HÍREK

Az FTC elleni örökrangadóval zárjuk az áprilist - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2024-04-27

Az FTC elleni örökrangadóval zárjuk az áprilist - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 30. fordulójában csapatunk a már bajnok zöld-fehéreket fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

A mérkőzésre online ITT vásárolható belépő - alig néhány jegy van már csak forgalomban.

Az OTP Bank Liga 30. fordulójában a tabella ötödik helyén álló csapatunk az első és már bajnok Ferencvárosi TC-t fogadja.

A zöld-fehérek 29 fordulót követően 65 ponttal állnak az NB I-ben. A mérlegük húsz győzelem, öt döntetlen és négy vereség. A mérkőzéseiken 71 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg ellenük 26 gólt szereztek.

Ellenfelünk 71 találata közül tizenkilencet a góllövőlistát vezető Varga Barnabás szerzett, rajta kívül hatszor volt eredményes Marquinhos, Lisztes Krisztián, Aleksandar Pesic, Adama Traoré és Kristoffer Zachariassen, ötször Stjepan Loncar, háromszor Mohammad Abu Fani, kétszer Mohamed Ali Ben Romdhan és Samy Mmaee, míg egyszer Ismail Aaneba, Myenty Abena, Botka Endre, Kenan Kodro, Habib Maiga, Cristian Ramirez, Henry Wingo, Edgar Sevikyan, valamint a klubtól már egyaránt távozó Tokmac Nguen és Sigér Dávid.

Az FTC idegenbeli mérlege a 2023/2024-es szezonban tizenegy győzelem, egy döntetlen és két vereség. Tizennégy idegenbeli bajnokin harmincnégy pontot gyűjtöttek, negyvenhárom rúgott gól mellett tizenhetet kaptak.

Dejan Stankovic gárdája tizenkét tavaszi bajnoki összecsapásán eddig veretlen maradt, tíz győzelem mellett két döntetlen a mérlegük. A Kisvárda Good ellen 3-1-re, csapatunk ellen 5-1-re, a DVSC ellen 2-1-re, az Újpest FC ellen 5-0-ra, a Kecskeméti TE ellen 2-0-ra, a Fehérvár FC ellen pedig 2-0-ra nyertek és Puskás Akadémia FC elleni 1-1 előtt. 

A felcsútiak elleni döntetlent a Mezőkövesd Zsóry FC (3-0), a DVTK (2-1) és a. ZTE FC (3-2) elleni siker követte. A legutóbbi fordulóban hazai pályán 0-0-ás döntetlent játszottak a Kisvárda Master Good gárdájával, ezzel pedig bebiztosították bajnoki címüket.

A Fradi szerda este a másodosztályt vezető Nyíregyháza Spartacus FC vendégeként lépett pályára a MOL Magyar Kupa elődöntőjében és 2-1-re nyerni tudott, így bejutott a május 15-i döntőbe, ahol a Paksi FC lesz az ellenfelük.

A téli átigazolási időszakban Kenan Kodro (Fehérvár FC), Habib Maiga (FC Metz) és Edgar Sevikyan (Pari NN) érkezett a csapathoz, míg kölcsönjátéka után visszatért Stjepan Loncar (FC Astana).

Távozott a IX. kerületből Sigér Dávid (Fehérvár FC), Szánthó Regő (Vasas FC), Vogyicska Balázs (ZTE FC), Giorgi Haraisvili (Kocaelispor) és Tokmac Nguen (Djurgardens IF) míg a télen igazolt Gruber Zsombor (ZTE FC) mellett Baráth Pétert (Rakow Czestochowa) kölcsönadták.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 17:45-kor kezdődő örökrangadót az M4 Sport közvetíti élőben.

Az FTC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk, valamint kupadöntőket vívtunk:

A vasárnapi Örökrangadó az MTK és az FTC 224. bajnoki összecsapása lesz (így tartja nyilván mindkét klub, egyébként a különböző adatbázisokban eltérő adatok szerepelnek). Ennek oka két 1925-ös mérkőzés, az országos bajnoki döntő, 0:0 és 4:1-es MTK-siker, de ezt a bajnokságon kívül bonyolították le a vidék legjobbjainak részvételével.

Az eddig 223 találkozó közül csapatunk 79 alkalommal diadalmaskodott, 52-szer döntetlen született, míg 92-szer a zöld-fehérek örülhettek.

Pályaválasztóként a mérleg 51 %-os: 112 mérkőzés, 47 győzelem, 29 döntetlen, 36 vereség, 204 rúgott és 178 kapott gól.

A két együttes az idei szezonban már kétszer találkozott. A szeptemberben 6-1-re, míg februárban 5-1-re nyert az FTC.

A bajnoki mérkőzések mellett az MTK (Hungária FC) és az FTC négy kupadöntőt játszott, s mindkét csapat kétszer szerezte meg a Magyar Kupát, illetve 1976-ban a Magyar Népköztársasági Kupát. 1913-ban játék nélkül lett együttesünk kupagyőztes.

A mérleg:

NB I:

223   79    52    92      337 - 362      289       (43 %)

Kupadöntők:

5      2      1      2        9 - 7  

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Ferencvárosi TC labdarúgásának múltja:

Az FTC (Ferencvárosi Torna Club) 125 éve, 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe zöld-fehér (bár történetük során volt egy olyan időszak, amikor más színű mezben kellett játszaniuk).

Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi emblémán lévő, zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

1900. december 3-án alapították az egyesület „football” szakosztályát. Az első, MLSZ által is elfogadott hivatalos bajnoki mérkőzését 1900. április 21-én játszotta a klub, ekkor a MUE ellen 5-3-as vereséget szenvedtek a zöld-fehérek.

A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC akkor 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2:2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-Budapesti SC 5-1).

Érdekesség, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai pontvadászatban. 1900. március 25-én a bécsi Cricketer 9:0-ra verte a magyar csapatot.

A Ferencváros 1903-ban szerezte az első bajnoki címét. 1911. február 12-én avatták fel a Ferencváros új, immáron Üllői úti stadionját, ahol jelenleg is szerepel. A csapat 1913-ban szerezte meg első kupagyőzelmét.

1914-ben kitört az I. világháború, ami szomorú év volt a ferencvárosi labdarúgók számára. Szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra és sokan közülük többé nem tértek haza. A háborút követően az 1920-as évek első fele nem volt túlságosan sikeres a Ferencváros számára, s csak 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát és tizenhárom év után ismét a Ferencváros lett a magyar bajnok.

1926. július 26-án hivatalosan is megalakult az FTC profi labdarúgó csapata, a Ferencvárosi FC és első profi játékosa Horváth II volt. A bajnokságot hétpontos előnnyel zárta az élen a Ferencváros, ráadásul a bajnoki cím mellett a kupagyőzelemért járó serleget is begyűjtötte.

1928-ban Közép-Európai Kupa nyert az alakult, begyűjtve ezzel az első nemzetközi trófeát.

A következő időszakban sorra jöttek a bajnoki címek, az 1931/32-es év azonban amiatt maradt emlékezetes, mert a Fradi 100 százalékosan, mind a 22 bajnokit megnyerve lett első.

A zöld-fehérek 1937-ben másodszor nyerték meg a Közép-Európai Kupát, amikor is Budapesten a döntőben a Laziot győzték le 4-2-re. Ebben az időszakban játszott a Ferencváros történetének legeredményesebb játékosa dr. Sárosi György, aki 1931 és 1948 között 646 mérkőzésen 636 gólt szerzett.

Az 1950-es évek a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka. Mindössze egy ezüst- és három bronzérmet sikerült szereznie. 1951-ben a csapat nevét Kinizsire, a klub színét pedig piros-fehérre változtatta a Rákosi Mátyás vezette politikai hatalom. Öt év után, 1956 őszén aztán ismét visszakapta eredeti nevét és klubszíneit az egyesület. 1958-ban a Ferencváros megnyerte a magyar kupát, ami a 10. kupagyőzelme volt.

Az 1960-as évek sokkal sikeresebbek voltak, mondhatni úgy is, hogy ez volt a Ferencváros aranykorszaka, hiszen a klub eddigi legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-liga ősét, a Vásárvárosok Kupáját. A fináléba a Zbrojovka Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United legyőzésével vezetett az út. A döntőben, melyet Torinóban rendeztek 1965. június 23-án, az olasz Juventust győzték le 1:0-ra Fenyvesi Máté góljával. Ezáltal a Ferencváros mind a mai napig az egyetlen magyar csapat, aki rangos európai kupát nyert. A korszak legendás csatársora volt: Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, mely ötös sok gólt helyezett el az ellenfelek kapuiban.

A VVK 1967-1968-as sorozatában ismét a döntőig meneteltek Alberték, de a Leeds United elleni kétmérkőzéses döntőben 1:0-s összesítéssel alulmaradtak.

Még ugyanebben az évtizedben a Ferencváros egész története legnagyobb és egyben az egyik legismertebb játékosának, Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es aranylabdát.

Az UEFA-kupa 1971-1972-es idényben egészen az elődöntőig sikerült eljutniuk, ahol a Wolverhampton ellen kiestek.

1974. március 14-én játszotta utolsó mérkőzését Albert Flórián a Ferencváros színeiben, és ahogy ilyenkor lenni szokott, góllal búcsúzott.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975-ben veretlenül jutott a döntőbe a Ferencváros, azonban az ekkor fénykorát élő Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult és 3:0-ra győzött.

Az 1980-1981-es idény végén Nyilasi Tibor az európai góllövőlistán elért második helyével – 30 gól – ezüstcipős lett.

A következő években a sikerek elmaradtak, olyannyira, hogy az 1984-1985-ös szezon a Fradi történetének leggyengébb szereplését hozta és mindössze a 13. helyen végzett a gárda.

A klub korábbi kiváló játékosa, Novák Dezső irányításával az 1994-1995-ös bajnokságot megnyerte a Fradi és első magyar csapatként a belga RSC Anderlecht legyőzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 1995-ben.

1995. szeptember 13-án az első bajnokok ligája mérkőzésükön nem kis meglepetésre a Grasshoppers-t idegenben verték 3–0-ra Lisztes és Vincze (2) góljával.

A következő nemzetközi eredményt a 2004–2005-ös szezonban mutatta fel a csapat, ekkor az UEFA-kupa csoportköréig jutottak.

Ezt követően a korszerűtlen és felelőtlen gazdálkodás miatt az egyesület gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, ennek következtében a futballcsapat 2006-ban az NB II-be került, onnan három szezont követően jutott vissza az első osztályba.

2014. augusztusában avatták az új stadiont a Chelsea FC ellen.

A zöld-fehérek 2015-2016 után a legutóbbi öt bajnokságot megnyerték, és jól szerepelnek a nemzetközi porondon (Európa Liga, Konferencia Liga, Bajnokok Ligája) is. A Ferencváros hosszú idő után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe is.

Az idei kupaszezonban ez nem sikerült. Miután a feröeri Klaksvikar ÍF-fel szemben kiestek a BL-ből, az Európai Konferencia Ligába kerültek "át". Itt három ellenfélen is kettős győzelemmel jutottak túl, így a csoportkörben futballozhattak tovább. 

Ellenfelük a szerb FK Čukarički, az olasz Fiorentina és a belga Genk volt. Az itáliai gárda mögött veretlenül, a második helyen jutottak tovább. Az egyenes kieséses szakaszban, a nyolcaddöntőbe jutásért a görög Olympiakos ejtette ki őket.

A Ferencváros 35-szörös bajnok, 36 alkalommal lettek ezüst-, 22-szer pedig bronzérmesek.

24-szeres Magyar (Népköztársasági) Kupa győztesek. Kétszer nyerték  meg a Liga Kupát, 6-szor a Szuper Kupát, az Ezüstlabdát pedig 5 alkalommal.

A csapat jelentős nemzetközi eredményeket is felmutathat: Vásárvárosok Kupája győzelem, 2 Közép-Európai Kupa (Mitropa Kupa) siker, VVK, KK és Kupagyőztesek Európa Kupája-döntő, Bajnokok Ligája-, Európa Liga- és Európa Konferencia Liga-főtábla.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-11 15:30 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

PUSKÁS AKADÉMIA FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman