HÍREK

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a Kolorcity Kazincbarcika SC-ről tudni kell

2021-02-10

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a Kolorcity Kazincbarcika SC-ről tudni kell

Szerdán 13 órától az NB II-es Kolorcity Kazincbarcika SC ellenfele lesz csapatunk a MOL Magyar Kupa 8. fordulójában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, a tét a legjobb 16 közé jutás.

A kupameccsről az előzetes egyeztetések alapján a KolorTV YouTube csatornáján lesz élőképes közvetítés, a közvetlen elérhetőséget honlapunkon és Facebook-oldalunkon is közzétesszük majd a mérkőzés előtt.

Jelen:

A másodosztályú Kolorcity Kazincbarcika SC a bajnokságban 23 fordulót követően a 18., kieső helyen áll. A Merkantil Bank Ligában hat győzelem és öt döntetlen mellett tizenkét vereség a mérlegük. Tizenkilenc rúgott gól mellett harmincnégy alkalommal vették be a kapujukat.

2021-ben még nyeretlen a borsodi alakulat. Az idei két bajnoki találkozójukon előbb 0-0-ra végeztek a Kaposvári Rákóczi FC ellen hazai pályán, majd vasárnap 4-2-re kikaptak a PMFC vendégeként. Utóbbi mérkőzésen első góljukat a Kazincbarcikán kölcsönben futballozó középpályásunk, Kovács Máté szerezte.

A gárda a MOL Magyar Kupában eddig még gólt sem kapott, igaz a két összecsapásuk közül csak egyet játszottak végig. Előbb a Fejér megyei I. osztályban szereplő Sárbogárd SE otthonában nyertek 3-0-ra, köszönhetően Oldal Tibor duplájának és Bereczki Dániel góljának.

Az előző körben viszont nem hétköznapi körülmények között jutottak tovább. Történt ugyanis, hogy az NB III-as Érdi VSE a csapatot sújtó koronavírus-fertőzés miatt többször is kezdeményezte a találkozó elhalasztását, ebbe viszont a barcikaiak nem mentek bele. Az összecsapást hét játékossal elkezdték az érdiek, a kezdőrúgás elvégzése közben egy közülük megsérült, és nem tudta folytatni a játékot, így létszám alattivá vált a Limperger Zsolt vezette alakulat. A jegyzőkönyve ezáltal 3-0-ás vendég győzelem került.

A Kolorcity Kazincbarcika SC legeredményesebb játékosa mindkét sorozatot figyelembe véve a négy góllal rendelkező Oldal Tibor, őt követi hárommal a védőként játszó Fótyik Dominik, majd a két találatot jegyző Kovác Alan, Krausz Raul-Zoran, Sergiu Oltean, Tóth László négyes. Egy gólt szerzett eddig Kelemen Marko, Kovács Máté, Majzik Adrián, Németh Tamás, Szűcs Körnél és Toma György. A kupában korábban gólt szerző Bereczki már nem a klub játékosa.

Pacsi Bálint csapatában több futballista rendelkezik élvonalbeli tapasztalattal, többe között a nálunk is megforduló Horváth László és Borbély Bálint, valamint Fótyik Dominik, Sergiu Oltean, Toma György, Szemerédi Norbert és Csősz Richárd.

A továbbjutás egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény - függetlenül a csapatok osztályba sorolásától - 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét gárda azonos számú találatot ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutás büntetőrúgásokkal dől el.

A továbbjutó a legjobb 16 között a Tállya KSE-Kaposvári Rákóczi FC párharc győztesével találkozik idegenben.

Az NB II-ben eddig 6 alkalommal találkozott a két együttes, s volt 2 osztályozó mérkőzés is az NB I-be jutásért:

A másodosztályban az első két mérkőzését a Kazinbarcika nyerte, az 1994/1995-ös bajnokságban előbb otthonunkban 1-0-ra, majd hazai környezetben 2-1-re. Ezt követte sorozatban három MTK-győzelem.

A két klub legutóbb 2020. március 8-án találkozott egymással, akkor Putnokon - a barcikai stadion építése miatt - 3-1-re nyertek a hazaiak.

Az 1982-ben rendezett osztályozót csapatunk vette sikerrel. Idegenben 2-0-ra nyertünk, így belefért a hazai pályán elszenvedett 1-0-ás vereség is.

A mérleg:

NB II:
6      3      0      3          8 - 7           9    (50 %)

Osztályozó:
2      1      0      1          2 - 1           3    (50 %)

ÖSSZESEN:
8      4      0      4         10 - 8        12     (50 %)

A kazincbarcikai labdarúgás múltja:

A Sajó völgyében, a Bükk hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések - Sajókazinc, Barcika, Berente - egyesítéséből a XX éve városi rangot kapott Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Az ekkor alakult sportegyesületek, a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok a járási bajnokságban szerepeltek.

1947-ben Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda és labdarúgó szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület jött létre, 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE.

Az ’50-es évek elején kezdődött szocialista iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör. 1957-ben a Szikra és a Vasas egyesüléséből létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). A csapat színe piros-fehér volt.

A KMTK név mindössze 12 évig élt. E 12 év alatt a csapat megjárta az NB II-t és a megyei bajnokságot is. A gárda színe kék-sárga lett, s 1969 decemberében pedig megalakult a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE).

Az 1981-1982-es szezonban a Kazincbarcika megnyerte az NB II Keleti csoportját, és osztályozót játszhatott az NB I-be jutásért. Az osztályozón csapatunk volt az ellenfél. Barcikán 12.000 néző előtt 2-0-ra győzött az MTK, a visszavágót a Hungária körúton 1-0-ra a borsodiak nyerték, de nem sikerült az NB I-be feljutniuk.

Mint ahogy néhány esztendővel később sem: az 1989-1990-es bajnokságot ismét osztályozót érő helyen zárták a barcikaiak. Az ellenfél ezúttal a Budapesti Honvéd gárdája volt, a feljutás azonban ekkor sem sikerült. A Honvéd 3-2-s összesítéssel nyerte az oda-visszavágós párharcot.

2001-ben együttműködést kötött csapatunk a KBSC-vel A 2004-2005-ös szezonban elért 5. hely az átszervezések miatt a másodosztályba való feljutást eredményezte. Az MTK-val a kooperáció 2006-ig állt fenn.

​A 2011-2012-es szezonban még sikerült megőrizniük az NB II-es tagságukat a borsodiaknak, de aztán a következő évben kiesett a csapat. Négy évet játszottak a harmadik vonalban, s a 2017-2018-as bajnokságot újra az NB II-ben kezdhették, ahol mostanáig stabil középcsapatnak számítottak.

Az elmúlt évtizedekben több olyan játékos is  nevelődött Kazincbarcikán, aki NB I-es futballista, sőt, válogatott lett: Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Bíró Szabolcs, Pollák Zoltán, Zabos Attila vagy éppen Elek Ákos.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-02-25 14:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Putnok FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman