HÍREK

Az újonc Credobus Mosonmagyaróvár vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-08-27

Az újonc Credobus Mosonmagyaróvár vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 6. fordulójában listavezető csapatunk a 18. helyen álló újonc vendége lesz vasárnap 17:30-tól.

Jelen:

Szurkolói információk ITT!

A Credobus Mosonmagyaróvár 2019-ben búcsúzott a másodosztálytól, az elmúlt három szezont az NB III Nyugati csoportjában töltötték. A 2021/2022-es bajnokság végén aranyérmet és feljutást ünnepelhettek, miután 38 bajnokin 100 pontot gyűjtöttek, 12 ponttal megelőzve az ezüstérmesként záró BVSC-Zuglót.

A mindössze 35 esztendős Varga László együttese az első öt fordulóban három pontot szerzett, egy győzelem mellett négy vereség a mérlegük. A bajnokságot a Tiszakécskei LC otthonában elszenvedett 1-0-ás vereséggel kezdték, majd első hazai találkozójukon 2-1-re győztek az FC Ajka ellen. Ezt követte három vereség, sorrendben a PMFC (1-2), a Kolorcity Kazincbarcika SC (1-2) és a Gyirmót FC Győr (1-3) ellen.

A mosonmagyaróvári együttes öt forduló alatt öt szerzett gólnál tart, ebből kettőt Végh Bence lőtt, míg egyszer volt eredményes Illés Dávid, Monori Norbert és Nagy Zoárd Kornél.

A nyári átigazolási időszakban eddig hat játékos igazolt a Győr-Moson-Sopron megyei alakulathoz: Monori Norbert Szombathelyről, Múcska Viktor Győrből, Papp Szilárd Szolnokról, Szabó Richárd Ceglédről, Sajbán Miklós és Slakta Balázs Budaörsről, míg kölcsönbe érkezett Paksról Dezamits Dominik.

Távozott az együttestől Benkovich János, Bohner Roland, Popov Patrik, Tóth Martin, kölcsönadták Szegő Imrét Tatabányára, míg Bokor Bence kölcsönjátéka után visszatért Szombathelyre.

A bajnoki mérkőzésről élő, stream közvetítés lesz az MTK Budapest YouTube-csatornáján!

Csapatunk csak az NB II-ben mérkőzött a Mosonmagyaróvárral:

A két klub örökmérlege mindössze két összecsapást számlál, a Merkantil Bank Liga 2017/2018-as kiírásában találkoztunk kétszer aktuális ellenfelünkkel.

2017. október 29-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 6-1-re diadalmaskodtunk, míg 2018. május 6-án már bajnok és feljutó együttesünk 2-2-re végzett a idegenben. Azon a mérkőzésen Lőrinczy Attila duplájával már két góllal vezettek a hazaiak, de a hajrában Vágó Levente öngóljával és Schäfer András találatával sikerült döntetlenre menteni a mérkőzést.

A mérleg:

NB II:

2         1       1       0         8 - 3           4     (67 %)

A Credobus Mosonmagyaróvár labdarúgásának múltja:

A kisalföldi városban 1901-ben alakult meg a főleg mosoniak által szervezett Magyaróvári Előre Kerékpár Egyesület. Ez ösztönzőleg hatott az óvári városrész fiatalságára is, akik hozzáfogtak az Magyaróvári Torna Egylet (MTE) szervezéséhez, s 1904-ben létre is jött a kék-fehér színekben pompázó klub. A kezdeti időszakban az egyesület két szakosztállyal rendelkezett, a korcsolyázókkal és a csónakázókkal.

Sokak örömére hamarosan életre kelt a labdarúgás is, mégpedig egy Premsberger Károly nevű óvári diák jóvoltából, aki Bécsből egy olyan labdát kapott, amit nem dobni, hanem rúgni kellett. Az első focipályát a mai lovaspálya helyén jelölték ki. A játékosok a kapu mögött a szabad ég alatt öltöztek át, a fürdésre pedig a pályához közeli Lajta-ág adott lehetőséget.

Az első világháború megtizedelte az MTE labdarúgóit, érdekes módon mégis ez idő tájban erősödött meg a csapat. Ennek oka, hogy a lőporgyárban dolgozó munkaszolgálatosok között számos kiváló, első osztályú játékost találtak, akik a csapat erősségeivé váltak. Ebben az időben még nem bajnoki találkozókat játszottak, csak barátságos, hírverő mérkőzéseken léptek pályára. Jó csapat jött össze, a Győri ETO, a Dunaszerdahelyi AC és a Pozsonyi Vasas egyaránt vereséggel távozott a városból.

A szakosztály benevezte gárdáját az 1922-1923-as vidéki bajnokságba - a Nyugati kerület II. osztályának Győri alosztályába nyertek besorolást. Az 1920-as évek második felében sikeres volt a csapat, aminek az 1929-ben kirobbant világméretű gazdasági válság vetett véget.

Néhány évnyi vegetálás után jelentős állomáshoz érkezett a kisalföldi klub. 1941-ben az MTE utódaként megalakult a Magyaróvári Levente Egyesület. A labdarúgócsapat kezdetben a megyei bajnokság II. osztályában szerepelt, később felkerült az I. osztályba. A Magyaróvári Levente Egyesület 1945-ben, a második világháború befejezésekor szűnt meg.

1946-ban létrejött a Műselyemgyári TE, s a gárda 1951-ben Mosonmagyaróvári Timföldgyári Vasas néven már a Győr-Sopron megyei bajnokság első osztályában futballozott. 1957-ben a megyei bajnokok tornáján elért harmadik helyükkel kiharcolták, hogy történetük során először az NB II-ben indulhattak.

Tíz szezont játszottak az NB II-ben, ami az átszervezések miatt hol a második, hol a harmadik vonala volt a magyar labdarúgásnak. 1966-ban kiestek az NB II Nyugati-csoportjából, s ezután 11 esztendeig futballoztak az NB III Észak-nyugati csoportjában.

1977-től 1981-ig átszervezés miatt a megyei I. osztályban játszottak. 1981-1982-től 1997-ig az NB III Bakony csoportjában futballoztak. 1998-tól NB II-esek lettek, de ez továbbra is labdarúgásunk harmadik vonalát jelentette.

2003-ban a MTE-Motim Labdarúgó Klub kényszerűségből nevet váltott, egy névhasználati per során ugyanis elvesztette az eredeti,  történelmi név használatának jogát. Ekkor lett a hivatalos neve: Első Mosonmagyaróvári Torna Egylet 1904, rövidítve MTE 1904.

2004-2005-ben NB I/B-sek voltak, majd az újabb, szinte követhetetlen bajnokság átszervezések miatt az NB II-ben, és később az NB III-ban játszottak.

A 2016-2017-es bajnokságot a Merkantil Bank Ligában kezdték. 2019-ben kiestek az NB II-ből, s három évnyi harmadik vonalbeli szereplés után idén bajnokként kerültek vissza az NB II-be.

Fotó: facebook.com/mte1904

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman