HÍREK

A magyar labdarúgás napján koszorúzással emlékeztünk hőseinkre (képgaléria)

2020-11-25

A magyar labdarúgás napján koszorúzással emlékeztünk hőseinkre (képgaléria)

67 éve, 1953. november 25-én győzte le 6:3-ra az Aranycsapat az angol válogatottat Londonban. Klubunk koszorúzással emlékezett a hősökre.

Ma ünnepeljük a magyar labdarúgás napját: 67 éve, 1953. november 25-én győzte le 6:3-ra az Aranycsapat a londoni Wembley-ben az angol válogatottat, s ezzel az első olyan hazai vereséget mérte a sportág feltalálóira, amelyet nem a Brit-szigetekről érkezett ellenféltől szenvedtek el.

A történelmi sikernek több játékosunk is részese volt: Hidegkuti Nándor például három góllal járult hozzá a sikerhez, ő lőtte a mieink első és utolsó találatát is.

A kezdőcsapat tagja volt még Lantos Mihály és Zakariás József is, míg Gellér Sándor a hajrában állt be a kapuba. A szövetségi kapitány Sebes Gusztáv volt, akinek munkáját - az akkori szóhasználattal: mint "állami edző" - Mándi Gyula segítette.

A "Batthyány Casino - Történelem Kedvelők Egyesülete", jónéhány sporttal, labdarúgással kapcsolatos esemény, vetélkedő, konferencia, megemlékezés, koszorúzás, síremlék felújítás szervezője A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA (november  25-e)  alkalmából azt kérte a kluboktól, hogy saját szervezésben helyezzenek el koszorút, virágot a válogatott labdarúgók, a legendás Aranycsapat tagjai és vezetői, s a többi kiváló magyar játékos, sportvezető, klubjuk futballistái, vezetői síremlékein - hiszen a koronavírus járvány miatt most nem lehet sok embert megmozgató koszorúzásokat szervezni.

Klubunk természetesen eleget tett a felkérésnek, és játékosaink, edzőink - valamint a csapatkapitány Puskás Ferenc - sírhelyén elhelyeztük az MTK Budapest koszorúit, ezzel is tisztelegve az akkori hősök előtt.

Íme, azoknak a temetőknek, sírkerteknek a helye, ahol az Évszázad mérkőzésén pályára lépő játékosoknak és az Aranycsapat vezetőinek a síremlékei megtalálhatók:   
 
GROSICS GYULA - Szent István Bazilika, Fájdalmas Szűzanya terem
BUZÁNSZKY JENŐ - Szent István Bazilika, Fájdalmas Szűzanya terem
LÓRÁNT GYULA - Kőszeg, Köztemető, A/2 parcella
LANTOS MIHÁLY - Rákoskeresztúri Köztemető, 39. parcella
BOZSIK JÓZSEF - Farkasréti Temető, 36/1 parcella
ZAKARIÁS JÓZSEF - Farkasréti Temető, 11/2 parcella
BUDAI II LÁSZLÓ - Rákospalotai Temető, 60. parcella
KOCSIS SÁNDOR - Szent István Bazilika, Fájdalmas Szűzanya terem
HIDEGKUTI NÁNDOR - Óbudai Temető, 24. parcella
PUSKÁS FERENC - Szent István Bazilika, Szent Lipót terem
CZIBOR ZOLTÁN - Komáromi Köztemető, G parcella
Gellér Sándor - Keszthelyi Szent Miklós Temető, urnafal
SEBES GUSZTÁV szövetségi kapitány - Budafoki Temető, 25/2 parcella
Mándi Gyula szövetségi edző - Kozma utcai Izraelita Temető, F-parcella
(Mándi Gyula és Gellér Sándor kivételével mindegyikük sírja védett, a Nemzeti Sírkert része)

Alighanem a futballtörténelem legalaposabban dokumentált összecsapása az évszázad mérkőzése, és aki még nem látta a mérkőzés felvételét, az este 18 órától megtekintheti a Super Tv2 csatornán a színes változatot.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman