősködött Máltán és Oroszországban, majd 2018 nyarán a cseh Slovan Liberec gárdájához szerződött. A 2018-2019-es szezonban 6. helyen végzett csapatával a bajnokságban. 2019 júniusában nevezték ki a Puskás Akadémia vezetőedzőjének, s első szezonjában rögtön bronzérmet szerzett a felcsútiakkal.

A szombaton 12:30-kor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

Együttesünk a Puskás Akadémia FC-vel csak az NB I-ben mérkőzött:

Csapatunk eddig 11 alkalommal mérkőzött a felcsútiakkal. Az első összecsapás 2013. november 2-án Székesfehérváron 1-1-es döntetlenre végződött. Garami József vezette együttesünk gólját Varga Szabolcs szerezte.

Az ötödik találkozón 2015. július 18-án az Illovszky Rudolf Stadionban  László Csaba irányította gárdánk Torghelle Sándor góljával 1-0-ra legyőzte a Puskás Akadémia csapatát.

A két együttes eddigi utolsó, 11. mérkőzése 2020. október 17-én a Pancho Arénában volt, ahol Michael Boris vezette csapatunk Bojan Miovski, Gera Dániel és Prosser Dániel találataival 3-0-ra verte a hazaiakat.

Az együttesünk pályaválasztása mellett lejátszott eddigi öt találkozó közül négyet megnyertünk, egyet elveszítettünk - 7 gólt rúgtunk, és 4-et kaptunk.

A mérleg:

NB I:

11       8       1       2         19 - 11          25     (76 %)

A Puskás Akadémia FC labdarúgásának múltja:

Felcsút első futballegyesülete, a Felcsút SE 89 éve, 1931-ben alakult, és évtizedekig Fejér megye alacsonyabb osztályaiban szerepelt.                           

Az ezredforduló után azonban folyamatosan felfelé lépkedve előbb 2002-ben az NB III Duna csoportjának tagja lett, majd 2004-ben az NB II Nyugati csoportjába jutott fel a sárga-kék klub. A 2009-2010-es bajnoki idénytől a Felcsút SE – amely az akkor már meglévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia centerpályáján, egyben saját korábbi pályáján játszotta hazai mérkőzéseit – ideiglenesen átadta az indulási jogot a Videotonnak, és a csapat Videoton-Puskás Akadémiaként ért el jelentős sikereket, például 2011-ben egy NB II-es bronzérmet, míg a helyi játékosokból álló csapat Felcsút SE néven a legalsó osztályban, a megyei harmadosztályban indult újra versenybe.

A 2012-2013-as idényben visszavették a jogot a Videotontól, és már Puskás Akadémia FC néven a fehérváriaktól külön, önálló klubként indultak, és azonnal történetük legnagyobb sikerét érték el: a Nyugati csoport győzteseként kivívták az NB I-ben indulás jogát.

Történelmi pillanat: 2013. július 26-án Pápán először vonult ki a Puskás Akadémia FC NB I-es csapatként a pályára. Első élvonalbeli góljukat az akadémista Vaszicsku Gergő szerezte ezen a találkozón.

Három évet töltöttek el folyamatosan az élvonalban, ám a harmadik esztendő végén kiestek az NB I-ből. Csak átszállót váltottak az NB II-be, mert a 2016-2017-es másodosztályú bajnokságot megnyerték, s visszajutottak a legfelső osztályba, ahol azóta is szerepelnek. Legutóbb bronzérmesek voltak, míg előtte a 7. helyen végeztek.

Az együttesnek az évtizedek során nagyon sok neve volt: Felcsút SE, Felcsúti KSK, Felcsúti TSz SK, Felcsúti TSZ, Felcsúti Egyetértés TSZ SE, FC Felcsút, Puskás Akadémia FC.

Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-jén vette fel a felcsúti labdarúgó akadémia a legismertebb magyar nevét. Az Akadémia alapítója Orbán Viktor miniszterelnök.

A Puskás Akadémia FC-nél a legtöbb mérkőzést Knezevic Josip (84), Tischler Patrik (76), Hegedüs Lajos (75), Nagy Zsolt (72) és Lencse László (69) játszotta.

A házi góllövőlista élén Josip Knezevic (32), Lencse László (28) és Tischler Patrik (27) áll.

A kispadon Benczés Miklós (77), Hornyák Zsolt (49) és Pintér Attila (33) ült a legtöbbször.

A csapat eddigi legjobb eredményét a legutóbbi bajnokságban érte el, bronzérmes lett, s ezzel jogot szerzett az Európa Ligában való indulásra. Egy alkalommal, 2017-2018-ban a Magyar Kupa döntőjébe is bejutottak, de alulmaradtak az Újpest FC-vel szemben.

Az idei a 119. bajnokság a magyar futball első osztályában. A Puskás Akadémia FC 7. szezonját tölti az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a 44. helyen áll a BVSC, az Elektromos SE, a Rákospalotai EAC, a Soroksár, a Szolnoki MÁV FC, az FC Sopron és a Lombard Pápa mögött, megelőzve a Budapesti Postás SE, az Eger, a Mezőkövesd, a Phöbus FC, a Somogy FC és a VM Egyetértés együtteseit.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman