HÍREK

Az MTK-tól a Barcelonáig - LAPSZEMLE

2015-12-01

Az MTK-tól a Barcelonáig - LAPSZEMLE

A világ jelenlegi talán legjobb futballcsapatának „magyaros múltját” bemutató sorozatot indított a közelmúltban a fociclub.hu oldal.

Rögtön MTK-s kötődésű labdarúgóval indul a múltidézés, hiszen Plattkó Ferenc a kék-fehéreknél volt kapuvédő, mielőtt a gránátvörös-kékek klubikonjává vált.

Plattkó Ferenc (Budapest, 1898 – Santiago de Chile, 1983) játékosként 1923-30, edzőként 1934-35 és 1955-56 között erősítette nem is akárhogyan a Barcelona csapatát. Nem csupán a trófeákat gyűjtötte; a katalán szurkolók igazi hősként emlékeznek az MTK-ból indult kapusra.

A 20-as évek elején három igazi nagy csapat volt Európában az osztrák sportvezető, Hugo Meisl szerint: a Barcelona, a Sparta Praga és az MTK. A katalán csapatnak első aranykora volt ez, mely 1919-től tartott egy évtizeden keresztül, ezalatt gyakorlatilag minden lehetséges trófeát megnyertek. A Barcelona világhírű kapusa, Ricardo Zamora 1922-ben visszament az Espanyol-ba, és jó kapusra volt szükségük – nem sokkal később játszott az MTK barátságos meccset a Barcelonával. Plattkó olyan jó benyomást keltett, hogy azonnal leigazolták. Meghálálta a bizalmat, hét éven keresztül védte a csapat kapuját, óriási sikerrel. Nagyon népszerű volt, meg is becsülték. Folyamatosan katalán bajnokok lettek vele, majd az 1928-ban induló első spanyol bajnokságot is megnyerték 1929-ben.

További részleteket IDE kattintva olvashat a „szőke medvének” becézett játékosról.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman