HÍREK

A szezon utolsó hazai mérkőzésén a Kolorcity Kazincbarcika SC-t fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-05-13

A szezon utolsó hazai mérkőzésén a Kolorcity Kazincbarcika SC-t fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 37. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a tizennegyedik borsodiakat fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 17 órától.

Jelen:

A mérkőzésre már zajlik az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el.

A Kolorcity Kazincbarcika SC 2021-ben búcsúzott az NB II-től, majd egy évvel később bajnokként, 101 pontot gyűjtve, 18 ponttal megelőzve az ezüstérmest jutott vissza a Merkantil Bank Ligába.

A borsodi együttes 36 fordulót követően tizenegy győzelemmel, kilenc döntetlennel és tizenhat vereséggel, 42 pontot gyűjtve a 14. helyen áll a tabellán.

Aktuális ellenfelünk negyven alkalommal talált az ellenfelek kapujába, míg a hálójukat ötvenötször vették be. A gárda hazai pályán jobban szerepel a pontvadászatban, hiszen saját közönségük előtt 26, míg idegenben 16 pontot gyűjtöttek.

A Kolorcity Kazincbarcika SC házi góllövőlistáját Pálinkás Gergő vezeti kilenc találattal, őt Süttő Attila néggyel, majd Ádám Ferenc, Kurdics Levente és Lippai Tibor hárommal. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Csatári Gergő, Kállai Zalán és Laczkó Milán, míg egyszer Bacsa Patrik, Benkő Péter, Heil Valter, Hleba Tamás, Nagy János Patrik, Puska Péter, Székely Dávid, Székely Krisztián, Szemere Balázs, Takács Tamás és Ur László.

A KBSC Varga Attila irányításával kezdte a bajnokságot, egykoron klubunk női csapatát is irányító szakembert viszont az első két tavaszi fordulóban elveszített bajnoki után menesztették. Helyére Csábi József érkezett, akivel zsinórban három sikerrel indított a gárda, ezt követően pedig a legutóbbi tíz összecsapáson kilenc pontot gyűjtöttek.

A borsodiak az elmúlt két fordulóban egyaránt 1-0-ra kaptak ki, előbb a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, majd a Gyirmót FC Győr ellen, így két körrel a bajnokság vége előtt négy ponttal előzik meg a már osztályozós helyen álló HR-Rent Kozármislenyt.

A Kolorcity Kazincbarcika legutóbbi bajnoki összecsapásának összefoglalója:

Kazincbarcikára a téli átigazolási időszakban négy játékos érkezett, Bacsa Patrik, Jakab Dávid, Kovács Bence és Szekszárdi Milán, utóbbi kettő kölcsönbe.

Két játékos kölcsönbe távozott a klubtól, Arday Dominik és Laczkó Milán.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetítjük YouTube-csatornánkon. Amennyiben csapatunk legalább egy pontot szerez a mérkőzést, matematikailag is bebiztosítja feljutását az NB I-be.

A Kolorcity Kazincbarcika SC-vel az NB II-ben, valamint NB I-es osztályozón találkoztunk:

A másodosztályban eddig hét alkalommal találkozott a két együttes. Az 1994/1995-ös, a 2017/2018-as és a 2019/2020-as bajnokságot követően tavaly novemberben.

Ekkor csapatunk idegenben, fordulatos mérkőzésen 3-3-as döntetlen játszott. Góljainkat Zuigeber Ákos, Németh Krisztián és Stieber Zoltán szerezték.

1982-ben osztályozón találkozott a két együttes, melyet együttesünk összesítésben 2-1-re megnyert, így az 1982/1983-as szezonban is az élvonalban szerepelhetett.

Emelett klubunk második csapata hatszor az NB II-ben, kétszer pedig az NB III-ban találkozott a KBSC-vel, legutóbb 2017 tavaszán.

A mérleg:

NB II:

7      3      1      3        11 - 10          10    (48 %)

Osztályozó:

2      1      0      1          2 - 1             3     (50 %)

ÖSSZESEN:

9     4       1      4       13 - 11          13     (48 %)

A kazincbarcikai labdarúgás múltja:

A Sajó völgyében, a Bükk-hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések - Sajókazinc, Barcika, Berente - egyesítéséből a 65 éve városi rangot kapott Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Az ekkor alakult sportegyesületek, a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok a járási bajnokságban szerepeltek.

1947-ben Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda és labdarúgó szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület jött létre, 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE.

Az ’50-es évek elején kezdődött szocialista iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör. 1957-ben a Szikra és a Vasas egyesüléséből létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). A csapat színe piros-fehér volt.

A KMTK név mindössze 12 évig élt. E 12 év alatt a csapat megjárta az NB II-t és a megyei bajnokságot is. A gárda színe kék-sárga lett, s 1969 decemberében pedig megalakult a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE).

Az 1981/1982-es szezonban a Kazincbarcika megnyerte az NB II Keleti csoportját, és osztályozót játszhatott az NB I-be jutásért. Az osztályozón csapatunk volt az ellenfél. Barcikán 12 000 néző előtt 2-0-ra győzött az MTK, a visszavágót a Hungária körúton 1-0-ra a borsodiak nyerték, de nem sikerült az NB I-be feljutniuk.

Mint ahogy néhány esztendővel később sem: az 1989/1990-es bajnokságot ismét osztályozót érő helyen zárták a barcikaiak. Az ellenfél ezúttal a Budapesti Honvéd gárdája volt, a feljutás azonban most sem sikerült. A Honvéd 3-2-s összesítéssel nyerte az oda-visszavágós párharcot.

2001-ben együttműködést kötött csapatunk a KBSC-vel A 2004-2005-ös szezonban elért 5. hely az átszervezések miatt a másodosztályba való feljutást eredményezte. Az MTK-val a kooperáció 2006-ig állt fenn.

A 2011/2012-es szezonban még sikerült megőrizniük NB II-es tagságukat a borsodiaknak, de aztán a következő évben kiesett a csapat. Négy évet játszottak a harmadosztályban, s a 2017/2018-as bajnokságot újra az NB II-ben kezdhették. Négy esztendőt futballoztak a második vonalban, ám nem sikerült megkapaszkodniuk. Azonban újra csak egy évet játszottak az NB III-ban, immár Kolorcity Kazincbarcika SC néven.

Az elmúlt évtizedekben több olyan játékos is  nevelkedett Kazincbarcikán, aki NB I-es futballista, sőt, válogatott lett: Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Bíró Szabolcs, Pollák Zoltán, Zabos Attila vagy éppen Elek Ákos.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman