HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Mezőkövesd Zsóry FC-ről tudni kell

2020-11-21

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Mezőkövesd Zsóry FC-ről tudni kell

Az OTP Bank Liga 11. fordulójában a négy bajnoki óta veretlen csapatunk az edzőváltáson áteső mezőkövesdiek vendége lesz szombaton 17 órától.

Jelen:

Az előző szezonban negyedik helyen záró és kupadöntőt játszó Mezőkövesd Zsóry FC tíz fordulót követően nyolc ponttal a sereghajtó pozícióját foglalja el az OTP Bank Ligában. A kövesdiek két győzelem és két vereség mellett hatszor szenvedtek vereséget. Találkozóikon mindössze nyolc gólt lőttek, és hozzánk hasonlóan tizennégy alkalommal vették be a kapujukat.

Lőtt góljaik felét Berecz Zsombor szerezte, rajta kívül még Cseri Tamás és Serder Serderov volt eredményes, valamint egy ízben a kisvárdai Ene a saját kapujába talált.

Aktuális ellenfelünk a DVTK elleni idegenbeli vereséggel kezdte a bajnokságot (1-2), majd a következő három meccsen hét pontot szerzett: előbb 1-1 hazai pályán a ZTE ellen, majd 2-1-es siker Pakson és 1-0 otthon a Budafoki MTE ellen. A legutóbbi hét találkozón viszont csak egy pontot gyűjtöttek: a Puskás Akadémia FC-től kikaptak 1-0-ra, a Kisvárdától 2-1-re, az Újpesttől 1-0-ra, a MOL Fehérvár FC-től pedig 2-1-re. Ezt követően stadionunkban végeztek 1-1-re a Honvéddal, pedig a mérkőzés nagy részében emberelőnyben futballoztak. A válogatott mérkőzések előtti utolsó körben 3-0-ra maradtak alul az FTC otthonában.

Csapatunkhoz hasonlóan a matyóföldiek is versenyben vannak még a MOL Magyar Kupában, előbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei I. osztály közép mezőnyében szereplő  Mándok VSE-t győzték le 8-1-re, majd az NB III-as Gyöngyösi AK Mátra Beton ellen nyertek 4-1-re.

Az átigazolási időszakban jelentős változások történtek a borsodi alakulatnál. Érkezett a csapathoz Bencze Márk, Jagodics Márk, Kotula Máté, Luka Lakveheliani, Serder Serderov, Torvund Alexander, Antonio Vutov, valamint kölcsönjáték után végleg megszerezték Berecz Zsombor, Dino Besirovic, Danilo Ryabenko játékjogát. Kölcsönbe pedig hozzájuk került Andriy Boryachuk, míg Matija Katanec és Tóth Máté visszatért Mezökövesdre.

A távozók listáján a következő futballistákat találjuk: Dragóner Filip, Novák Csanád, Oláh Bálint, Pekár László, Sajbán Máté, Sajbán Miklós, Budu Zivzivadze, Silye Erik, míg kölcsönbe távozott Földi Botond, Kotula Máté, Takács Tamás, Torvund Alexander, Varjas Zoltán és Varjas László.

A válogatott szünetben edzőváltás történt Mezőkövesden, Kuttor Attila helyére a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila érkezett, aki azonnal igazolt két új játékost Barczi Dávid és Manuel Martics személyében.

Az 54 éves szakember pályafutása befejeztével edzői karrierjét 1994-ben Baján kezdte, 1997 és 1999 között Sárváron, 2000 és 2002 között Celldömölkön, majd a következő idényben Pápán volt edző. 2003-ban az élvonalbeli Matáv Sopron vezetőedzője lett, de idény közben a Ferencvároshoz szerződött, ahol Garami Józsefet váltotta. A Fradival bajnokságot és kupát nyert. 2004-ben visszatért Sopronba, ahol szintén kupagyőztes lett a csapattal. A 2005-2006-os idényben a Vasas vezetőedzője volt a 15 tavaszi mérkőzésen.

2009-ben a Győri ETO szerződtette vezetőedzőnek. Irányításával a 2009-2010-es szezonban a harmadik helyet szerezte meg a bajnokságban az ETO. A 2012-2013-as szezonban vezetésével a Győri ETO 30 év után ismét NB I-es bajnoki címet nyert. 2015. december 30-án lett az akkor még az NB II-ben szereplő Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője, akikkel az év végén bajnoki második helyezést és feljutást ünnepelhetett. Csapatával az élvonalban sem vallott szégyent, a 2016–2017-es bajnokság őszi szezonját az ötödik helyen zárták, amikor december 22-én bejelentették, hogy Pintér lett az NB II-es Puskás Akadémia FC vezetőedzője.

A 2016-2017-es másodosztályú bajnokságban bajnoki címet szerzett a csapattal és feljuttatta a klubot az élvonalba. A 2017-2018-as élvonalbeli idényben az újonc Puskás AFC a hatodik helyen végzett, és kupadöntőt játszott, amit büntetőkkel veszítettek el az Újpest ellen. 2018. június 4-én Pintér közös megegyezéssel távozott a csapat éléről. 2020. november 11-től ismét a Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője lett.

Szövetségi kapitányként 2013. december 19. és  2014. szeptember 18. között irányította a magyar válogatottat.

A zárt kapuk mögött sorra kerülő, 17:00-kor kezdődő mérkőzést élőben közveíti az M4 Sport.

Együttesünk és a Mezőkövesd Zsóry FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban eddig 8-szor találkozott a két csapat.

Az első összecsapás 2013. július 27-én volt a Hungária körúton. Együttesünk 3-0-ra legyőzte a Mezőkövesdet. Garami József gárdájának góljait Pölöskei Zsolt, Ladányi Tibor és Varga Szabolcs szerezte.

Az ötödik mérkőzésen 2017. április 8-án az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Tamási Zsolt által irányított gárdánk Torghelle Sándor és Baki Ákos találataival 2-0-ra verte a Mezőkövesd Zsóry FC-t.

A két együttes eddigi utolsó, 8. találkozóján 2019. május 4-én Budapesten együttesünk 1-0 arányú vereséget szenvedett a vendég borsodiaktól.

A mérleg:

NB I:

8        3       1       4         10 - 8          10          (42 %)

Idegenben 3 találkozót játszott csapatunk a mezőkövesdiek ellen. A mérleg 33 %-os: 1 alkalommal győztünk, 2-szer vereséget szenvedtünk. 3 gólt szereztünk, és 4-et kaptunk.

A Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgásának története:

Mezőkövesden, Matyóföld "fővárosában" az 1900-as esztendők első évtizedeiben több sportegyesület is működött. Legkorábban, 1925-ben a Mezőkövesdi Földmives ISE (FISE)  alakult. A csapat 1925-1926-ban az Észak-magyarországi kerület II. osztályának  Miskolci csoportjában kezdte meg csupán néhány évig tartó bajnoki szereplését. Aztán sorban alakultak, s szűntek is meg az együttesek: Atlétikai Club,  Katolikus Iparossegédek Társulata (KIT), Matyó Tsz SE, Spartacus, Vörös Meteor, Honvéd Trencsényi József SE.    

A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület (MMSE) 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika és röplabda szakosztályokkal. A klub színe kék-sárga lett. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. 1990-ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben a Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely több profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás együttest is működtet.

A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi futball csapat, amely meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást.
Az 1977-1978-as pontvadászatot azonban már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I, osztályban kezdhették az MMSE labdarúgói. Hosszú ideig többnyire a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995-1996-os bajnokságot sikerült megnyerni.

1996-2006 között az NB III Tisza, illetve Mátra-csoportjában szerepelt a csapat, leszámítva a 2000–2001-es idényt, amikor a harmadik vonalból való kiesés miatt a megyei I-ben szerepeltek, s nyertek bajnoki címet.

Az 1996-1997-ben újoncként az ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy feljebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérést követően rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban az együttes, többször is a második, vagy a harmadik helyet megszerezve.

A 2006–2007-es szezonban, bár csak bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Az első NB II-es évben búcsúzni kényszerült a csapat, de egy évvel később megnyerte az NB III Mátra-csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.

2009-től kezdve az NB II Keleti-csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a Mezőkövesd, a 2012-2013-as idény aranyérme után pedig a 2013-2014-es bajnokságban története során először az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán szakmai téren lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig elkészült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.

A 2013-2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014-2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes. A 2015-2016-os idényt a Gyirmót FC mögött a 2. helyen zárta a Mezőkövesd, így két év kihagyás után újra az élvonalban szerepelhetett.

A 2016-2017-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott a csapat, A bajnokságban azonban a kiesés ellen harcolt a klub, ám végül kiharcolták a bennmaradást. A következő két évben szinte gond nélkül hosszabbították meg első vonalbeli tagságukat a borsodiak.

A 2019-2020-as szezonban csapatunk egykori válogatott játékosa, a Kuttor Attila vezette Mezőkövesd a bajnokságban végig az élmezőnyhöz tartozott, végül a Fradi, a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia mögött a 4. helyen végzett.

Az idény során a Magyar Kupában egészen a döntőig menetelt a Mezőkövesd Zsóry FC, kiejtetve a Hévíz, a Sényő, a Győr, a Kaposvár, a Puskás Akadémia és a címvédő Fehérvár csapatát is. A döntőben a Budapest Honvédtól kaptak ki 2-1-re.

A Mezőkövesd Zsóry FC gárdájában a legtöbb mérkőzést Cseri Tamás (104), Farkas Dániel (85) és Vadnai Dániel (79) játszotta.

A házi góllövőlista élén Molnár Gábor (16), Cseri Tamás (16), Koszta Márk (14) és Stefan Drazic (14) áll.

A kispadon Kuttor Attila (97), Véber György (27) és Pintér Attila (19) ült a legtöbbször.

A mezőkövesdiek 6. szezonjukat töltik az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a középmezőnyben, az 51. helyen állnak.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman