HÍREK

Az edzőváltás után három pontot szerző FC Ajka vendégei leszünk - Bemutatjuk szerdai ellenfelünket

2022-11-09

Az edzőváltás után három pontot szerző FC Ajka vendégei leszünk - Bemutatjuk szerdai ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga idei utolsó hétközi fordulójában csapatunk az FC Ajka vendége lesz szerdán 16 órától.

Jelen:

A 2019-es feljutást követően sorozatban negyedik NB II-es szezonját teljesítő FC Ajka 15 fordulót követően a 12. helyet foglalja el a tabellán. Öt győzelem, négy döntetlen és hat vereség a mérlegük, így 19 pontot gyűjtöttek.

Mérkőzéseiken 20 gólt lőttek és 20 gólt kaptak, így a mezőnyben egyedüli csapatként állnak nullás gólkülönbséggel.

Az ajkai együttes az első kilenc fordulóban 14 pontot gyűjtött, a következő öt bajnokin viszont csak kettőt, mely edzőváltást eredményezett. A Kolorcity Kazincbarcika SC elleni 1-1-es döntetlent követően a klub október 31-én menesztette a csapatot 2019. május 1. óta irányította Kis Károlyt.

Az utód ideiglenes jelleggel az eddig is a stábban dolgozó Jeney Gyula lett, akinek első mérkőzésén az együttes idegenben győzött 3-1-re a Gyirmót FC Győr otthonában.

Az FC Ajka házi góllövőlistáját hármas holtversenyben Szarka Ákos, Gaál Bálint és egykori akadémistánk, Doncsecz Levente vezeti három találattal. Őket követi Dragóner Filip és Zsolnai Richárd kettővel, míg egyszer volt eredményes Berzsenyi Kevin, Csizmadia Zoltán, Jagodics Bence, Kenderes Zoltán, Kovács Nikolasz és Sejben Viktor.

A nyári átigazolási időszakban nem történt nagy játékosmozgás a gárdánál. Érkezett Fodor Péter (Mol Fehérvár II), Jagodics Bence (Siófok), Kovács Nikolasz (Paksi FC – kölcsönbe), Molnár Márkó (Budaörs), Nagy Benjámin (Illés Akadémia), Szűcs Kristóf (Újpest FC) és Zsolnai Richárd (DVTK).

Távozott a klubtól Heffler Tibor, Murka Benedek, Ronnie Roberts, Stoiacovici Dávid, így kölcsönjátéka után visszatért együttesünkhöz Lehoczky Roland.

Az FC Ajka csapatunkkal ellentétben már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, a Szentlőrinc kiejtése után a legutóbbi fordulóban az Újpest FC búcsúztatta őket.

A Városi Sportcentrumban 16 órakor kezdődő bajnokit élőben közvetítik a YouTube-on.

Csak az NB II-ben mérkőztünk az FC Ajka csapatával:

A két együttes örökmérlege mindössze négy összecsapást számlál, melyeken egy győzelem és egy döntetlen mellett kétszer vereséget szenvedett csapatunk.

A 2011/2012-es szezon követően a 2019/2020-as idényben találkoztunk a Veszprém megyei alakulattal a másodosztályban. Akkor a nyolc gólt hozó hazai 4-4 után 2-0-ra kikaptunk idegenben.

Szerdai ellenfelünk ellen az egyetlen győzelmünket Ajkán arattuk 2012. március 24-én, amikor Tischler Patrik góljával nyertünk 1-0-ra.

A mérleg:

4      1      1      2      6 - 8      4    (33 %)

Az FC Ajka labdarúgásának múltja:

Az ajkai foci kezdetei a múlt század húszas éveire nyúlnak vissza. Az FC Ajka jogelődje, az Ajkai Sportegyesület (ASE) 1923-ban alakult. A klubban elsősorban a város üzemeiben dolgozó fiatalok kezdtek el focizni. Az ASE a kezdeti időkben nem rendelkezett saját pályával, így az Üveggyártól bérelték azt. A kezdeti lépéseket a megyei bajnokságban tette meg a csapat, majd 1948-tól az NB III-ban szerepeltek, és saját pályájuk is lett. Az akkor 9.000 lakosú településen gyakran 2.000 ember látogatta a mérkőzéseket.

Az ötvenes években a megyei bajnokság és az NB III között ingázott a klub. Jelentős változást hozott a csapat életében az 1968-as év, amikor a Timföldgyár átvette a gárdát, és Ajkai Alumínium SK néven szerepelt tovább.

1970-től folyamatosan az NB III-ban szerepeltek. Az 1977/1978-as bajnokságban elért 2. hely meghozta az NB II lehetőségét. Az 1982-es kiesés után négy idényt a harmadosztályban töltöttek Ekkor többek között Glázer Róbert is volt az együttes edzője. 1987-ben újabb névváltozás történt és Ajka Hungalu SK lett az új elnevezés.

1987-ban az osztályozó mérkőzéseken ismét sikerült a feljutás a másodosztályba, de a csapat nem tudott gyökeret verni, így „liftezett“ a második és a harmadik vonal között. 1988/1989-ben feljutott, de 1991-ben újabb kiesés következett. 1992-ben feljutott, 1993-ban viszont ismét kiesett a csapat.

A Hungalu SK története azonban csak 1993-ig tartott. Ekkor a csapat kiesett az NB II-ből és az egyesület megszüntette a labdarúgó szakosztályt. A város vezetése azzal a feltétellel volt hajlandó segíteni, ha az ugyanebben az évben megszűnt Ajkai Bányásszal egyesül az Ajkai Hungalu. Más lehetőség nem lévén, a fúzió megtörtént és 1993  augusztusában megalakult az Ajkai Labdarúgó Club (ALC). Sok játékos elhagyta az ALC-t, amely így kiesett az NB III Bakony-csoportjából. A megyei bajnokságba való zuhanással 1962 óta először nem volt a városnak csapata a nemzeti bajnokságban.

1994 és 1998 között a megyei bajnokságban, zömmel fiatal ajkai játékosokkal szerepelt a közben újabb névváltozáson áteső együttes,  amely immár Ajkai SE néven harcolt tovább. 1997/1998-ban veretlenül lett bajnok a csapat a Veszprém megyei I.osztályban. Az NB III-ba való feljutás után a 4. helyen végzett az ASE.

2000 őszén a kvalifikációs bajnokságot megnyerve ismét az NB II-es lett a gárda. 2001 nyarán a labdarúgó szakosztály kivált az Ajka SE-ből, és azóta FC Ajka néven önállóan működik a zöld-fehér csapat.

Folytatódott a szokásos ajkai történet, megint kiesés következett. Majd 2007 nyarán Ajka újra NB II-es meccsek helyszíne lett. Az együttes a következő években mindig a bajnokság középmezőnyének elején végzett.

Az MLSZ a bajnoki rendszer átalakítását határozta el, mely szerint 2013-2014-ben 16 csapat szerepelhet az egy csoportos NB II-ben. Ha nehezen is, de sikerült az ajkaiaknak ide bekerülni. 2015/2016-ban aztán hosszú idő után búcsút intet  a másodosztálynak a dunántúli gárda. Három év következett a harmadik vonalban: egy negyedik és egy második helyezés után 2018/2019-ben fölényesen megnyerték az NB III Nyugati csoportját, s újra NB II-es lett az FC Ajka.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman