HÍREK

Április 1-jén lenne 88 esztendős Puskás „Öcsi”

2015-04-01

Április 1-jén lenne 88 esztendős Puskás „Öcsi”

Puskás Ferenc vagy, ahogy itthon becézték, „Öcsi” a világ egyik legjobb játékosa volt, hozzá csak Pelét, Maradonát vagy Di Stefánót szokták hasonlítani. A magyar labdarúgás ikonikus alakja, az „Aranycsapat” kapitánya, április 1-jén lenne 88 esztendős.

Puskás, a kispesti pályán nőtt fel, legjobb barátjával Bozsik „Cucuval” együtt. Először 1943 őszén játszott a felnőtt csapatban, ahol később bajnoki címeket ünnepelhetett.

1945-ben bekerült a válogatottba, ahol ezután kezdett kialakulni a későbbi „Aranycsapat”, olyan játékostársakkal, akik a posztjukon a világ legjobbjának számítottak. Ennek volt a kapitánya, vezére, kiemelkedő játékosa Puskás Öcsi. Megnyerték az 1952-es helsinki olimpiát, győztek az évszázad mérkőzésén Anglia ellen, szabályosan „tönkreverték” az egész világot. 1954-ig, amikor a svájci világbajnokságon, a döntőben, a nagy esélyes magyar csapat kikapott a nyugat-német válogatottól.

Az 1956-os események után Puskás nem jött haza. Közel harminc évesen, eltiltása után a világ, akkori legjobb csapata, a Real Madrid szerződtette. Bekerült a kezdőbe és sorra aratták a legnagyobb győzelmeket, neki is köszönhetően. 
Nemcsak játéktudása volt nagy, hanem emberileg is kiemelkedett a többiek közül. Jó szívére mindig számíthattak a külföldi magyarok.

39 évesen visszavonult a játéktól, és edzőnek állt. Igazi világvándor volt, dolgozott Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában és Afrikában. Európában több országban is edzősködött, legnagyobb sikereit a görög Panathikaikosz csapatával aratta, melyet – 1971-ben – a BEK-döntőig vezetett. Edzői pályafutása végén, még elvállalta a magyar válogatott irányítását, de csodát ő sem tudott tenni.

Hosszan tartó betegség után, 2006. november 17-én hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman