HÍREK

Az ETO FC Győr vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2023-04-10

Az ETO FC Győr vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 30. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a nyolcadik győriek otthonában lép pályára Húsvéthétfőn 20 órakor.

Jelen:

Az ETO FC Győrt 2015 tavaszán bekövetkezett Quaestor-botrányt övező anyagi bizonytalanság miatt visszasorolták az élvonalból a harmadosztályba, ahonnan 2017-ben kerültek fel az NB II-be, ahol azóta is szerepelnek.

Aktuális ellenfelünk 29 fordulót követően tíz győzelemmel, kilenc döntetlennel és tíz vereséggel a tabella nyolcadik helyén áll. A győriek 30 gólt lőttek és ugyanennyit kaptak a Merkantil Bank Ligában, így a mezőnyben egyedüliként nekik nullás a gólkülönbségük.

A győriek jobban szerepelnek idegenben, mint hazai pályán. Az ETO Parkban 14 bajnokin 15 pontot szereztek, így vendégként 15 találkozón 24-et.

A kisalföldi együttes házi góllövőlistájának élén négyes holtverseny található, egyaránt háromszor volt eredményes Babati Benjamin, Borsos Filip, Priskin Tamás és Szendrei Ákos. Rajtuk kívül kétszer talált be Benczenleitner Barna, Kovács István, Lacza Alex, Papp Milán és Vitális Milán, míg egy góllal áll Bencze Márk, Csinger Márk, Csonka Bonifác, Csontos Dominik, Fodor Ferenc, Kiss Máté, Kovács Krisztián és Toma György.

Az ETO Tímár Krisztián irányításával vágott neki a szezonnak, az U19-es válogatott korábbi szövetségi edzőjét viszont a 28. forduló után menesztették. Helyét az NB III-as csapatnál dolgozó Antonio Munoz vette át, a spanyol szakember első mérkőzésén 4-0-ra kikapott az együttes a Gyirmót FC Győr elleni idegenbeli rangadón.

Az ETO FC Győr legutóbbi mérkőzésének összefoglalója:

A téli átigazolási időszakban Csontos Dominik, Keresztes Krisztián, Szendrei Ákos (kölcsönbe), valamint a a paraguayi, de dédnagyszülei révén magyar származású Nicolás Morínigo érkezett a klubhoz.

Az őszhöz képest már nem tagja a keretnek Bacsa Patrik, Csonka Bonifác, Vincze Ádám, Kovács István, és kölcsönjátéka után a Budapest Honvédoz visszatérő Benczenleitner Barna.

Az ETO Parkban Húsvéthétfőn 20 órakor kezdődő összecsapást élőben közvetíti az M4Sport.

Az ETO FC Győrrel az NB I-ben és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 133 alkalommal találkoztak az együttesek, melyek közül 61 alkalommal csapatunk hagyta el győztesen a pályát.

A másodosztályban mindössze hat találkozót vívtunk a győriekkel. A  legutóbbi egymás elleni mérkőzésünk 1-1-re végződött az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2022. október 9-én.

Az ETO Parkban legutóbb 2019. november 27-én léptünk pályára, a találkozót 1-0-ra a hazaik nyerték.

A mérleg:

NB I:

133       61      33       39        250 - 184        216       (54 %)

NB II:

    6         1        2         3            5 - 6                5       (28 %)

ÖSSZESEN:

139      62       35       42        155 - 190          221      (53 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

Az ETO FC Győr labdarúgásának múltja:

1904-ben a Magyar Vagon- és Gépgyár Dal- és Társaskörének tagjaiból megalakult a "rúgólabdával" foglalkozó Egyetértés Torna Osztály, azaz az ETO. Klub színükként a zöld-fehéret választották, ami az idők folyamán egyszer piros-kékre "váltott", de aztán újra zöld-fehér lett.

A magyar labdarúgás úttörői közé tartozik az ETO csapata. Első hivatalos mérkőzésüket 1907-ben játszották a Nyugati Kerületi bajnokságban, ahol 8-2-re  győztek a Pozsony-Újvárosi LE csapata ellen.

A klub "őskorában" hosszú évekig a Vidéki Kerületi Bajnokságban szerepelt a csapat. Az első említésre méltó sikert a Hadi-kupában érték el - az első világháború miatt a bajnokság szünetelt - amelyben a Ferencváros kivételével valamennyi élvonalbeli együttes indult. Meglepetésre az ETO a második helyen végzett a kiváló játékosokból álló csapatunk mögött.

Az 1926-os év a professzionizmus bevezetésével fordulatot hozott a magyar labdarúgásban. Az ETO-nál nem vállalták a profi szereplés feltételeit, így a csapat az amatőr bajnokságban játszott továbbra is.

Az NB I-be 1937-ben kerültek fel a győriek, miután a vidéki amatőr bajnoki döntőben legyőzték a Diósgyőrt. Az egykori legendás újpesti Fogl-gát egyik tagja, Fogl Károly irányításával a szereplést nem kísérte sok szerencse, az évad végén búcsúra kényszerültek.

Ezt követően a második világháború végéig már nem sikerült kiharcolniuk  a feljutást az első vonalba.

Hosszas huzavona után indult újra az országos bajnokság 1945 őszén. A Győri Vasas ETO a Nyugati csoportba kapott besorolást, majd később a mezőny második felében folytathatta a küzdelmet.

Döntő változást jelentett a csapat életében az 1948-1949-es év. Baróti Lajos, a korábban Szegedről Győrbe került válogatott fedezet egy csehszlovákiai túrán lábtörést szenvedett, és a klub vezetői a bajnokság előtt őt bízták meg az edzői teendők ellátásával. A keze alatt stílusos együttes alakult ki, amely fokozatosan lépett előre a ranglétrán, egészen a középmezőnyig jutott.

Az évtized közepén, 1955-ben a bajnokság átszervezése miatt aztán mégis búcsúra kényszerült a csapat. Rövid ideig tartott a "száműzetés", de  1958-1959-ben a tehetséges játékosokból álló újonc megint kiesett.

A csapat 1960-ban újra a legjobbak közé került, és 2015-ig megszakítás nélkül szerepelt az NB I-ben, ami egyedülálló a vidéki klubok között.

Az 1963-as őszi bajnokságot csapatunk legendája, a Hidegkuti Nándor irányította győriek nyerték, s ezzel a Nagyváradi AC után vidéki együttes  második alkalommal szerzett aranyérmet a bajnokságban!

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában is menetelt a gárda, s csak az elődöntőben tudta megállítani a világsztárokat felvonultató Benfica.

Közben a Magyar Népköztársaság Kupában is nagyszerű sorozatot kezdett az ETO. Előbb ezüstérmes volt a csapat, majd egymást követő három - 1965, 1966, 1967 - esztendőben is a győriek hódították el a trófeát. Ezáltal a Kupagyőztesek Európa Kupájának rendszeres résztvevői lettek.

Az arany után 1967-ben a bajnokságban bronzérmet vehetett át a gárda, és tulajdonképpen ezzel fejezte be a hatvanas évekbeli sikersorozatát. A következő esztendő ugyanis váratlan nehézségeket hozott, a csapat csak az utolsó pillanatokban tudta kiharcolni a bennmaradást.

A hetvenes években meglehetősen vegyes képet mutatott a szereplés.

Verebes József szerződtetésével azonban a klub egyik legfényesebb időszaka vette kezdetét. Az 1981-1982-es bajnoki esztendőben a Rába ETO több mint 100 gólt ért el, futószalagon szerezte fölényes győzelmeit, holland stílusú játékával valósággal forradalmasította a magyar focit. Győrött újra megteltek a lelátók, húszezernél többen jártak mérkőzésekre,  és idegenbe is sokan kísérték el a kedvenceket. Talán még nagyobb bravúr volt, hogy az erősödő fővárosi nyomás ellenére sikerült megvédeni a bajnoki címet. Játékosoknak, vezetőknek, szurkolóknak egyaránt felejthetetlen hónapok, évek voltak ezek.

Az első Verebes-korszak még két ezüst- és egy bronzérmet hozott, s ha a végére valamelyest csökkent is a futball-láz, az öt dobogós helyezés önmagáért beszél, hiszen a két aranyérmet a következő esztendőkben két ezüst és egy bronz követte.A nemzetközi szereplés azonban elmaradt a várttól.

Nehéz esztendők következtek, aztán szinte közfelkiáltásra tért vissza 1993 tavaszán Győrbe a korábbi sikerkovács, Verebes József. Kezdetben minden szépnek tűnt, de valahogy nem jöttek a várt eredmények.

A 2000-es évek elején a sok szakosztályos, az olimpiai sportágakra koncentráló egyesületi modell helyett Győri ETO FC néven labdarúgóklub célozta meg az előrelépést. A Győri ETO FC a 2005-2006-os bajnoki szezont a 9. helyen, a 2006-2007-es évet pedig csak a 13. helyen zárta. Ez a szereplés elmaradt az előzetes várakozásoktól.

A 2009-2010-es évadnak Pintér Attila irányításával vágott neki a csapat. Az ETO történelme negyedik bajnoki címét 2013-ban az ő vezetésével szerezte. A következő, a 2013-2014-es idényben a második helyen végeztek.

Aztán a 2015 tavaszán bekövetkezett Quaestor-botrány miatt a csapat a megszűnés szélén állt. A 2014-2015-ös szezon végeztével már köztudott volt, hogy az együttes elveszítette első osztályú indulási lehetőségét, főszponzor és tulajdonos nélkül maradt.

2015 májusában az ETO Futsal csapata és Győr városa mentette meg a megszűnéstől a klubot, és így vált csak lehetővé a harmadik osztályban való folytatás.

A 2017-2018-as bajnokságot WKW ETO FC Győr néven aztán már az NB II-ben kezdhették a Rába-partiak, s folyamatosan ez a hatodik idényük a második vonalban.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman