HÍREK

Átfogó interjú Zakor Sándor tulajdonossal (lapszemle)

2021-04-08

Átfogó interjú Zakor Sándor tulajdonossal (lapszemle)

A csakfoci.hu Tilos passzolni! rovatának volt a "vendége" Zakor Sándor, az MTK Budapest futballklubjának tulajdonosa. Lapszemle.

Schön Szabolcs eladásával újabb szintet lépett az MTK Budapest a játékospiacon - mondta a klub tulajdonosa. A nyilvános szereplésektől általában elzárkózó Zakor Sándor a csakfoci.hu-nak arról is beszélt, hogy nem a játékos értékesítés jelenti a legnagyobb nehézséget, hanem nemet mondani a beérkező ajánlatokra, hiszen soha nem céljuk a kiárusítás, játékost ugyanis azért adnak el, hogy teljesen üzleti alapokra lehessen helyezni a klubot. Hozzátette, minden egyes beérkező fillért visszaforgat, hiszen a célja, hogy a kék-fehérek futballklubja minden váratlan helyzettől függetlenül stabilan tudjon működni éveken át. Beszélt Varga Roland megszerzéséről, az MTK-ba vágyó magyar játékosokról, arról is, végül miért nem magyar edző mellett döntött, de részletezte azt is, miért nem menne be soha az öltözőbe. Kifejtette, miért tartaná jónak a létszámbővítést, és azt is, miért módosítana a központi pénzek elosztási rendszerén. Tilos passzolni! Zakor Sándorral, aki 2019 nyara óta az MTK labdarúgóklubjának kizárólagos tulajdonosa.
 

I. félidő:

1. Az MTK újoncként ott van a dobogó közelében, a kupában a négy közé jutott, ám most adta el az egyik legfelkapottabb játékosát. Ön hogyan definiálná most az MTK-t? Játékosnevelő, játékosokat értékesítő vagy címekre törő klub?
– A legfontosabb elvárásom az, hogy 2-3 éven belül teljesen üzleti alapon tudjunk működni. Ehhez az európai topbajnokságokat leszámítva két út vezethet: az egyik a sikeres nemzetközi kupaszereplés – ne feledjük, anyagilag csak a csoportkör éri meg igazán -, ám látni kell, hogy a nálunk jóval tehetősebb hazai és külföldi klubok számára sem garantált ez a térségből. Vegyünk egy kézenfekvő nemzetközi példát: a Salzburgot 2005-ben vette meg Red Bull, és a kiemelkedő gazdasági háttér ellenére az eltelt közel 15 évben is csak kétszer tudtak eljutni a BL-csoportköréig, az utolsó két évben. Szóval ennek az útnak esetünkben még nincs realitása, így a másikat járjuk: szeretnénk stabil NB I-es klubként minél több jó játékost kinevelni, esetleg jó érzékkel igazolni – itthonról vagy külföldről -, majd felépíteni őket olyan szintre, hogy a csapat sikeres legyen, a piacképes játékosokat pedig komoly összegért tudjuk értékesíteni.

2. Viszonylag nyíltan felvállalják, hogy a klubnak a működéshez szüksége van a játékosértékesítésből jövő bevételre. Úgy hírlik, évente 100-150 millió forinttal vagy kétévente 300 milliós bevétellel kalkulálnak ezen a téren. Ez valós nagyságrend? 
- Ennél már nagyobb léptékben gondolkodunk. Már középtávon is azzal kalkulálunk, hogy évente 2-3 millió eurós bevételünk lehet játékoseladásból, nevelési költségtérítésből vagy szerződésben rögzített opciókból. 

3. Schön Szabolcs eladásával ennek egy részét letudták, mert sajtóhírek szerint 1,25 millió euróért plusz további opciókért kelt el. Jó üzletet kötöttek?
- Ez egy komoly szakmai és üzleti siker. Kezdeném az előbbivel: Szabolcsot két éve mi hoztuk haza, szabadon igazolható játékosként az Ajaxtól, mert jó játékosnak tartottuk, nagy fejlődési lehetőséggel, és ebből kifolyólag üzletet is láttunk benne. Örültünk annak, hogy ő az MTK-t választotta ahhoz, hogy a karrierjében előrelépjen. Úgy tért haza, hogy szeretne majd visszatérni külföldre, most pedig egy jó ajánlatot elfogadtunk érte, olyat, amivel a tervezett bevételeink jelentős részét realizálni tudtuk. Az elmúlt bő évtizedet tekintve az érte járó összeg szinte biztosan a legmagasabb lesz az NB I-ből külföldre eladott magyar játékosok terén, és olyan üzletet kötöttünk, amellyel az átigazolási díj még jelentősen nőhet, hiszen a továbbértékesítésben is benne maradtunk. Szándékosan mentünk el ebbe az irányba, mert érzésünk szerint a magyar piac szereplőjeként egyelőre nem lehet ugyanazt az átigazolási díjat realizálni, mint egy olyan klubváltásnál, amikor ugyanazt a játékost egy ilyen szempontból magasabbra taksált nemzetközi bajnokságból viszik tovább. A közelmúlt is igazolja, hogy az FC Dallasból van továbblépési lehetőség, hiszen a hivatalos hírek szerint az AS Roma a jelenlegi kölcsönadás után nyáron közel 7 millió euróért veheti meg végleg az egyik védőjüket. Üzleti koncepciónk első jeleként korábban Schäfer Andrást tudtuk értékesíteni közel 1 millió euróért, most léptünk még egyet előre. Ezzel felkerültünk arra a polcra, hogy már a záradékok nélkül is 1 millió euró feletti összegért tudunk játékosokat értékesíteni, célunk az, hogy a jelenleginél is magasabb árszinten tudjunk majd eladni, ebben nagy segítség lenne, ha a többi NB I-es klub adna el erős bajnokságokba játékosokat. 

4. Ha valakire jó ajánlat jön, csípőből eladják? 
- Ez egy komoly tévhit. Tőlünk már nyáron, majd pedig most télen is vittek volna külföldre játékosokat, de nem adtuk el őket. Számunkra nem feltétlenül az jelenti a nehézséget, hogy eladjunk valakit, hanem hogy nemet mondjuk a megkeresésekre, ezt pedig nem mindig egyszerű megtenni. Próbáljuk szem előtt tartani például a játékosok ambícióit is, rájuk is komoly tekintettel vagyunk. Azért adunk el, mert ez adja a megfelelő stabilitást a költségvetésünkhöz, hogy évekig, minden váratlan helyzettől függetlenül stabilan tudjunk működni. Mindeközben szeretnénk szakmailag is egyre jobbak és jobbak lenni, ezért sem célunk öt-hat játékos egyidejű értékesítése, soha nem a kiárusítás a cél, hanem a biztonságos működtetés. Ebben a konstrukcióban fontos a labdarúgók érdeke, ahogy a klubé is, csak akkor adunk el valakit, ha úgy érezzük, szakmailag tudjuk pótolni. Úgy épül fel a klubmodellünk, hogy valós tervünk van arra, hogy kit, mikor és kivel pótoljunk, legyen szó akár saját nevelésű játékosról vagy külső igazolásról.

5. Hol áll jelenleg az MTK a költségvetés tekintetében az NB I-ben?
- Jelen pillanatban három klub komolyan kiemelkedik a mezőnyből, utánuk jönnek a többiek, és azt gondolom, hogy mi a középmezőnyben vagyunk, de azért is kell eladnunk játékost, hogy ezt a jövőben is tartani tudjuk. Nagyon fontos viszont, hogy valamennyi játékoseladásból származó bevételt visszaforgatunk, nem csak rövid, hanem középtávon sem cél, hogy pénzt vegyek ki a klubból, mert minden egyes bevételt arra fordítunk, hogy minél stabilabb és erősebb klubot tudjunk építeni. A jelenlegi  tulajdonosi háttér és modell megfelelő stabilitást ad az MTK-nak, a topcsapatokhoz képest meglévő költségvetési hiányunkat részben ellensúlyozni tudjuk azzal, hogy az akadémiáról játékosokat kinevelve olcsóbban jutunk jó játékosokhoz, mint mások, és mi úgy gondoljuk, hogy ez nem jelent feltétlenül minőségbeli hátrányt.

6. Varga Roland megszerzése mintha picit formabontó lett volna, hiszen rutinos játékost igazoltak, aki ráadásul válogathatott az ajánlatok között. Mennyire volt presztízsértékű az ő leigazolása?
- Ez egy komoly elismerés volt a klubnak, mert tudomásunk szerint anyagilag mindegyik ajánlat valamivel előnyösebb volt számára, mint a miénk. Bennünket választott, ez köszönhető a klubnál az elmúlt években folyt munkának, Polyák Balázs sportigazgató személyének, a Michael Boris által elvégzett munka visszhangjának, hiszen ezek is kellettek ahhoz, hogy a sokak által hívott játékos elhiggye azt, hogy a céljait itt teljesítheti. Mert Roli vissza akart kerülni a válogatottba, örülünk, hogy ebben tudtuk őt segíteni, ahogy annak is, hogy ő pedig gólokkal, gólpasszokkal segít minket. Ez az egyik legerősebb visszajelzés arra, hogy jó úton járunk.

7. Mennyire vonzó célpont az MTK?
- Az. Az akadémiai korú játékosok zöme látja, melyik klubnál van jelenleg a legnagyobb esély arra, hogy ténylegesen lehetőséget kapjon a profi futballban, de informálisan is azt érzékeljük, nagyon sok 20-21-22 éves játékosnál, akik az NB I-ben jelenleg máshol szerepelnek, hogy hozzánk szeretnének jönni, a céljuk az, hogy 1-2 éven belül az MTK játékosai legyenek. Talán most érezzük azt leginkább, hogy a mi üzenetünk "átmegy": nem csak beszélünk a fiatalokról, hanem be is tesszük azokat, akiket elég jónak ítélünk meg ehhez, ahogy az is mindenki számára látható, hogy innen tényleg van számukra továbblépési lehetőség. 

8. Miért pont a kiesés után vette át többségi tulajdonosként a futballcsapatot?
-  Komoly pénzügyi okai voltak a döntés hátterének. Bár jól együtt tudtunk dolgozni az addigi tulajdonostársakkal, de a kiesés egy döntési pont volt, mivel a futballklub onnantól nagyobb összegű finanszírozást igényelt, hiszen a kieséssel sok központi bevétel elapadt. Úgy döntöttem, hogy kész vagyok átvenni a futballklub teljes pénzügyi finanszírozását, mindez pedig lehetőséget adott egy teljesen új filozófia kialakítására, egy általam képviselt koncepció alapjainak lerakására. Az volt az egyetlen hozadéka az NB II-be való kiesésnek, hogy nem is nagyon volt választási lehetőségünk, hiszen az összes külföldi játékostól el kellett köszönnünk. Nem a teljesen tuti forgatókönyvet vettük elő, vagyis hogy rutinos, tapasztalt magyarokkal kerüljünk vissza az élvonalba, hanem kimondottan a saját fiataljainkra alapozva, az akadémiáról kikerülőkre akartunk felépíteni egy új csapatot. Ehhez választottunk edzőt, aki azonosulni tudott ezzel a koncepcióval, olyat, aki maximálisan - nem csak szavakban - támogatja a fiatalok beépítését. A nagyon erős 2000-es, 2001-es, 2002-es születésű korosztály sok jóval kecsegtetett minket, de azt gondolom, ebben a döntésben így is sok rizikó volt, látva azt, hogy sokszor milyen nehéz az NB II-ből visszajutni.

9. Két éve, amikor többségi tulajdonos lett, ezt mondta: "a realitás az, hogy a saját fiataljainkra építve stabil középcsapattá válhatunk, mindezt korszerű és élvezhető futballt bemutatva". Ez döntő részben meg is valósult, viszont tavaly nyáron több légiós csatlakozott újra a kerethez. Csak a magyar piacról nem lehet összerakni egy stabil élvonalbeli csapatot?
- A koncepciót, amit elképzeltünk, az megvalósult, de tegyük hozzá, hogy kis mértékben finomítani kellett azon. Azt látni kell, hogy annak érdekében, hogy az NB I-ben biztosan bentmaradjunk, ahhoz erős és kész játékost - magyart és külföldit is - kell hozni, akik meg tudják támasztani a fiataljainkat, hiszen így tudnak ők közösen alkotni egy nagyon erős csapatot. Egy fontos dolog: aki követte az átalakulásokat, az láthatta, hogy mi döntően nem a fiataljaink helyére igazoltunk, hanem kvázi az idősebb hazai játékosok egy részét cseréltük le olyan légiósokra, akik jobban passzolnak a rendszerünkhöz. A klubmodellünk miatt pedig elengedhetetlen, hogy mindig legyen minimum 3-4 piacképes játékosunk a pályán, a keretünket pedig ennek megfelelően állítjuk össze.

10. Úgy hírlik, eleinte magyar edzőben gondolkodott, de aztán találkozott Michael Borisszal, beszéltek egy órát, és már a német lett a befutó. Gyakran engedi magát meggyőzni?
- A megfelelő edzőt kinevezni szerintem ennek a szakmának az egyik legnehezebb része. Igen, valóban magyar edzőt szerettem volna, de nem találtuk meg azt, akinél teljes mértékben biztos lehettem volna abban, hogy minden körülmények között - akkor is, ha becsúszik két-három vereség - kitartott volna amellett a filozófia mellett, amit kitűztünk. Michaelt már korábbról ismertük - Polyák Balázs sportigazgató főleg -, majd ideutazott egy hosszabb beszélgetésre Japánból, amely után a sportigazgató és én egymástól függetlenül azt mondtuk, ő lesz a mi emberünk. Az ő személyének megtalálása és a sikeres szereplés között egyértelműen van összefüggés, ő az egyik legjobb igazolásunk.

Az interjú folytatása, a II. félidő és a teljes cikk itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-09-28 16:00 ESMTK Stadion

MTK BUDAPEST II

VS

MAKÓ FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman