HÍREK

A kupától búcsúzó BFC Siófok csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2022-10-21

A kupától búcsúzó BFC Siófok csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 13. fordulójában csapatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára szombaton 17 órakor.

Jelen:

A BFC Siófok 2013-ban végletekig kiélezett végjátékot követően, az utolsó fordulóban esett ki az NB I-ből, azóta pedig a másodosztályban szerepelnek. Az elmúlt kilenc szezonban a legjobb helyezésük az ötödik volt, melyet 2014-ben és 2022-ben értek el.

A Balaton-parti együttes az idei szezonban 12 fordulót követően a 14. helyen áll, négy győzelem és három döntetlen mellett öt vereség a mérlegük. Mérkőzéseiken 12 gólt szereztek, míg a kapujukat 17 alkalommal vették be.

Domján Attila csapata az első hat fordulóban háromszor is győzött két vereség egy és döntetlen mellett, majd következett négy nyeretlen összecsapás. A legutóbbi idegenbeli találkozóját a Kolorcity Kazincbarcika SC otthonában 3-2-re megnyerte a gárda, míg az elmúlt hétvégén a Gyirmót FC Győr diadalmaskodott ellenük 3-1-re.

Aktuális ellenfelünk szerdán búcsúzott a MOL Magyar Kupától, miután a harmadosztályú ESMTK hosszabbítás után 3-1-re legyőzte őket a fővárosban.

A siófoki együttes házi gólkirálya a Merkantil Bank Ligában Horváth Péter és Szakály Attila, ők egyaránt három góllal állnak. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Balogh Bence Benitó, míg egyszer Debreceni Ákos, Eördögh Bence, Krausz Raul-Zoran, valamint a klubot már elhagyó Elek Bence.

A nyári átigazolási időszakban komoly játékozmogás volt az együttesnél. Érkezett Debreceni Ákos (Paksi FC - kölcsönbe), Dénes Csanád Vilmos (Mol Fehérvár FC II), Farkas Balázs Kesző (ETO FC – kölcsönbe), Forgács Dávid (ETO FC), Girsik Áron (Dorog), Kovács Dániel (Bicske – kölcsönből vissza), Lapos Máté (Bicske – kölcsönből vissza), Major Gergő (Puskás Akadémia), Nagy-Kolozsvári Dániel (Eger), Makrai Gábor (PMFC – kölcsönbe), Nyári Patrik (Paks – kölcsönbe), Nyitrai Bence (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Pataki Zoltán (Törökszentmiklós), Vágó Gábor (MOL Fehérvár FC), Winter Dániel (MTK Budapest).

Távozott a klubtól Boros Roland (Budapest Honvéd – kölcsönből vissza), Deutsch Bence (Nyíregyháza), Elek Bence (III. Kerületi TVE), Farkas Gábor (Vasas – kölcsönből vissza), Horváth Milán (Budapest Honvéd – kölcsönből vissza), Jagodics Bence (Ajka), Kiss Balázs (ETO FC), Lorentz Márton (Paksi FC – kölcsönből vissza), Németh János (Bicske), Szmola Bálint (III. kerületi TVE), míg Kecskés Tamás visszavonult.

A somogyiak két játékosa, Nikházi Márk és Horváth Péter csapatunkban is futballozott, míg Winter Dániel és Hutvágner Gergely klubunk utánpótlásában nevelkedett.

A szombaton 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetítjük klubunk YouTube-csatornáján.

Csapatunk a BFC Siófokkal az NB I-ben és az NB II-ben mérkőzött:

Az élvonalban 42 alkalommal találkozott a két együttes, melyek közül 23 mérkőzést csapatunk nyert, a Balaton-partiak mindössze hatszor hagyták el győztesen a pályát.

A másodosztályban mindössze háromszor mérkőztünk meg a BFC Siófokkal. A 2017/2018-as szezonban hazai pályán 3-1-re nyertünk, majd az idényzárón, tét nélküli mérkőzésen 1-0-ra kikaptunk.

A siófokiakkal legutóbb 2019. november 10-én játszottunk, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Lencse László, Deutsch Bence és Vass Patrik találatával 3-0-ra győztünk. Ennek a mérkőzésnek a “visszavágóját” a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg 2020-ban.

A mérleg:

NB I:

42       23       13       6       64 - 29        82      (65 %)

NB II:

3          2        0        1         6 - 2            6      (67 %)

ÖSSZESEN:

45       25       13       7       70 - 31        88       (65 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A BFC Siófok labdarúgásának múltja:

A Siófok SE 1921 nyarán alakult, első színe a zöld-fehér volt. A klub 1956-ban vette fel a Siófoki Bányász SE nevet, melyet 1998-ig viselt. Azóta volt többek között Siófok FC, Bodajk FC Siófok, FGSz Siófok - s 2015 nyara óta BFC Siófok néven szerepel. A csapat színe is többször változott: az eredeti zöld-fehér után piros-fekete, sárga-kék-zöld szerelésben is futballoztak, jelenleg sárga-kék az együttes színe.

Bajnoki szereplésüket 1930-1931-ben a Nyugat-magyarországi Labdarúgó Alszövetség II. vonalában, a Székesfehérvári alosztályban kezdték. 1944-ben jutottak fel először a harmadosztályba, majd ingáztak az NB III, és a megyei bajnokság között.

1968-ban szerepelt először a másodosztályban a Bányász. Ám hamarosan újra az NB III, és a "megye egy" következett.Hosszabb kihagyás után 1982-ben szerepelt újra a másodosztályban a Siófok.

1984-ben története eddigi legnagyobb sikerét érte el a Balaton-parti gárda: első NB II-es csapatként megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, a székesfehérvári döntőben 2-1-es győzelmet aratva a Rába ETO ellen.

Az 1984-1985-ös bajnokságban sikerült először kiharcolniuk az NB I-es  tagságot. Első élvonalbeli találkozójukon, 1985. augusztus 10-én 8 ezer néző előtt 3-0-ra győztek a Csepel ellen.

Az 1986-1987-es bajnokságot a 13. helyen zárták Kaszás Gábor irányításával. A felfelé ívelő tendencia az 1989-1990-ben tovább folytatódott, a bajnokság végén ugyanis a 7. helyet tudták megszerezni.

Az  1991-1992-es szezonban értek el NB I-es szereplésük csúcsára, a bajnokság végén a 4. helyen végeztek, az FTC, a Vác és a Kispest mögött.

1993-1994-ben a 13. pozíció jutott a siófokiaknak, ami akkor osztályozót jelentett a csapat számára. A Zalaegerszeg ellen azonban nem sikerült kivívni a bennmaradást. Ezzel ért véget egy kilenc éves sorozat a csapat történetében - kiestek.

Két év múlva, 1996-ban sikerült visszajutniuk. 2000-ben, a kiesést követően a város mentette meg a megszűnéstől a gárdát, és ennek köszönhetően a klub felvette a város sárga-kék-zöld színeit. A stabil anyagi háttér, és a megfelelő szakmai munka eredményeként a Siófok FC 2002 nyarától újra az első osztályban szerepelhetett.

A 2002-2003-as bajnokságban óriási meglepetésre az 5. helyen zárták a bajnokságot.

2003 első felében azonban sötét felhők gyülekeztek a csapat feje felett, sőt a klub léte is komoly veszélyben forgott. Végül, ha komoly áldozatok árán is, de sikerült megoldani a problémákat, és a helyi vállalkozók segítségével a nevezés is összejött. Egy évig szinte semmi nem történt Siófokon, egyedül az utánpótlás nevelés működött az önkormányzat támogatásával.

Majd a 2005-2006-os bajnokság előtt újra lett Siófoknak felnőtt együttese. Történt ugyanis, hogy a bodajki futballcsapat áttette a székhelyét Siófokra. A váltás azt jelentette, hogy a Siófok szerepelhetett az NB II-ben.

A másodosztályban eltöltött két év után, 2007-ben a BFC Siófok a Nyugati csoport bajnokaként feljutott az első osztályba, ahol két szezont töltött el, majd ismét kiesett. Egy, a második vonalban töltött esztendő után három NB I-es bajnoki év következett.

A 2013-2014-es bajnokság óta azonban folyamatosan a tizedik szezonjukat töltik a második vonalban a somogyiak, immár BFC Siófok néven.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman