HÍREK

Az Új Hidegkuti az sb magazinban (LAPSZEMLE)

2017-05-14

Az Új Hidegkuti az sb magazinban (LAPSZEMLE)

Nemzetközi szaklap cikkezett a stadionunkról.

Az ötezer ember befogadására képes Új Hidegkuti Nándor Stadion az UEFA harmadik kategóriájába sorolható. A „futball-kapszulát” kisebb közönség számára, labdarúgó-mérkőzésekre tervezték, de köszönhetően az eredeti kialakításának, megfelel a modern stadionok működési, geometriai és akusztikai feltételeinek, így remek atmoszférát biztosít a szurkolók számára.

Minden stadion esszenciája az összhang a játéktér és a lelátó között. A gondosan kialakított, zárt stadion tökéletes látószöget és igazi élményt biztosít, ami elengedhetetlen a különleges légkör megteremtésére. A 20-80 ezer fő befogadására képes arénák ezért általában zárt, magas ívű és dinamikus kialakításra törekszenek.

A tízezernél kisebb befogadóképességű stadionoknál gyakran rosszabb a szurkolók látószöge és kevésbé kényelmes a létesítmények kialakítása. Az épületek maguk sokkal egyszerűbbek, ezért nem kínálnak olyan élményt, mint a nagyobb stadionok.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadiont az Aranycsapat egyik kiválósága után nevezték el, és Budapest ipari külvárosában található. A létesítmény elődjét elavultsága és borzasztó állapota miatt le kellett bontani, ennek helyére épült fel az új aréna. A stadion tengelye megváltozott: ezúttal észak-déli irányba néz, ami megfelel a modern stadionok követelményrendszerének. A mini-aréna kategóriába sorolható Új Hidegkuti azzal a céllal épült, hogy ötezer embert befogadjon, így a lelátók a keleti és a nyugati oldalon helyezkednek el, egymással szemben.

Az épület a Hungária körúton található, a főbejárat pedig az elegáns köztér mögött helyezkedik el. A szurkolók könnyen eljuthatnak a keleti lelátóra, közvetlenül az utcáról. Ezen az oldalon büfék, éttermek és egyéb létesítmények is találhatóak, így ez a legmagasabb színvonalú bejárat.

A stadion nagyobbik része azonban a nyugati oldalon található, hiszen ezen az oldalon fekszik a lelátó mellett a VIP, a média és a játékosok zónája is. Emellett az épület e szekciója az MTK Budapest egyesületének főhadiszállásaként is szolgál. A parkoló a nyugati oldal előtt található, ami a régi atlétikapálya helyét foglalja el. Erről a szintről nyílik a VIP, a média és a játékosok számára kijelölt bejárat is. A VIP részleg az első emeleten, míg a skyboxok a két felső szinten találhatóak.

A bárok, büfék és boltok majd a déli részen helyezkednek el, míg a vendégszurkolók bejárata külön, az északi oldalon fekszik.

A létesítmény tervezéséhez innovatív építészeti megoldásokra volt szükség. A stadion két külön részre oszlik, melyeket egy ferde betonlap választ el. A betonlap alatti rész a szurkolók számára van kialakítva, míg felette a tető helyezkedik el. Az acélvázon elhelyezkedő membránlepedős fedél dinamikus érzetet kölcsönöz az épületnek, amelynek az energikus vonalai az autók testéhez hasonlítanak. Ezt a hatást a főbejárat szalagszerű részlege is kiemeli.

A stadion betonlapja alatt elhelyezkedő éles, de hajlított szélek origami figurára emlékeztetnek, mely remekül illik az épület ipari környezetéhez. Ez az elgondolás a belső terek kialakításában is felfedezhető, mivel így a nyugati és a keleti lelátók, valamint az északi és déli oldalon álló betontömegek adják a stadion nézőterét. Ez a tervezés arra szolgál, hogy a mini-aréna olyan légkört tudjon biztosítani, mint a tíz, vagy húsz ezer fő befogadására képes stadionok.  

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman