HÍREK

Az ETO FC Győrt fogadjuk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-10-08

Az ETO FC Győrt fogadjuk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 11. fordulóban csapatunk hazai pályán fogadja a kisalföldi együttest vasárnap 20:15-kor.

Jelen:

Az ETO FC Győrt 2015 tavaszán bekövetkezett Quaestor-botrány miatt visszasorolták az élvonalból visszasorolták a harmadosztályba, ahonnan 2017-ben kerültek fel az NB II-be, ahol azóta is szerepelnek.

Aktuális ellenfelünk tíz fordulót követően négy győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel a tizedik pozíciót foglalja el. Mérkőzéseiken tíz gólt szereztek és nyolcat kaptak.

Tímár Krisztián együttese a Nyíregyháza Spartacus FC legyőzését követően a Szeged-Csanád Grosics Akadémia és a Szombathelyi Haladás ellen is vereséget szenvedett. Eddigi legnagyobb arányú győzelmüket (4-1 a BFC Siófok ellen) a Soroksár SC elleni 0-0 követte, a Tiszakécskei LC és az FC Ajka elleni sikerek után viszont hullámvölgybe kerültek, az elmúlt három fordulóban egy döntetlen mellett kétszer is kikaptak, a hétközi fordulóban a Gyirmót FC Győr verte őket 2-0 saját közönségük előtt.

A tíz győri gólon nyolc játékos osztozik, az egyaránt kétszer eredményes Babati Benjamin és Borsos Filip mellett egyszer talált be Bencze Márk, Benczenleitner Barna, Csonka Bonifác, Kovács István, Papp Milán és Vitális Milán.

A kisalföldi gárda keretében hatalmas játékosmozgás volt a legutóbbi átigazolási időszakban.

Érkezett a klubhoz Babati Benjámin (Mezőkövesd – kölcsönbe), Bencze Márk (Szeged-Csanád GA), Benczenleitner Barna (Budapest Honvéd – kölcsönbe), Borsos Filip (Wiener Neustadt), Csinger Márk (DAC - kölcsönbe), Kiss Balázs (BFC Siófok), Kiss Bence (Haladás), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Szujó Attila (Debreceni VSC), Papp Milán (Mol Fehérvár II), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár – kölcsönbe), Vitális Milán (DAC – kölcsönbe), míg az utánpótlásból felkerült Deákovits Richárd, Huszár Marcell, Kiss Ákos, Kráz Tamás, Mitring Zsombor, Óvári Balázs, Tullner Péter és Vingler László.

Távozott viszont Bagi István (ASK-BSC Bruck/Leitha), Barna Szabolcs, Berki István (Gyirmót FC Győr), Erdei Milán (Gyirmót FC Győr), Farkas Balázs Kesző (Siófok – kölcsönbe), Forgács Dávid (Siófok), Kanalos Tony-Markos (romániai, Füzesgyarmat), Király Botond (Pápai Perutz FC), Klausz Milán (ZTE), Múcska Viktor (Mosonmagyaróvár), Pálfi Donát (Haladás), Szalka Máté (Csorna), Vernes Richárd (Vasas – kölcsönből vissza), Vidnyánszky Mátyás (Szentlőrinc), Lipták Zoltán visszavonult, Vidnányszky Ádám pedig rövid szentlőwrinci kitérővel került klubunk második csapatához.

Csapatunkhoz hasonlóan az ETO is versenyben van a MOL Magyar Kupában: A Pécsvárad SE elleni 4-0-ás siker után következő ellenfelük az élvonalbeli Kecskeméti TE lesz október 18-án.

A vasárnap 20:15-kor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

Az ETO FC Győrrel az NB I-ben, és az NB II-ben is  mérkőztünk:

Az NB I-ben 133 alkalommal találkoztak az együttesek, melyek közül 61 alkalommal csapatunk hagyta el győztesen a pályát.

A másodosztályban mindössze öt találkozót vívtunk a győriekkel. Hazai pályán legutóbb 2018. május 13-án találkoztunk velük, akkor 0-1-ről fordítva 3-1-re diadalmaskodtunk, köszönhetően Vass Patrik, Lencse László és Kanta József találatának.

Az NB II-ben legutóbb 2019. november 27-én Győrben mérkőztünk meg az ETO-val, akik 1-0-ra nyertek. Ugyanebben a szezonban a hazai “visszavágóra” a koronavírus-járvány miatt nem került sor.

A mérleg:

NB I:

133       61      33       39        250 - 184        216      (54 %)

NB II:

    5         1        1         3            4 - 5                4      (33 %)

ÖSSZESEN:

138      62       34       42        146 - 49          220       (54 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

Az ETO FC Győr labdarúgásának múltja:

1904-ben a Magyar Vagon- és Gépgyár Dal- és Társaskörének tagjaiból megalakult a "rúgólabdával" foglalkozó Egyetértés Torna Osztály, azaz az ETO. Klub színükként a zöld-fehéret választották, ami az idők folyamán egyszer piros-kékre "váltott", de aztán újra zöld-fehér lett.

A magyar labdarúgás úttörői közé tartozik az ETO csapata. Első hivatalos mérkőzésüket 1907-ben játszották a Nyugati Kerületi bajnokságban, ahol 8-2-re  győztek a Pozsony-Újvárosi LE csapata ellen.

A klub "őskorában" hosszú évekig a Vidéki Kerületi Bajnokságban szerepelt a csapat. Az első említésre méltó sikert a Hadi-kupában érték el - az első világháború miatt a bajnokság szünetelt - amelyben a Ferencváros kivételével valamennyi élvonalbeli együttes indult. Meglepetésre az ETO a második helyen végzett a kiváló játékosokból álló csapatunk mögött.

Az 1926-os év a professzionizmus bevezetésével fordulatot hozott a magyar labdarúgásban. Az ETO-nál nem vállalták a profi szereplés feltételeit, így a csapat az amatőr bajnokságban játszott továbbra is.

Az NB I-be 1937-ben kerültek fel a győriek, miután a vidéki amatőr bajnoki döntőben legyőzték a Diósgyőrt. Az egykori legendás újpesti Fogl-gát egyik tagja, Fogl Károly irányításával a szereplést nem kísérte sok szerencse, az évad végén búcsúra kényszerültek.

Ezt követően a második világháború végéig már nem sikerült kiharcolniuk  a feljutást az első vonalba.

Hosszas huzavona után indult újra az országos bajnokság 1945 őszén. A Győri Vasas ETO a Nyugati csoportba kapott besorolást, majd később a mezőny második felében folytathatta a küzdelmet.

Döntő változást jelentett a csapat életében az 1948-1949-es év. Baróti Lajos, a korábban Szegedről Győrbe került válogatott fedezet egy csehszlovákiai túrán lábtörést szenvedett, és a klub vezetői a bajnokság előtt őt bízták meg az edzői teendők ellátásával. A keze alatt stílusos együttes alakult ki, amely fokozatosan lépett előre a ranglétrán, egészen a középmezőnyig jutott.

Az évtized közepén, 1955-ben a bajnokság átszervezése miatt aztán mégis búcsúra kényszerült a csapat. Rövid ideig tartott a "száműzetés", de  1958-1959-ben a tehetséges játékosokból álló újonc megint kiesett.

A csapat 1960-ban újra a legjobbak közé került, és 2015-ig megszakítás nélkül szerepelt az NB I-ben, ami egyedülálló a vidéki klubok között.

Az 1963-as őszi bajnokságot csapatunk legendája, a Hidegkuti Nándor irányította győriek nyerték, s ezzel a Nagyváradi AC után vidéki együttes  második alkalommal szerzett aranyérmet a bajnokságban!

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában is menetelt a gárda, s csak az elődöntőben tudta megállítani a világsztárokat felvonultató Benfica.

Közben a Magyar Népköztársaság Kupában is nagyszerű sorozatot kezdett az ETO. Előbb ezüstérmes volt a csapat, majd egymást követő három - 1965, 1966, 1967 - esztendőben is a győriek hódították el a trófeát. Ezáltal a Kupagyőztesek Európa Kupájának rendszeres résztvevői lettek.

Az arany után 1967-ben a bajnokságban bronzérmet vehetett át a gárda, és tulajdonképpen ezzel fejezte be a hatvanas évekbeli sikersorozatát. A következő esztendő ugyanis váratlan nehézségeket hozott, a csapat csak az utolsó pillanatokban tudta kiharcolni a bennmaradást.

A hetvenes években meglehetősen vegyes képet mutatott a szereplés.

Verebes József szerződtetésével azonban a klub egyik legfényesebb időszaka vette kezdetét. Az 1981-1982-es bajnoki esztendőben a Rába ETO több mint 100 gólt ért el, futószalagon szerezte fölényes győzelmeit, holland stílusú játékával valósággal forradalmasította a magyar focit. Győrött újra megteltek a lelátók, húszezernél többen jártak mérkőzésekre,  és idegenbe is sokan kísérték el a kedvenceket. Talán még nagyobb bravúr volt, hogy az erősödő fővárosi nyomás ellenére sikerült megvédeni a bajnoki címet. Játékosoknak, vezetőknek, szurkolóknak egyaránt felejthetetlen hónapok, évek voltak ezek.

Az első Verebes-korszak még két ezüst- és egy bronzérmet hozott, s ha a végére valamelyest csökkent is a futball-láz, az öt dobogós helyezés önmagáért beszél, hiszen a két aranyérmet a következő esztendőkben két ezüst és egy bronz követte.A nemzetközi szereplés azonban elmaradt a várttól.

Nehéz esztendők következtek, aztán szinte közfelkiáltásra tért vissza 1993 tavaszán Győrbe a korábbi sikerkovács, Verebes József. Kezdetben minden szépnek tűnt, de valahogy nem jöttek a várt eredmények.

A 2000-es évek elején a sok szakosztályos, az olimpiai sportágakra koncentráló egyesületi modell helyett Győri ETO FC néven labdarúgóklub célozta meg az előrelépést. A Győri ETO FC a 2005-2006-os bajnoki szezont a 9. helyen, a 2006-2007-es évet pedig csak a 13. helyen zárta. Ez a szereplés elmaradt az előzetes várakozásoktól.

A 2009-2010-es évadnak Pintér Attila irányításával vágott neki a csapat. Az ETO történelme negyedik bajnoki címét 2013-ban az ő vezetésével szerezte. A következő, a 2013-2014-es idényben a második helyen végeztek.

Aztán a 2015 tavaszán bekövetkezett Quaestor-botrány miatt a csapat a megszűnés szélén állt. A 2014-2015-ös szezon végeztével már köztudott volt, hogy az együttes elveszítette első osztályú indulási lehetőségét, főszponzor és tulajdonos nélkül maradt.

2015 májusában az ETO Futsal csapata és Győr városa mentette meg a megszűnéstől a klubot, és így vált csak lehetővé a harmadik osztályban való folytatás.

A 2017-2018-as bajnokságot WKW ETO FC Győr néven aztán már az NB II-ben kezdhették a Rába-partiak, s folyamatosan ez a hatodik idényük a második vonalban.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-01-29 15:00 Új Hidegkuti Nándor Stadion

MTK BUDAPEST

VS

SZENTLŐRINC SE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman