HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC-ről tudni kell

2021-02-26

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC-ről tudni kell

Az OTP Bank Liga 23. fordulójában, a 218. Örökrangadón negyedik helyén álló csapatunk a listavezetőt látja vendégül szombaton 19:30-tól az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

Az OTP Bank Ligát 22 fordulót követően toronymagasan, 14 pontos előnnyel vezeti a legutóbbi két kiírást megnyerő Ferencvárosi Torna Club. Az FTC 16 győzelem és 5 döntetlen mellett mindössze egyszer szenvedett vereséget. Mérkőzéseiken 53 pontot gyűjtöttek.

Találkozóikon 45 gólt lőtték és 12 alkalommal vették be a hálójukat. A Paksi FC-vel holtversenyben ők voltak a legtöbbször eredményesek, a kapott gólok tekintetében pedig ők állnak a legjobban az NB I-ben.

Lőtt góljaikon 15 játékos osztozik: A házi góllövőlistát Tokmac Nguen és Myrto Uzuni vezeti 8 találattal, őket követi Isael öttel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Franck Boli és Ihor Kharatin fér fel néggyel. Roko Baturina és Somália háromszor volt eredményes, míg Eldar Civil, Csontos Dominik, Marcel Heister, Aissa Laidouni, Lovrencsics Gergő, Vécsei Bálint, Oleksandr Zubkov, valamint a csapatot már elhagyó Abraham Frimpong egyszer-egyszer.

Az ősszel a Bajnokok Ligájában is szereplő zöld-fehérek a csapatunk elleni 1-1-el indították a bajnokságot, majd következett sorozatban öt győzelem: 2-1 a ZTE FC ellen, 5-0 a Paksi FC ellen, 2-1 a Puskás Akadémia FC ellen, 2-0 a Kisvárda Master Good és az Újpest FC ellen. A székesfehérvári 1-1 után ezúttal egy hetes győzelmi sorozat következett: Mezőkövesd Zsóry FC (3-0), Budapest Honvéd (1-0), MTK Budapest (2-0), DVTK (3-1), ZTE FC (2-0), Paksi FC (3-1), Budafoki MTE (2-1).

Így játszottunk döntetlent a legutóbbi hazai örökrangadón:

Az új esztendőt kissé döcögősen indította Szergej Rebrov csapata, a második fordulóból pótolt mérkőzésen 1-0-ra kikaptak otthon a DVTK-tól, majd 1-1-re végeztek Felcsúton. A budafoki magabiztos győzelem (3-0) után a Kisvárda-Master Good vitt el egy pontot a Groupama Arénából (1-1). Az Újpest FC elleni derbit simán hozta a Fradi (4-0), és a MOL Fehérvár FC elleni rangadót is sikerrel abszolválták (2-0). Mezőkövesden kétgólos előnyt nem tudtak megtartani (2-2), míg a legutóbbi fordulóban 1-0-ra nyertek a Budapest Honvéd ellen.

A MOL Magyar Kupából szerdán hazai pályán, a MOL Fehérvár FC ellen búcsúzó alakulathoz öt játékos érkezett a téli átigazolási időszakban: Henry Wingo, Samy Mmaee, Giorgi Kharaishvili, valamint csapatunktól Gera Dániel és Katona Máté.

Távozott Abraham Frimpong, Dejan Georgijevic, klubunkat választotta Varga Roland, míg Csontos Dominik, Csonka András és Szécsi Gergő kölcsönbe került.

A 218. örökrangadót szombaton 19:30-tól élőben közvetíti az M4 Sport.

A mérkőzés napján 10 és 14 óra között szurkolóink személyesen tudnak vásárolni a shopban.

A FTC-vel csak az NB I-ben mérkőztünk, és négy Magyar Kupa-döntőt is játszottunk:

A két együttes eddigi 217 élvonalbeli találkozása során csapatunk 78 alkalommal diadalmaskodott, 49 döntetlen született, míg 90 alkalommal a zöld-fehérek győztek.

Az első összecsapásra 1903. március 1-én került sor. A bajnokság második fordulójában a Millenárison, döngölt homokos pályán, Ordódy játékvezető (BTC) sípjelére  csaptak össze az együttesek, a Sport-Világ tudósítása szerint "gyér közönség" előtt. A zöld-fehér gárda nyerte 3-1-re a mérkőzést. Az örökrangadók történetének első gólját a ferencvárosi Braun szerezte.

Az 50. mérkőzésen, 1930. április 20-án 3-3-ra végzett egymással a két csapat az Üllői úton. A Ferencváros együttesében játszott Bukovi Márton és Turay József is. Turay később csapatunk meghatározó  játékosa, Bukovi pedig sikeres edzője lett. Egyik gólszerzőnk Híres Ferenc, aki Hirzer néven korábban  az olasz Juventus első bajnokcsapatának sztárja, az itáliai bajnokság gólkirálya volt.

A 100. találkozón, 1958. augusztus 31-én csapatunk a Népstadionban 88 ezer néző előtt 1-0-ra győzött. A mérkőzésen Bukovi Márton fia, Bukovi Gábor is játszott, aki 1953 után az 1957-1958-as bajnoki szezonban is aranyérmet szerzett a kék-fehérekkel. 1953-ban az ifjúsági UEFA-tornán aranyérmes együttes tagja volt. A Ferencvárosban többek között Mátrai Sándor, Orosz Pál, Friedmanszky Zoltán, Rákosi Gyula és Fenyvesi Máté is pályára lépett.

A 150. összecsapás is klubunk 1-0-ás sikerét hozta 1985. március 24-én hazai pályán. A 200. csörtét két hónap híján 10 éve az FTC nyerte, míg legutóbbi mérkőzésen sérülésekkel és betegségekkel sújtott gárdánk 2-0-ra kikapott a Groupama Arénában.

Az MTK (Hungária FC) és az FTC négy kupadöntőt játszott egymással, s mindkét csapat kétszer szerezte meg a Magyar Kupát, illetve 1976-ban a Magyar Népköztársasági Kupát.

A mérleg:

217   78   49   90     330 - 349      283         (43  %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

 

A Ferencvárosi TC labdarúgásának múltja:

Az FTC (Ferencvárosi Torna Club) 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe zöld-fehér (bár történetük során volt egy olyan időszak, amikor más színű mezben kellett játszaniuk).

Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi emblémán lévő, zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

1900. december 3-án alapították az egyesület „football” szakosztályát. Az első, MLSZ által is elfogadott hivatalos bajnoki mérkőzését 1900. április 21-én játszotta a klub, ekkor a MUE ellen 5-3-as vereséget szenvedtek a zöld-fehérek.

A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC akkor 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2-2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-Budapesti SC 5-1).

Érdekesség, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai pontvadászatban. 1900. március 25-én a bécsi Cricketer 9-0-ra verte a magyar csapatot.

A Ferencváros 1903-ban szerezte az első bajnoki címét.

1911. február 12-én avatták fel a Ferencváros új, immáron Üllői úti stadionját, ahol jelenleg is szerepel.

A csapat 1913-ban szerezte meg első kupagyőzelmét.

1914-ben kitört az I. világháború, ami szomorú év volt a ferencvárosi labdarúgók számára. Szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra és sokan közülük többé nem tértek haza. A háborút követően az 1920-as évek első fele nem volt túlságosan sikeres a Ferencváros számára, s csak 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát és tizenhárom év után ismét a Ferencváros lett a magyar bajnok.

1926. július 26-án hivatalosan is megalakult az FTC profi labdarúgó csapata, a Ferencvárosi FC és első profi játékosa Horváth II volt. A bajnokságot hétpontos előnnyel zárta az élen a Ferencváros, ráadásul a bajnoki cím mellett a kupagyőzelemért járó serleget is begyűjtötte.

1928-ban Közép-Európai Kupa nyert az alakult, begyűjtve ezzel az első nemzetközi trófeát.

A következő időszakban sorra jöttek a bajnoki címek, az 1931/32-es év azonban amiatt maradt emlékezetes, mert a Fradi 100 százalékosan, mind a 22 bajnokit megnyerve lett első.

A zöld-fehérek 1937-ben másodszor nyerték meg a Közép-Európai Kupát, amikor is Budapesten a döntőben a Laziot győzték le 4-2-re. Ebben az időszakban játszott a Ferencváros történetének legeredményesebb játékosa dr. Sárosi György, aki 1931 és 1948 között 646 mérkőzésen 636 gólt szerzett.

Az 1950-es évek a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka. Mindössze egy ezüst- és három bronzérmet sikerült szereznie. 1951-ben a csapat nevét Kinizsire, a klub színét pedig piros-fehérre változtatta a Rákosi Mátyás vezette politikai hatalom. Öt év után, 1956 őszén aztán ismét visszakapta eredeti nevét és klubszíneit az egyesület. 1958-ban a Ferencváros megnyerte a magyar kupát, ami a 10. kupagyőzelme volt.

Az 1960-as évek sokkal sikeresebbek voltak, mondhatni úgy is, hogy ez volt a Ferencváros aranykorszaka, hiszen a klub eddigi legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-liga ősét, a Vásárvárosok Kupáját. A fináléba a Zbrojovka Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United legyőzésével vezetett az út. A döntőben, melyet Torinóban rendeztek 1965. június 23-án, az olasz Juventust győzték le 1–0-ra Fenyvesi Máté góljával. Ezáltal a Ferencváros mind a mai napig az egyetlen magyar csapat, aki rangos európai kupát nyert. A korszak legendás csatársora volt: Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, mely ötös sok gólt helyezett el az ellenfelek kapuiban.

A VVK 1967/68-as sorozatában ismét a döntőig meneteltek Alberték, de a Leeds United elleni kétmérkőzéses döntőben 1-0-s összesítéssel alulmaradtak.

Még ugyanebben az évtizedben a Ferencváros egész története legnagyobb és egyben az egyik legismertebb játékosának, Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es Aranylabdát.

Az UEFA-kupa 1971-1972-es idényben egészen az elődöntőig sikerült eljutniuk, ahol a Wolverhampton ellen kiestek.

1974. március 14-én játszotta utolsó mérkőzését Albert Flórián a Ferencváros színeiben, és ahogy ilyenkor lenni szokott, góllal búcsúzott.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975-ben veretlenül jutott a döntőbe a Ferencváros, azonban az ekkor fénykorát élő Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult és 3-0-ra győzött.

Az 1980-1981-es idény végén Nyilasi Tibor az európai góllövőlistán elért második helyével – 30 gól – ezüstcipős lett.

A következő években a sikerek elmaradtak, olyannyira, hogy az 1984-1985-ös szezon a Fradi történetének leggyengébb szereplését hozta és mindössze a 13. helyen végzett a gárda.

A klub korábbi kiváló játékosa, Novák Dezső irányításával az 1994-1995-ös bajnokságot megnyerte a Fradi és első magyar csapatként a belga RSC Anderlecht legyőzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 1995-ben.

1995. szeptember 13-án az első bajnokok ligája mérkőzésükön nem kis meglepetésre a Grasshoppers-t idegenben verték 3–0-ra Lisztes és Vincze (2) góljával.

A következő nemzetközi eredményt a 2004–2005-ös szezonban mutatta fel a csapat, ekkor az UEFA-kupa csoportköréig jutottak.

Ezt követően az egyesület gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, ennek következtében a futballcsapat 2006-ban az NB II-be került, onnan három szezont követően jutott vissza az első osztályba.

2014. augusztusában avatták az új stadiont a Chelsea ellen.

A zöld-fehérek 2015-2016 után a legutóbbi két bajnokságot megnyerték, és jól szerepeltek a nemzetközi porondon (Európa Liga, Bajnokok Ligája) is. A Ferencváros az idén óriási bravúrt végrehajtva, 25 év elteleltével bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe!

A Ferencváros 31-szeres bajnok, 23-szoros Magyar Kupa győztes. Kétszer nyerte meg a Liga Kupát, 6-szor a Szuper Kupát.

A csapat jelentős nemzetközi eredményeket is felmutathat: Vásárvárosok Kupája győzelem, 2 Közép-Európai Kupa siker, VVK, KK és Kupagyőztesek Európa Kupája döntő, Bajnokok Ligája és Európa Liga-főtábla.

Az FTC gárdájában Lipcsei Péter 428 mérkőzést játszott. Sárosi György 383, Albert Flórián 351 alkalommal lépett pályára.

Zöld-fehér színekben Sárosi György 351, Albert Flórián 256, Schlosser Imre 226, Takács II  József 209, Deák Ferenc 121 gólt szerzett.

A kispadon az évtizedek során olyan edzők ültek, mint többek között Csank János, Gellei Imre, Garami József, Nyilasi Tibor, Varga Zoltán, Novák Dezső, Dalnoki Jenő, Csanádi Ferenc, Lakat Károly, Opata Zoltán, Schaffer Alfréd, Blum Zoltán, Tóth Potya István.

A Fradi olimpiai bajnok labdarúgói: Dalnoki Jenő (1952), Novák Dezső (1964, 1968), Varga Zoltán (1964), Páncsics Miklós (1968), Szűcs Lajos (1968), Juhász István (1968), Teslim Fatusi (1996 - Nigéria válogatottjában).

Világbajnoki ezüstérmesek (1938): Bíró Mihály, Háda József, Korányi Lajos, Lázár Gyula, Polgár Gyula, Sárosi Béla, Sárosi György, Toldi Géza.

Európa-bajnoki bronzérmesek (1964): Albert Flórián, Fenyvesi Máté, Novák Dezső, Rákosi Gyula, Mátrai Sándor, Varga Zoltán.

Az idei a 119. bajnokság a magyar futball első osztályában. A ferencvárosiak 116. szezonjukat töltik az NB I-ben, és ezzel a 108 gárdát "felvonultató" örökranglistán az 1. helyen állnak. A zöld-fehéreket az Újpest FC (114), csapatunk (108), a Bp. Honvéd (105), a Vasas SC (87), a Győri ETO FC (69) és a Szombathelyi Haladás (62) követi.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman