HÍREK

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit az 1. FC Kaiserslauternről tudni kell

2020-01-16

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit az 1. FC Kaiserslauternről tudni kell

Negyedik, egyben utolsó törökországi edzőmérkőzésünkön a korábbi négyszeres német bajnokkal csapunk össze.

A klubot 1900. június 2-án alapították FC 1900 néven a Germanie 1896 és az FG Kaiserslautern együtteséből. Később beleolvadt még az 1901-ben alapított FC Palatia és az 1902-ben alakult FC Bavaria, az így létrejött új klub neve FV 1900 Kaiserslauternre változott. 1929-ben újabb klubegyesülés történt: az SV Phönix beolvadásával jött létre az FV Phönix-Kaiserslautern, majd három évvel később, 1932-ben nyerte el végső, ma is használatos nevét.

A csapat kezdetekben alacsonyabb osztályban szerepelt, a II. világháború ideje alatt viszont egyre komolyabb sikereket ért el. Az 1941/42-es szezonban a lebonyolítás szerint pályára léphettek az első osztályú bajnoki címért rendezett play-offban, de 9-3-ra kikaptak a német futballt akkoriban uraló Schalke 04 gárdájától.

A háború végeztével rövid ideig a harmadosztályig zuhantak vissza, de az 1950-es évek elején jöttek az első nagy sikerek. 1951-ben, majd két évvel később is megnyerték a nemzeti bajnokságot, miközben volt két ezüstérmük is.

Az 1954-es világbajnokságra négy játékost adtak az NSZK-keretébe, mely végül a fináléban 3-2-re verte az Aranycsapatot. A nyugatnémet válogatott akkori szövetségi kapitánya Fritz Walter volt, akiről később elnevezték a klub 49 780 fő befogadására alkalmas stadionját.

Nemzetközi porondon először 1982-ben dobbantottak először nagyot, amikor az UEFA Kupában a legjobb négy közé jutottak, ott viszont kikaptak a későbbi győztes IFK Göteborgtól.

A harmadik bajnoki címüket 1991-ben nyerték, egy évvel az első kupagyőzelmük után. 1996-ban jött az újabb kupasiker, melyet valamelyest beárnyékol, hogy egy héttel korábban kiestek a Bundesligából.

A legnagyobb szenzációt az 1997/98-as idényben produkálták, mikor Otto Rehhagel irányításával újoncként megnyerték a bajnokságot. Az akkori csapat keretéhez tartozott két magyar futballista, Szűcs Lajos és Hrutka János.

A Bajnokok Ligája 1998/99-es szezonjában a negyeddöntőig meneteltek, ahol végül a Bayern München állította meg őket. Európában utolsó nagy sikerük a 2001-es UEFA Kupa-elődöntő volt, ahol összesítésben 9-2-re kikaptak a spanyol Deportivo Alavés gárdájától.

Ezt követően szinte a mennyből a pokolba jutottak. A klub a csőd szélére került, a teljes vezérkart pedig elbocsátották. Az új elnök, Rene C. Jäggi eladta a stadiont a várost és a tartományt működtető szervezetnek, megmentve ezzel a klubot a teljes anyagi katasztrófától.

A pénzügyi problémák miatt a 2003/04-es bajnokságot három pont levonással kezdték. A kiesést ekkor még elkerültek, de 2006-ban ismét a Bundesliga 2-ben találták magukat. 2008-ban egy utolsó fordulós győzelem mentette meg őket a harmadosztálytól. 2010-ben még sikerült a visszajutás a legjobbak közé, de az első szezonban elért hetedik hely után simán kiestek.

Hat másodosztályú idény után 2018-ban estek ki a Bundesliga 3-ba. Tavaly a kilencedik helyen zártak, idén 20 forduló elteltével ugyanabban a pozícióban helyezkednek el. Nyolc győzelem mellett öt döntetlen és hét vereség a mérlegük, egyaránt 36 gólt rúgtak és kaptak.

A 40 esztendős Boris Schommers csapatában több kettős állampolgár mellett mindössze két idegenlégiós található, a kanadai középhátvéd Andre Hainault és az izlandi támadó Andi Rúnar Bjarnason.

A Kaiserlauternben korábban olyan kiváló játékosok futballoztak, mint Fritz Walter, Andreas Brehme, Horst Eckel, Ciriaco Sforza, Michael Ballack vagy Miroslav Klose.

Klubunk még soha nem találkozott a német együttessel, melynek egy ízben magyar vezetőedzője volt. Az Aranycsapat középhátvédje, Lóránt Gyula 1969 és 1971 között irányította a Lauternt.

Az utolsó törökországi felkészülési találkozónk pénteken 13:00-kor kezdődik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman