HÍREK

Amit a Soroksárról tudni kell

2019-08-18

Amit a Soroksárról tudni kell

A negyedik fordulóban, vasárnap 18.00-kor a Soroksár SC lesz csapatunk ellenfele - hazai pályán, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A soroksári futball históriája szinte kibogozhatatlan - talán az a legjobb megfogalmazás, hogy egymáshoz lazán kötődő, néha (talán) jogutód egyesületek története.

 
1911-ben Soroksári Atlétikai Club néven alakult meg az első ismert labdarúgó csapat az akkor még nem Budapesthez tartozó településen. Az egyesület a KÖLASZ egyik csoportjába nyert besorolást és 1925-ben addigi története legnagyobb sikereként a kerületi bajnoki címet is elnyerte. 1926-ban Soroksáron is megalakult egy profi csapat a Soroksári AC legjobb játékosaiból. Soroksári FC néven a profi II. osztályba nyertek besorolást, míg a Soroksári AC továbbra is az amatőrök között szerepelt. 1932-ben sikerült kivívni a feljutást a legjobbak közé, a magyar labdarúgás első osztályába. Hiába épült azonban új stadion Soroksáron, a bennmaradást nem sikerült kiharcolni.
 
A harmincas évek közepén a gazdasági válság miatt több más kisebb profi csapathoz hasonlóan Soroksáron is anyagi gondok jelentkeztek. Előszőr Zuglóba költözött a csapat, majd a nagy rivális, a szomszéd Pesterzsébet profi csapatával egyesítették ER-SO néven. Azonban ez sem oldotta meg a bajokat és az egyesület 1937-ben megszűnt, helyette a Soroksári AC néven szereplő amatőr gárda képviselte a soroksári színeket. 
1945-ben mind Pesterzsébeten, mind Soroksáron megalakult a MADISZ, s a két gárda újra ER-SO néven egyesült és rövidesen az első osztályba került. Az akkori szokásoknak megfelelően az egyesület támogatását egy helyi gyár, nevezetesen a SORTEX vette át. 1957-ben azonban a textilüzem beszüntette a támogatását és bár az Egyetértés csapata használta még a soroksári pályát, az igazi soroksári hagyományokat az újjáalakult Soroksári AC és a Soroksári VOSE vitte tovább.

A Soroksári AC, melynek névváltozásait szinte lehetetlen követni, 1968-ban megszűnt. Története során tízszer szerepelt az NB I-ben, 1934-ben pedig Magyar Kupát nyert. 

Vasárnapi ellenfelünk, a Soroksár Sport Club 1999. február 23-án alakult meg Soroksári Torna Egyesület néven. Bár a csapatot a Soroksári AC utódjának tartották, mégis a magyar futball legalsó szintjén, a BLASZ IV. osztályában kellett volna indulnia az előző klub jogutód nélküli megszűnése miatt.

Ám mivel rendelkeztek megfelelő számú utánpótláscsapattal, végül a BLASZ II. osztályba kaptak besorolást, s az első évben a negyedik helyen végeztek. Ezt követően a Csepeli Futballalapítvány néven szereplő együttes versenyzési jogát megvásárolták, és Soroksár-Csepel néven két osztállyal feljebb, az NB III-ban folytathatták a szereplést.
Már az első évben bajnoki címet szereztek, és következhetett az NB II, 2003-tól már Soroksár SC néven.
Néhány NB III-as év után 2014-2015-től folyamatosan a második vonalban szerepel az aranysárga-fekete csapat. 

A soroksáriak a Merkantil Bank Liga legutóbbi két bajnokságában a középmezőny elején végeztek - az idei NB II-es pontvadászatban három forduló után csapatunkhoz hasonlóan négy ponttal állnak.

A Soroksár SC gárdájánál az a Végh Zoltán a kapusedző, aki együttesünkben 181 mérkőzésen lépett pályára, bajnoki címet és Szuper Kupát is nyert kék-fehér színekben. Ő játszotta a legtöbb NB I-es mérkőzést, 570-et.

Az NB II-ben két mérkőzést játszottunk a Soroksár SC ellen:    

2017.09.24    
MTK Budapest - Soroksár SC 5-2    

2018.04.08    
Soroksár SC - MTK Budapest 4-2

Merkantil Bank Liga, NB II, 2017-2018, 29. forduló - Szamosi Mihály Sporttelep - játékvezető: Zierkelbach Péter - 800 néző

MTK Budapest: Bese Balázs - Katona Máté, Talabér Attila, Gengeliczki Gergő, Deutsch Bence - Vass Patrik (Kulcsár Tamás), Borbély Bálint, Kanta József (Gera Dániel) - Jakab Dávid, Lencse László, Korozmán Kevin (Hrepka Ádám). Vezetőedző: Feczkó Tamás
Góllövőink: Lencse László, Borbély Bálint.

A mérleg:
MTK Budapest - Soroksár SC       

2      1      0     1       7 - 6         3 (50 %)

Bár nem jogutódja sem a Soroksári AC-nak, sem az Egyetértés SC-nek vasárnapi ellenfelünk, azért érdekes lehet megnézni, hogy ezen együttesek ellen annak idején hogyan is szerepelt csapatunk.

A Soroksári AC (Soroksár FC, Er-So MADISZ, Vörös Lobogó Sortex, ...) ellen a profi ligában és az NB I-ben 1932. szeptember 25. és 1953. október 28 között 18 mérkőzést játszott az MTK (Hungária FC, Textiles, Bástya). Csapatunk egyszer 10-0-ra, kétszer pedig 7-0-ra győzte le a soroksáriakat. Az 1951. márciusi találkozót, amelyet Újpesten rendeztek, 20.000 néző látta!

A mérleg:
18     14     1     3     79-19     43 (80 %)
(a megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk)

Az Egyetértés SC-vel (Vörös Meteor Egyetértés SK) az NB I-ben 1968. március 23. és 1974. szeptember 25. között 11-szer találkozott csapatunk. A hat döntetlennel végződött összecsapás közül négy 1-1, kettő pedig 0-0 volt. A legtöbb néző 1971-ben volt kíváncsi a két együttes mérkőzésére, 8.000-en szurkoltak a soroksári Egyetértés pályán. A piros-fehér klub 1975. január 28-án egyesült csapatunkkal, melynek neve ekkortól lett MTK-VM, egészen 1990. május 24-ig. (Az egyesülés miatt az Egyetértés 1974 őszén lejátszott meccseit törölték.)

A mérleg:
11     3     6     2     12-11     15 (45 %)
(a megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk)

 

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman