HÍREK

A Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadjuk a forduló nyitómeccsén - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

2022-04-21

A Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadjuk a forduló nyitómeccsén - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában csapatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára pénteken 20 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga 12. tavaszi fordulójában csapatunk a tabella 9. helyén álló Mezőkövesd Zsóry FC ellen lép pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Ellenfelünk 28 forduló alatt kilenc győzelem és hét döntetlen mellett tizenkét alkalommal szenvedett vereséget, így 34 ponttal rendelkezik.

A mezőkövesdiek 30 lőtt és 42 kapott góllal állnak a bajnokságban. Előbbi a harmadik legrosszabb, utóbbi a hetedik legjobb mutató az NB I-ben.

A Mezőkövesd Zsóry FC saját közönsége lőtt 18, míg idegenben 16 pontot gyűjtött 28 forduló alatt.

A kövesdiek 30 szerzett gólján 13 játékos osztozik. A házi góllövőlistát Marin Jurina vezeti 10 találattal, őt az egyaránt három góllal álló Dino Besirovic, Cseri Tamás, Stefan Drazic, Nagy Dániel négyes követi. Rajtuk kívül egyszer-egyszer volt eredményes Babati Benjamin, Andreias Calcan, Cseke Benjámin, Madarász Márk, Pillár Róbert, Vadnai Dániel, Jakub Vojtus, valamint az egymás elleni bajnoki mérkőzésükön öngólt vétő újpesti Georgios Koutroumpis.

Supka Attila együttese 12 pontot gyűjtött a 11 tavaszi fordulóban. Az első “tavaszi” fordulóban csapatunk ellen játszottak 1-1-es döntetlent hazai pályán, melyet a Puskás Akadémia FC elleni vereség (1-2), a DVSC elleni győzelem (4-1) és a Budapest Honvéd elleni döntetlen követett (0-0).

Február végétől március végéig egy a ZTE FC elleni iksz (0-0) mellett az Újpest FC (1-3), a Paksi FC (0-4), és az FTC (0-1) is legyőzte őket. Áprilisban három meccsen hat pontot szereztek, a Gyirmót FC Győr (1-0) és a Kisvárda Master Good (2-1) elleni siker után a legutóbbi fordulóban hazai pályán kaptak ki a MOL Fehérvár FC-től (1-2).

Aktuális ellenfelünkhöz a téli átigazolási időszakban nyolc játékos érkezett: Amir Bilali, Babati Benjamin, Patrick Ikenne-King, Kamer Qaka, Andrej Lukic, Tomislav Kis, valamint kölcsönbe Denis Granecny és Vyacheslav Churko.

Távozott a klubtól csapatunkhoz Szépe János, az NB III-as együttesünkhöz visszatérő Baki Ákos, valamint Jakub Vojtus és Héctor Martinez, míg Derekas Zoltánt kölcsönadták.

A mezőkövesdieket erősíti a korábban nálunk futballozó Cseke Benjámin, Vági András és Vadnai Dániel. De kék-fehér nevelés Kocsis Gergő is.

A Mezőkövesd Zsóry FC már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután a Komárom VSE kiejtése után a Szeged Csanád Grosics Akadémia büntetőkkel búcsúztatta őket.

A pénteken 20 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

Együttesünk és a Mezőkövesd Zsóry FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban eddig 13 alkalommal találkoztak a csapatok, melyek közül öt végződött MTK-győzelemmel, háromszor döntetlen született, ötször pedig a mezőkövesdiek örülhettek. Ezeken a mérkőzéseken mindkét csapat 14 gólt szerzett.

Hazai pályán 7 találkozót játszott csapatunk a mezőkövesdiek ellen. A mérleg 52 %-os: 3 alkalommal győztünk, 2-szer vereséget szenvedtünk, 2 összecsapás döntetlen volt. 7 gólt szereztünk, és 4-et kaptunk.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban legutóbb 1-0-ra nyertünk, győztes gólunkat akkor Bojan Miovski szerezte a találkozó végén.

A mérleg:

NB I:

13        5       2       5         14 - 14          17          (44 %)

A Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgásának története:

Mezőkövesden, Matyóföld "fővárosában" az 1900-as esztendők első évtizedeiben több sportegyesület is működött. Legkorábban, 1925-ben a Mezőkövesdi Földmives ISE (FISE)  alakult. A csapat 1925-1926-ban az Észak-magyarországi kerület II. osztályának  Miskolci csoportjában kezdte meg csupán néhány évig tartó bajnoki szereplését. Aztán sorban alakultak, s szűntek is meg az együttesek: Atlétikai Club,  Katolikus Iparossegédek Társulata (KIT), Matyó Tsz SE, Spartacus, Vörös Meteor, Honvéd Trencsényi József SE.

A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület (MMSE) 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika és röplabda szakosztályokkal. A klub színe kék-sárga lett. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. 1990-ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben a Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely több profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás együttest is működtet.

A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi futball csapat, amely meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást.

Az 1977-1978-as pontvadászatot azonban már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I, osztályban kezdhették az MMSE labdarúgói. Hosszú ideig többnyire a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995-1996-os bajnokságot sikerült megnyerni.

1996-2006 között az NB III Tisza, illetve Mátra-csoportjában szerepelt a csapat, leszámítva a 2000–2001-es idényt, amikor a harmadik vonalból való kiesés miatt a megyei I-ben játszottak, s nyertek bajnoki címet.

Az 1996-1997-ben újoncként az ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy feljebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérést követően rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban az együttes, többször is a második, vagy a harmadik helyet megszerezve.

A 2006–2007-es szezonban, bár csak bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Az első NB II-es évben búcsúzni kényszerült a csapat, de egy évvel később megnyerte az NB III Mátra-csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.

2009-től kezdve az NB II Keleti-csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a Mezőkövesd, a 2012-2013-as idény aranyérme után pedig a 2013-2014-es bajnokságban története során először az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán szakmai téren lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig elkészült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.

A 2013-2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014-2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes. A 2015-2016-os idényt a Gyirmót FC mögött a 2. helyen zárta a Mezőkövesd, így két év kihagyás után újra az élvonalban szerepelhetett.

A 2016-2017-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott a csapat, A bajnokságban azonban a kiesés ellen harcolt a klub, ám végül kiharcolták a bennmaradást. A következő két évben pedig szinte gond nélkül hosszabbították meg első vonalbeli tagságukat a borsodiak.

A 2019-2020-as szezonban csapatunk egykori válogatott játékosa, a Kuttor Attila vezette Mezőkövesd a bajnokságban végig az élmezőnyhöz tartozott, végül a 4. helyen végzett. Az idény során a Magyar Kupában egészen a döntőig meneteltek. A fináléban aztán a Budapest Honvédtól kikaptak 2-1-re.

A bajnokságban elért 4. hely, és a Magyar Kupa-döntő a mezőkövesdi labdarúgás történetének eddigi legnagyobb sikere.

Legutóbb, 2020-2021-ben a 8. helyet szerezték meg.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-08-03 19:45 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman