HÍREK

A MOL Fehérvár FC-t fogadjuk a forduló zárómeccsén - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-04-09

A MOL Fehérvár FC-t fogadjuk a forduló zárómeccsén - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 27. fordulójában az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára együttesünk a székesfehérváriak ellen vasárnap 17 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga 10. tavaszi fordulójában csapatunk a tabella 6. helyén álló MOL Fehérvár FC-t látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Ellenfelünk 26 forduló alatt 10 győzelem és 5 döntetlen mellett 11 alkalommal szenvedett vereséget, így 35 ponttal rendelkezik.

A székesfehérváriak 35 lőtt és 36 kapott góllal állnak a bajnokságban. Előbbi hármas holtversenyben a hatodik, míg utóbbi a negyedik legjobb mutató az NB I-ben.

A MOL Fehérvár FC hazai pályán szerepel sokkal jobban, hiszen saját közönségük előtt 25, míg idegenben 10 pontot gyűjtöttek.

A Vidi 35 szerzett gólján kilenc játékos osztozik. A házi góllövőlistát Kenan Kodro vezeti 10 találattal, őt Nikolics Nemanja követi nyolccal, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Ivan Petryak foglalja el öttel. Rajtuk kívül négyszer talált be Dárdai Palkó, háromszor Peter Zulj, kétszer Budu Zivzivadze - ő már az Újpest FC-t erősíti - míg egyszer-egyszer Funsho Bamgboye, Alef és Marcel Heister.

A fehérváriak Szabics Imre vezetésével kezdték a bajnokságot, a korábbi válogatott támadót viszont a 20. fordulóban, a Budapest Honvéd otthonában elszenvedett vereséget követően menesztették. Helyére korábbi vezetőedzőnk, Michael Boris érkezett.

A német szakember nem kezdett jól, az első négy bajnoki mérkőzését elveszítette (Újpest FC 1-2, Paksi FC 2-3, ZTE FC 0-2, FTC 0-2), a legutóbbi kettőt viszont már megnyerte a csapattal. Együttese előbb a Gyirmót FC Győr otthonában nyert 2-0-ra, majd a legutóbbi fordulóban 0-3-ról nyertek 5-3-ra a Kisvárda Master Good ellen.

Aktuális ellenfelünkhöz a téli átigazolási időszakban érkezett Bese Barnabás, Artem Sabanov, kölcsönbe került a klubhoz Peter Zulj és Bohdan Lednev, míg visszatért kölcsönjátéka után Evandro és Géresi Krisztián.

Távozott a klubtól Visar Musliu és Nyári Patrik, míg kölcsönbe került Csoboth Kevin, Halmai Ádám, Gundel-Takács Bence, Emil Rockov, Budu Zivzivadze és Zsóri Dániel.

A MOL Magyar Kupában legutóbbi ezüstérmes gárda már nincs versenyben a sorozatban, miután az SC Sopron, a BVSC-Zugló és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia kiejtését követően az ETO FC Győr búcsúztatta őket a negyeddöntőben.

A vasárnap 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport!

Együttesünk és a MOL Fehérvár FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban eddig 104-szer találkozott a két csapat. Csapatunk 40 alkalommal diadalmaskodott, míg 43 mérkőzés után a fehérváriak örülhettek, 21 találkozó pedig döntetlennel zárult.

Hazai pályán 52 találkozót játszott csapatunk a fehérváriak ellen. A mérleg  58%-os: 27 alkalommal győztünk, 15-ször vereséget szenvedtünk, míg 10  mérkőzés döntetlenül végződött. 78 gólt szereztünk és 66-ot kaptunk.

A bajnokság során eddig kétszer találkoztunk a MOL Fehérvár FC csapatával. Az 5. fordulóban Gheorghe Grozav góljával vezettünk idegenben, de a hazaiak Kenan Kodro duplájával fordítottak és 2-1-re nyertek.

Decemberben érdekes végjáték után 2-0-ra nyertek a fehérváriak, akkor Kodro mellett Ivan Petryak volt eredményes.

A mérleg:

NB I:

104        40       21       43         130 - 160          141          (45 %)

A MOL Fehérvár FC labdarúgásának története:

A klubot 1941-ben alapították Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven Az egyesület a város színeit, a piros-kéket választotta, jelmondata pedig ez lett: Becsülettel a Hazáért!

Az 1942. november 21-i díszközgyűlésen alakult meg „hivatalosan” a klub, s Székesfehérvári MOVE Vadásztölténygyár Sport és Kultúr Egyesület lett. A VSK benevezett az 1942-1943-as megyei bajnokságba, amit akkor a labdarúgó alszövetségek rendeztek. Első mérkőzésüket a Móri Bányász ellen játszották, és 6-4-re győztek.

1950. március 10-én újjáalapították az egyesületet Vadásztölténygyári Vasas néven. Az 1957-1958-as szezonban szerepelt a csapat először az NB II-ben. Első összecsapásuk a Veszprém ellen volt, és 2-1-re nyertek. A fehérváriak első NB II-es gólját a később sportvezetőként is elismert  Dérfalvi Imre lőtte.

Az 1961-1962-es szezonban története addigi legjobb eredményét érte el a csapat, harmadik lett az NB II-ben. Ekkor közelinek tűnt az NB I. A bajnokság végén nevet változtatott a klub: VT Vasas lett, amely a következő idényben az NB I/B-ben indult.

1967. szeptember 20-án a VT Vasas - Rot-Weiss Erfurt (2-3) mérkőzéssel avatták fel a Sóstói Stadiont. Az év vége óriási sikert hozott: az NB I/B második helyezettjeként feljutott a Vidi az NB I-be. Igen, a Vidi, mert a klub újra névváltozásról döntött. A közgyűlés 1968. január 22-én Videoton SC-re változtatta a klub nevét. Bő egy hónappal később az NB I-es premieren kikaptak a Vasastól 6-1-re. Első NB I-es góljukat Csukovics László szerezte.

Az első nagy siker: 1976-ban ezüstérmes lett a Videoton az NB I-ben, de még a semleges szurkolók is úgy emlékeznek a 44 esztendővel ezelőtti összecsapásra, hogy Müncz György játékvezető elvette az aranyat az Üllői úton a fehérváriaktól.

1985 a nagy UEFA-kupa menetelés éve. A Bernabeu Stadionban a Videoton Májer góljával 1-0-ra legyőzte a Real Madridot, de a sóstói első felvonással (0-3) a Real nyerte a kupát.

Az 1988-1989-es bajnokságban minden idők egyik legerősebb Vidije formálódott Kaszás Gábor edző keze alatt. Végül azonban "csak" 4. lett a gárda.

2006-ban az FC Fehérvár megnyerte a Magyar Kupát, de másfél évvel a kupa győzelem után gyakorlatilag csődbe ment a klub, elveszítette NB I-es licencét.

Garancsi István megmentette a Vidit, tulajdonlásával konszolidálódott a közel egymilliárdos tartozás, a csapat folytathatta 2008 tavaszán a bajnokságot.

Az „újjáépítés” fontos állomása a Liga-kupa-győzelem. 2009-ben a klub másodszor is megnyerte a Liga-kupát. A Garancsi-féle új korszak talán legnagyobb sikere: ismét Videotonnak hívták a klubot! A csapat várakozáson felül szerepelt az őszi idényében: listavezetőként várhatta a tavaszt, s 34 év után 2010-ben ismét ezüstérmes lett a gárda.

Fennállásunk addigi legnagyobb sikerét érte el 2010-2011-ben a fehérvári klub - nagyon magabiztosan nyerte meg a bajnokságot. 2006 után ismét Magyar Kupa döntőt játszhattak, azonban a kupa végül a Kecskemété lett. Júniusban visszavágtak a Kecskemétnek, és elhódították a Szuperkupát, amit 2012 júliusában aztán másodszor is megnyertek.

A 2014-2015-ös pontvadászatban végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva története során másodszor is bajnok lett a Videoton FC, a Magyar Kupában pedig a döntőig meneteltek. 2016-ban a 2. helyen végzett a gárda, s ezt megismételték 2017-ben is.

A Videoton FC története harmadik bajnoki címét a 2017-2018-as bajnokságban szerezte meg.

Ismét változott a neve, 2018. július 1-től MOL Vidi FC-nek hívták a klubot.

A 2018-2019-es bajnokságban a 2. helyen zárták a Fejér megyeiek, a Magyar Kupát azonban történetünk során másodszor is megnyerték. A 2019-2020-as, a koronavírus járvány miatt félbeszakított, majd újra indított bajnokságban a Ferencváros mögött ismét a 2. helyet szerezték meg az immár MOL Fehérvár FC néven szereplő piros-kékek.

A 2020-2021-es pontvadászatban a Puskás Akadémia megelőzte őket, így a fehérváriak csak a dobogó harmadik fokára állhattak. A Magyar Kupát sem sikerült megszerezniük, a döntőben vereséget szenvedtek az Újpest FC-től.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman