HÍREK

Az Eb-re készülő Alho: "Jó döntést hoztam azzal, hogy az MTK-hoz írtam alá" (lapszemle)

2021-06-02

Az Eb-re készülő Alho: "Jó döntést hoztam azzal, hogy az MTK-hoz írtam alá" (lapszemle)

A Nemzeti Sport írt cikket a foci Eb-re készülő finn válogatottunkról, Nikolai Alhóról, aki tagja lett a szűkített keretnek is, így részt vehet a kontinenstornán.

Finnország különleges Európa-bajnokság elé néz, hiszen válogatottja először vesz részt nemzetközi tornán. A skandináv államban rendkívül megnőtt az érdeklődés a labdarúgás iránt, nem túlzás állítani, futball-láz tombol az ezer tó országában.
„Bár a jégkorongnak van nálunk a legnagyobb hagyománya, és a világbajnokság is most megy, a futball több embert mozgat meg, rengeteg gyerek szeretne focista lenni – nyilatkozta lapunknak Nikolai Alho, az MTK Budapest 11-szeres finn válogatott jobbhátvédje. – Emlékszem, kisgyerekként labdarúgó szerettem volna lenni, s azt tűztem ki célul, hogy egy világeseményen finn színekben lépjek pályára. Valóra vált álom, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra, hihetetlen nyár elé nézünk!”

Noha nagy az egyetértés abban, hogy nem a mostani a valaha volt legjobb játékosokból álló finn válogatott, mégis ez a társaság vitt véghez történelmi tettet. Az MTK 28 éves játékosa elmondta, mitől olyan erős az együttes.
„Sok remek labdarúgónk játszik külföldön, néhányan topbajnokságokban szerepelnek. Ott van például Teemu Pukki, akit világszerte ismernek. Kiválóan teljesített Angliában, ebből pedig a válogatott is profitált, rengeteg gólt szerzett. Ám hiába vannak kiváló játékosaink, kemény munka nélkül semmire sem mennénk. A jó szereplésünk receptje, hogy a védekezést és a támadást is csapatszinten műveljük, rendkívül kompaktak vagyunk. A legtöbb válogatott megszenved azzal, hogy helyzeteket dolgozzon ki ellenünk, nekünk pedig általában mindig akad két-három lehetőségünk, amelyeket hatékonyan kihasználunk. Gyakran hasonlítanak minket Izlandhoz, ám eltérő focit játszunk. A legnagyobb különbség, hogy a szigetországiakhoz képest nem fektetünk akkora hangsúlyt a rögzített játékhelyzetekre, mi inkább akcióból vagyunk eredményesek, a kontratámadásaink veszélyesek. A pályán jó csapat benyomását keltjük, de ugyanolyan fontos, hogy azon kívül is összetartó társaság legyünk. Jó barátság fűz minket egymáshoz, csapattársaim többségével már a korosztályos válogatottakban együtt játszottam, ismerjük egymás gondolatait. S akkor még a „Sisu”-ról nem is beszéltem… Ez egy közismert kifejezés errefelé, amely a finnek mentalitását hivatott kifejezni: az első perctől az utolsóig kitartó küzdőszellem, alázatos, kemény munka jellemez minket.”

A finnek receptje tehát ismert, ám kérdés, mire mennek a B-jelzésű csoportban, amelyben Belgium, Dánia és Oroszország vár rájuk.
„Nem szoktuk a továbbjutási esélyeket latolgatni, mindig csak a következő összecsapásra összpontosítunk, mert ez a mentalitás vezethet sikerre. Önmagában az komoly fegyvertény, hogy kijutottunk a tornára. Ugyanakkor minden lehetséges, hiszen jó játékosaink vannak, és a hozzáállásunk is megfelelő. Hallottam hírét, hogy a sajtófőnökünk meztelenre vetkőzve tesz egy kört, ha továbbjutunk a csoportból – kívánom, hogy így legyen!”

Nikolai Alho is sokat tehet azért, hogy összejöjjön a mókás tiszteletkör. Rákérdeztünk, milyen szerep hárulhat rá a kontinenstornán.
„A Nemzetek Ligájában általában jobbhátvédként játszottam a négyvédős rendszerben, ha pedig három hátvéddel álltunk fel, úgy egy sorral előrébb voltam a jobb oldali szélső. Utóbbi felállás áll közelebb a szívemhez, mert abban több támadófeladat jut nekem, de bármilyen poszton örömmel játszom. Fontos, jó döntést hoztam, amikor aláírtam az MTK-hoz. A finn bajnokság fejlődik, de előreléptem azzal, hogy januárban Magyarországra szerződtem.”

Forrás: Nemzeti Sport
 

Iratkozz fel új hírlevelünkre és nyerj egy exkluzív, dedikált, limitált Kanta-mezt!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-24 11:00 Sóstói Stadion Edzőpálya

Fehérvár FC II

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman