HÍREK

Bemutatjuk a Budaörs csapatát

2019-08-06

Bemutatjuk a Budaörs csapatát

A második fordulóban, szerdán (19:00) a Budaörsi SC lesz csapatunk ellenfele az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A budaörsi foci kezdete a múlt század húszas éveire nyúlik vissza, és Rogics Béla futballista nevéhez fűződik - ő alapította a budaörsi futball egyesületet.

Rogics Béla a BESZKÁRT dolgozója volt, és a vállalati futballklubban  játszott, míg testvére a Ferencváros NB I-es csapatában rúgta a labdát. 1922-ben budaörsi lányt vett feleségül, és budaörsi lakos lett. Tettvággyal telve hamarosan szervező munkához látott: csapatot szervezett, megtanította a fiúkat az alapvető szabályokra, edzett velük, felkészítette őket a mérkőzésekre. Tornamezt szerzett számukra a Compacktor SC-től. Megszervezte, hogy a vidéki mérkőzésekre Szigeti Ferenc, ismertebb nevén „Kurir Fránci” vigye a neves Kurier-busszal a játékosokat - ilyenkor mindig ő is a csapattal ment. Gyakran játszottak a törökbálintiakkal, ahol a legendás Kóczián-fiúk kemény ellenfélnek bizonyultak.

Rogits Béla így emlékezett vissza a kezdetekre:
„A budaörsi sport 1923 nyarán kezdődött. A sportegyesület megalapítói: Treier János bácsi, első elnök, Feldhoffer (Pretória) Antal alelnök, Flach János jegyző és még Frank Benedek, Herzog (Pojzl) György, Ruckmich Mátyás, Weigand István, Troll János, Frank Márton, Koller Károly és jómagam. Anyagit nem kímélve, önzetlenül dolgoztak a sportért. Az egyesület neve B.S.E. lett. Az úrbéresektől sporttelepet béreltek 50 évre, évi 1 (egy) forintért. Ez névleges bérbeadás volt. A B.S.E.-nek két évig nem volt alapszabálya. Flach Jani lemásolta az egyik budafoki sportegyesület alapszabályát és így nekünk is engedélyezték 1925-ben. Még ebben az évben beneveztünk az M.L.Sz. Közép-Magyarországi Kerület II. osztályába. Szépen jött az utánpótlás. Három generációt neveltem a budaörsi sportnak és erre büszke vagyok. Az első öltözőnk a Rossbergen lévő Troll moziban volt. Az ma a Budafoki út környéke.”

A módosabb helyi polgárok anyagi hozzájárulásukkal támogatták a budaörsi sportot. Rogics Béla maga is beállt a csapatba, rohamnak tűnő támadójátékának, és hatalmas lövéseinek köszönhetően a Tank becenevet kapta játékostársaitól. Jelentős társadalmi eseményeknek számítottak akkoriban a meccsek, alkalmak a találkozásra, a szurkolásra. Akár győzött, akár veszített a budaörsi csapat, a sportbarátok örömükben vagy bánatukban betértek a közeli Daxhammer kocsmába...

Csapatunk eddig négy alkalommal mérkőzött meg a budaörsi gárdával, mérlegünk százszázalékos.

2011. augusztus 20. 
MTK Budapest FC–Budaörsi SC 1-0 

2012. május 9. 
Budaörsi SC–MTK Budapest FC 0-3

2017. szeptember 2. 
Budaörsi SC–MTK Budapest 0-2

2018. március 25. 
MTK Budapest–Budaörsi SC 3-2 (3-0)
Merkantil Bank NB II, 2017-2018, 26. forduló - Új Hidegkuti Nándor Stadion - játékvezető: Böcskei Balázs - 1.453 néző

MTK Budapest: Fadgyas Tamás - Jakab Dávid, Talabér Attila, Gengeliczki Gergő, Nagy Barnabás (Szabó Dominik) - Vass Patrik, Kanta József, Vass Ádám, Korozmán Kevin - Torghelle Sándor (Kulcsár Tamás) (Deutsch Bence), Lencse László
Gólszerzőink: Gengeliczki Gergő, Korozmán Kevin, Kulcsár Tamás

A mérleg:
4    4    0    0    9-2    12

Ellenfelünk szakmai igazgatója egyébként korábbi játékosunk, Bognár György.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman