HÍREK

A Mezőkövesd Zsóry FC vendégei leszünk az utolsó októberi fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-10-28

A Mezőkövesd Zsóry FC vendégei leszünk az utolsó októberi fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 11. fordulójában a tabella hetedik helyén álló csapatunk a sereghajtó otthonában lép pályára vasárnap 13:15-kor.

Jegyinformációk a mérkőzésre!

Jelen:

Az élvonalban a kilencedik - zsinórban a nyolcadik - szezonját töltő Mezőkövesd Zsóry FC a tizedik fordulót követően négy ponttal, egy győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel (a negyedik fordulóból elhalasztott FTC elleni hazai mérkőzésüket december 6-án pótolják) a 12., utolsó helyen áll a tabellán.

Kuttor Attila együttese a DVSC (1-3) és a DVTK (2-4) elleni vereségekkel kezdte a bajnokságot, majd pontot szereztek Újpesten (1-1). Ezt követte a Fehérvár FC (0-2) és a Puskás Akadémia FC (1-3) elleni vereség, majd az eddigi egyetlen győztes bajnoki a Kecskeméti TE otthonában (2-0).

A gárda a legutóbbi három bajnoki összecsapását egyaránt 2-1-re veszítette el, sorrendben a Paksi FC, a ZTE FC és a Kisvárda Master Good ellen.

A mezőkövesdi csapat mind a négy pontját (hat mérkőzésen) idegenben szerezte, hazai közönségük előtt három vereség a mérlegük.

Az ellenfelek kapuját 10 alkalommal vették be, míg ellenük 19 gólt szereztek a csapatok. A klub hazai góllövőlistáját Stefan Drazic vezeti hat találattal, őt követi kölcsönjátékosunk, Lehoczky Roland, valamint Vajda Sándor egy-egy góllal. Rajtuk kívül a zalaegerszegi Stefanos Evangelou és a kisvárdai Széles Imre vétett öngólt ellenük.

A nyári átigazolási időszakban Christian Gomis, Illés Bálint, Kojnok Zsolt, Kovácsik Ádám, Szalai József és Ugrai Roland mellett kölcsönbe Artem Nahirnij és klubunktól Lehoczky Roland érkezett a csapathoz, valamint visszatért kölcsönjátéka után Cseke Benjamin.

Távozott a klubtól Babati Benjámin, Dino Besirovic, Bobál Dávid, Thomas Ephestion, Hudák Martin, Luka Lakveheliani, Márkus Attila, Nikolaj Prudnyikov, Rédling Kevin, Torvund Alexander és a csapattal a tavalyi szezonban kölcsönjátékosként erősítő Baranyai Nimród és Bobál Gergely. Rajtuk kívül kölcsönadták Bodnár Attilát és Kotula Mátét.

Csapatunkkal ellentétben a Mezőkövesd Zsóry FC már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután a sorozat 3. fordulójában a másodosztályú FC Ajka 1-0-ra legyőzte őket.

A két együttes 15. élvonalbeli összecsapását az M4Sport élőben közvetíti vasárnap 13:15-től a mezőkövesdi Városi Stadionból.

Együttesünk és a Mezőkövesd Zsóry FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

A két gárda az élvonalban 2013 és 2022 között eddig 14 alkalommal találkozott, melyek közül ötöt megnyertünk, három végződött döntetlennel, míg hatszor vereséget szenvedtünk.

Mezőkövesden három vereség, két győzelem és egy döntetlen a mérlegünk. 2019-ben 3-2-re, míg 2020-ban 1-0-ra győztünk idegenben. Ez eddigi utolsó kövesdi találkozó 1-1-re végződött 2022. január 30-án. 

A mérleg:

NB I:

14        5       3       6         14 - 18       18       (43 %)

A Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgásának története:

Mezőkövesden, Matyóföld "fővárosában" az 1900-as esztendők első évtizedeiben több sportegyesület is működött. Legkorábban, 1925-ben a Mezőkövesdi Földmives ISE (FISE)  alakult. A csapat 1925-1926-ban az Észak-magyarországi kerület II. osztályának  Miskolci csoportjában kezdte meg csupán néhány évig tartó bajnoki szereplését. Aztán sorban alakultak, s szűntek is meg az együttesek: Atlétikai Club,  Katolikus Iparossegédek Társulata (KIT), Matyó Tsz SE, Spartacus, Vörös Meteor, Honvéd Trencsényi József SE.

A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület (MMSE) 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika és röplabda szakosztályokkal. A klub színe kék-sárga lett. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. 1990-ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben a Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely több profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás együttest is működtet.

A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi futball csapat, amely meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást.

Az 1977-1978-as pontvadászatot azonban már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I, osztályban kezdhették az MMSE labdarúgói. Hosszú ideig többnyire a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995-1996-os bajnokságot sikerült megnyerni.

1996-2006 között az NB III Tisza, illetve Mátra-csoportjában szerepelt a csapat, leszámítva a 2000–2001-es idényt, amikor a harmadik vonalból való kiesés miatt a megyei I-ben játszottak, s nyertek bajnoki címet.

Az 1996-1997-ben újoncként az ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy feljebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérést követően rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban az együttes, többször is a második, vagy a harmadik helyet megszerezve.

A 2006–2007-es szezonban, bár csak bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Az első NB II-es évben búcsúzni kényszerült a csapat, de egy évvel később megnyerte az NB III Mátra-csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.

2009-től kezdve az NB II Keleti-csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a Mezőkövesd, a 2012-2013-as idény aranyérme után pedig a 2013-2014-es bajnokságban története során először az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán szakmai téren lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig elkészült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.

A 2013-2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014-2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes. A 2015-2016-os idényt a Gyirmót FC mögött a 2. helyen zárta a Mezőkövesd, így két év kihagyás után újra az élvonalban szerepelhetett.

A 2016-2017-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott a csapat, A bajnokságban azonban a kiesés ellen harcolt a klub, ám végül kiharcolták a bennmaradást. A következő két évben pedig szinte gond nélkül hosszabbították meg első vonalbeli tagságukat a borsodiak.

A 2019-2020-as szezonban a Mezőkövesd a bajnokságban végig az élmezőnyhöz tartozott, végül a 4. helyen végzett és kupadöntőt játszott.

A legutóbbi három szezonban a 8., a 10., majd a 7. helyen végeztek az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman