HÍREK

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a Tállya KSE csapatáról tudni kell

2021-02-23

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a Tállya KSE csapatáról tudni kell

A MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében az NB III Keleti csoportjában szereplő gárda vendégei leszünk szerdán 13 órától. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

A hazai klub, a tállyaiak tájékoztatása szerint a mérkőzést az m4sport.hu a tervek szerint az interneten élőben közvetíti.

Jelen:

Az NB III Keleti csoportjának 18. helyén álló Tállya KSE egyetlen harmadosztályú csapatként jutott el a MOL Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé. A mindössze 1600 lakosú borsodi település a sorozat hatodik fordulójában - az első három osztály csapatai ekkor kapcsolódtak be a küzdelmekbe - a szintén NB III-as ESMTK vendégeként győzött 3-1-re, majd ugyanilyen arányban búcsúztatták a Komárom-Esztergom megyei I. osztályban szereplő Zsámbéki SK együttesét.

A legjobb 32 között, két héttel ezelőtt nagy sajtóvisszhangot kiváltó összecsapáson 0-2-ről fordítva 5-3-ra verték a második vonalban szereplő Kaposvári Rákóczi FC-t. A somogyiak kiejtésével a Tállya történelmi menetelést mutat be, a főtáblán ezt megelőzően 1960-ban járt a gárda.

A Kaposvár elleni botrány nagyon rosszul érintette a kiscsapatot, Tállyán úgy érzik, senki nem a bravúros győzelmükkel foglalkozott.

“Abban bíztunk, hogy a győzelmünktől lesz hangos a sajtó, ám sajnos nem így alakult. Számtalan újságíró hívott fel az elmúlt napokban, de egyiket sem a bravúr érdekelte, csak a botrányról akartak hallani. Mindenkinek ugyanazt válaszoltam: ez az ellenfél belügye, én csak a mi csapatunk teljesítményével kapcsolatban kívánok nyilatkozni” - nyilatkozta Mihálszki Norbert klubelnök a sorozat hivatalos honlapjának.

A kupában szerzett tizenegy gólon hét játékosuk osztozik: Tóth Lukás négyszer volt eredményes, Ondó János kétszer, Nyitrai Dávid, Rostyslav Rubish, Filip Serecin, Szegedi Bence és Tóth Szabolcs pedig egyszer-egyszer.

A bajnokságban Ondó négyszer, Robert Jano háromszor talált be, de Bocsi Patrik, Huszti Dávid, Kelemen Gergő, Ohár Román is eredményes volt.

A futsalválogatottban több mint 50 alkalommal pályára lépő Lasztóczi Péter csapatában Ondó János, Robert Jano, Bihari Gyula, Minczér Tibor, Nyitrai Dávid és Tóth Szabolcs rendelkezik másodosztályú tapasztalattal, a többiek az NB III-ban vagy a megyei bajnokságban szerepeltek, de a keret több tagja is élvonalbeli klub akadémiáján nevelkedett.

A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén 2x15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét gárda azonos számú találatot ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutásról büntetőrúgásokkal döntenek.

A párharc továbbjutója a Debreceni VSC-BFC Siófok mérkőzés győztesével találkozik a negyeddöntőben.

Csapatunk a Tállya KSE csapatával a kupában és az NB III-ban találkozott:

A Magyar Kupában eddig két alkalommal mérkőzött meg a két együttes, klubunk mindkét alkalommal fölényes sikert aratott. A 2017/2018-as kiírás 6. fordulójában a múcsonyi Sajóvölgye Sportcentrumban 9-0-ra diadalmaskodtunk, egy évvel később, szintén a hatodik körben Ibrányban pedig 8-0-ra.

Ezeken az összecsapásokon három olyan futballista is pályára lépett, aki ma is tagja keretünknek, név szerint Kanta József, Baki Ákos és Nagy Zsombor.

Második számú csapatunk az NB III-ban négyszer találkozott aktuális ellenfelünkkel, két döntetlen mellett egyszer győztünk, egyszer pedig vereséget szenvedtünk. Ezeken a találkozókon Nagy Zsombor, Palincsár Martin és Varju Benedek kapott lehetőséget.

A mérleg:

NB III:

4      1      2      1          8 - 2           5    (42 %)

Magyar Kupa:

2      2     0       0          17 - 0           6    (100%)

A tállyai labdarúgás múltja:

Tállya 1600 lakosú község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szerencsi járásban. A híres tokaj-hegyaljai borvidéken fekszik, Miskolctól 45 kilométerre keletre.

A környék már az őskorban is lakott volt. A 15. században városként említik. Nevét feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. A név a francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.

A középkorban vára is volt, de a 16. században már csak a romjai álltak.

A község központjában "Európa közepe" szobor áll, azt jelezve, hogy  Tállya Európa földrajzi középpontja.

A községben már a múlt század húszas-harmincas éveitől játszottak futball mérkőzéseket, de ezekről csak néhány soros híradások maradtak fent a megyei és községi lapokban.

A sportegyesület hivatalosan 62 éve, 1959-ben alakult meg a borsodi községben. Érdekes, hogy már előtte is játszottak bajnoki mérkőzést, az Északi Labdarúgó Alszövetség III. osztályában, a Szerencsi 2. csoportban szerepelt a Tállyai Építők.

A csapat az 1959-1960-as pontvadászatban a Szerencsi járási bajnokság I. osztályában futballozott. Az átszervezések folytán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály Keleti-csoportjába kerültek. 1964-ben megnyerték a megyei második vonal bajnokságát, így 1965-ben már a BAZ megyei I. osztályban játszhattak. 19 évet töltöttek el a "megye I-ben", ahol általában a középmezőnyben végeztek.

Az 1982-1983-as bajnokságot azonban nem fejezte be a gárda, visszaléptek.  Anyagi okok miatt megszűnt a Tállyai Építők.

Több éves szünet után 1993-ban indult újra a futball élet Tállyán. A Tállya Községi Sportegyesület néven szereplő kék-fehérek a Szerencsi körzeti bajnokságban kezdték, s a 2004-2005-ös bajnokságban már a BAZ megyei II. osztályban játszhattak. Négy évig szerepeltek itt, bajnokságot nyertek, és a 2008-2009-es szezonban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályban küzdhettek a pontokért.

Hét év után bajnoki címet ünnepelhettek, s történetük során először 2015-2016-ban felkerültek az NB III-ba, ahol a hatodik szezonjukat töltik. Legutóbb a 12., azt megelőzően a 13. helyen végeztek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman