HÍREK

A tabellán egy hellyel mögöttünk álló FC Ajka csapatát fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-04-29

A tabellán egy hellyel mögöttünk álló FC Ajka csapatát fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 35. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a harmadik FC Ajkát látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 18 órától.

Jelen:

A mérkőzésre már tart az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el.

A 2019-es feljutást követően sorozatban negyedik NB II-es szezonját teljesítő FC Ajka 34 fordulót követően a 3. helyet foglalja el a tabellán. Tizennyolc győzelem, hét döntetlen és kilenc vereség a mérlegük, így 61 pontot gyűjtöttek.

Hazai pályán 33, idegenben pedig 28 pontot szereztek. Mérkőzéseiken 48 gólt lőttek, míg a kapujukat 33 alkalommal vették be.

Az ajkai együttes Kis Károly irányításával kezdte a bajnokságot, őt viszont a Kolorcity Kazincbarcika SC elleni 1-1-es döntetlent követően a klub október 31-én menesztette. Az utód Jeney Gyula lett, aki Kis stábjában is dolgozott.

Irányításával remekül szerepel a csapat, 14 tavaszi összecsapása közül kilencet is megnyert, három döntetlen mellett csak a DVTK és a Kolorcity Kazincbarcika SC elleni találkozójukat veszítették el. A hétközi fordulóban rangadót nyertek, 1-0-ra diadalmaskodtak hazai pályán a negyedik Gyirmót FC Győr ellen.

A Gyirmót FC Győr elleni mérkőzés összefoglalója:

Az FC Ajka házi góllövőlistáját holtversenyben Gaál Bálint és Zsolnai Richárd vezeti hét találattal, őket követi Szarka Ákos hattal, Doncsecz Levente és Kovács Nikolasz pedig néggyel. Rajtuk kívül háromszor volt eredményes Berzsenyi Kevin, Csizmadia Zoltán és Dragoner Filip, kétszer Kenderes Zoltán, egyszer pedig Csemer Gyula, Gyuris Aurél, Jagodics Bence, Sejben Viktor, Tajthy Tamás, Tar Zsolt, Tóth Gergely Csaba és Vogyicska Bálint.

A téli átigazolási időszakban Rabatin Richárd és klubunktól Gyuris Aurél érkezett Ajkára. Távozott a csapattól a kölcsönbe lévő Kovács Nikolasz, valamint Szabó Benjámin Marcell.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 18 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

Csak az NB II-ben mérkőztünk az FC Ajka csapatával:

A két együttes örökmérlege mindössze öt összecsapást számlál, melyeken két győzelem és egy döntetlen mellett kétszer vereséget szenvedett csapatunk.

A 2011/2012-es és a 2019/2020-as szezont követően az idei bajnokság 16. fordulójában találkoztunk a Veszprém vármegyei alakulattal, november 9-én fordulatos mérkőzésen 3-2-re nyertünk idegenben.

A mérleg:

5        2        1        2        9 - 10          7        (47 %)

Az FC Ajka labdarúgásának múltja:

Az ajkai foci kezdetei a múlt század húszas éveire nyúlnak vissza. Az FC Ajka jogelődje, az Ajkai Sportegyesület (ASE) 1923-ban alakult. A klubban elsősorban a város üzemeiben dolgozó fiatalok kezdtek el focizni. Az ASE a kezdeti időkben nem rendelkezett saját pályával, így az Üveggyártól bérelték azt. A kezdeti lépéseket a megyei bajnokságban tette meg a csapat, majd 1948-tól az NB III-ban szerepeltek, és saját pályájuk is lett. Az akkor 9.000 lakosú településen gyakran 2.000 ember látogatta a mérkőzéseket.

Az ötvenes években a megyei bajnokság és az NB III között ingázott a klub. Jelentős változást hozott a csapat életében az 1968-as év, amikor a Timföldgyár átvette a gárdát, és Ajkai Alumínium SK néven szerepelt tovább.

1970-től folyamatosan az NB III-ban szerepeltek. Az 1977/1978-as bajnokságban elért 2. hely meghozta az NB II lehetőségét. Az 1982-es kiesés után négy idényt a harmadosztályban töltöttek Ekkor többek között Glázer Róbert is volt az együttes edzője. 1987-ben újabb névváltozás történt és Ajka Hungalu SK lett az új elnevezés.

1987-ban az osztályozó mérkőzéseken ismét sikerült a feljutás a másodosztályba, de a csapat nem tudott gyökeret verni, így „liftezett“ a második és a harmadik vonal között. 1988/1989-ben feljutott, de 1991-ben újabb kiesés következett. 1992-ben feljutott, 1993-ban viszont ismét kiesett a csapat.

A Hungalu SK története azonban csak 1993-ig tartott. Ekkor a csapat kiesett az NB II-ből és az egyesület megszüntette a labdarúgó szakosztályt. A város vezetése azzal a feltétellel volt hajlandó segíteni, ha az ugyanebben az évben megszűnt Ajkai Bányásszal egyesül az Ajkai Hungalu. Más lehetőség nem lévén, a fúzió megtörtént és 1993  augusztusában megalakult az Ajkai Labdarúgó Club (ALC). Sok játékos elhagyta az ALC-t, amely így kiesett az NB III Bakony-csoportjából. A megyei bajnokságba való zuhanással 1962 óta először nem volt a városnak csapata a nemzeti bajnokságban.

1994 és 1998 között a megyei bajnokságban, zömmel fiatal ajkai játékosokkal szerepelt a közben újabb névváltozáson áteső együttes,  amely immár Ajkai SE néven harcolt tovább. 1997/1998-ban veretlenül lett bajnok a csapat a Veszprém megyei I.osztályban. Az NB III-ba való feljutás után a 4. helyen végzett az ASE.

2000 őszén a kvalifikációs bajnokságot megnyerve ismét az NB II-es lett a gárda. 2001 nyarán a labdarúgó szakosztály kivált az Ajka SE-ből, és azóta FC Ajka néven önállóan működik a zöld-fehér csapat.

Folytatódott a szokásos ajkai történet, megint kiesés következett. Majd 2007 nyarán Ajka újra NB II-es meccsek helyszíne lett. Az együttes a következő években mindig a bajnokság középmezőnyének elején végzett.

Az MLSZ a bajnoki rendszer átalakítását határozta el, mely szerint 2013-2014-ben 16 csapat szerepelhet az egy csoportos NB II-ben. Ha nehezen is, de sikerült az ajkaiaknak ide bekerülni. 2015/2016-ban aztán hosszú idő után búcsút intet  a másodosztálynak a dunántúli gárda. Három év következett a harmadik vonalban: egy negyedik és egy második helyezés után 2018/2019-ben fölényesen megnyerték az NB III Nyugati csoportját, s újra NB II-es lett az FC Ajka.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman