HÍREK

A Kolorcity Kazincbarcika SC vendégei leszünk az utolsó novemberi fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-11-27

A Kolorcity Kazincbarcika SC vendégei leszünk az utolsó novemberi fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A tabella harmadik helyén álló csapatunk a 16. pozíciót elfoglaló borsodiak otthonában lép pályára vasárnap 13 órakor.

Jelen:

A Kolorcity Kazincbarcika SC 2021-ben búcsúzott az NB II-től, majd egy évvel később bajnokként, 101 pontot gyűjtve, 18 ponttal megelőzve az ezüstérmest jutott vissza a Merkantil Bank Ligába.

A borsodi együttes 17 fordulót követően öt győzelemmel, négy döntetlennel és nyolc vereséggel, 19 pontot gyűjtve a 16. helyen áll a tabellán.

A korábban klubunk női csapatát is irányító Varga Attila együttese eddigi mérkőzésein 19 alkalommal talált az ellenfelek kapujába, míg a hálójukat 29-szer vették be.

A kazincbarcikai gárda házi góllövőlistáját Laczkó Milán és Pálinkás Gergő vezeti két találattal, rajtuk kívül egyszer volt eredményes Ádám Ferenc József, Benkő Péter, Csatári Gergő, Heil Valter, Hleba Tamás, Kállai Zalán, Lippai Tibor, Nagy János Patrik, Puska Péter, Süttő Attila, Székely Dávid, Szemere Balázs, Takács Tamás és Ur László, míg a pécsi Katona Levente öngólt szerzett az egymás elleni mérkőzésükön.

Vasárnapi ellenfelünk újoncként jól kezdte a bajnokságot, az első hét fordulóban 15 pontot gyűjtöttek, és ekkor csapatunk mögött a második helyen álltak a tabellán. Az elmúlt tíz fordulóban viszont nem tudtak győzni, négy döntetlen mellett hatszor is vereséget szenvedtek.

Pontot legutóbb a PMFC ellen szereztek hazai pályán november 6-án (1-1), az elmúlt két fordulóban előbb a Szeged-Csanád Grosics Akadémia (0-2), majd a Gyirmót FC Győr (0-3) verte őket.

A legutóbbi bajnoki mérkőzést követően Varga Attila vezetőedző ultimátumot adott magának, amennyiben az év utolsó három bajnoki mérkőzésén (csapatunk elleni találkozót követően a Szentlőrinc és a Dorog ellen lépnek pályára) nem szereznek legalább négy pontot, távozik. Ezt pedig a klub vezetése elfogadta.

A nyári átigazolási időszakban a harmadosztályú bajnoki cím ellenére komoly átalakulás történt a keretben, több mint egy kezdőcsapatnyi futballista érkezett és távozott.

A klubhoz került Arday Dominik (FTC II), Benkő Péter (DVTK – kölcsönbe), Csatári Gergő (DVTK – kölcsönbe), Hleba Tamás (Szolnoki MÁV FC), Kovács Dominik (Újpest  – kölcsönbe). Kurdics Levente (Szolnoki MÁV FC), Lippai Tibor (Füzesgyarmat), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Nagy Ákos (DVTK II), Puska Péter (Vasas – kölcsönbe), Székely Dávid (DEAC), Szekszárdi Tamás (Szolnoki MÁV FC), Sztankó Dávid (Nyíregyháza), Takács Tamás (Csákvár) és Kálnoki-Kis Zsombor (Újpest - kölcsönbe).

Távozott az együttestől Bartos Julián (Balassagyarmat), Bognár Dávid (Paks – kölcsönből vissza), Fila Károly (ACS CAO Oradea 1910), Keményffy Máté, Kristófi Sándor (Tiszafüred), Kovács Dávid Szilveszter (Eger SE), Márton András (Balassagyarmat), Leonardo Mitruscsák (CSM Sighet), Pinyaskó László, Rjaskó Viktor (Cegléd), Schildkraut Krisztián (Hódmezővásárhely) és Sinanovics Sinan (NK BSK Bijelo Brdo).

Csapatunkkal ellentétben a Kolorcity Kazincbarcika SC már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután a HR-Rent Kozármisleny kiejtését követően a legutóbbi körben a ZTE FC búcsúztatta őket.

A vasárnapi mérkőzést élőben közvetítjük klubunk YouTube-csatornáján.

A Kolorcity Kazincbarcika SC-vel az NB II-ben, valamint NB I-es osztályozón találkoztunk:

A másodosztályban eddig hat alkalommal találkozott a két együttes. Az 1994/1995-ös és a 2017/2018-as bajnokságot követően legutóbb a 2019/2020-as szezonban.

Ekkor csapatunk hazai pályán 1-0-ra nyert, az eddigi utolsó összecsapást viszont Kazincbarcikán a vendéglátó nyerte 3-1-re 2020. március 8-án.

1982-ben osztályozón találkozott a két együttes, melyet együttesünk összesítésben 2-1-re megnyert, így az 1982/1983-as szezonban is az élvonalban szerepelhetett.

Emelett klubunk második csapata hatszor az NB II-ben, kétszer pedig az NB III-ban találkozott a KBSC-vel, legutóbb 2017 tavaszán.

A mérleg:

NB II:

6      3      0      3          8 - 7           9    (50 %)

Osztályozó:

2      1      0      1          2 - 1           3    (50 %)

Összesen:

8      4      0      4         10 - 8        12     (50 %)

A kazincbarcikai labdarúgás múltja:

A Sajó völgyében, a Bükk-hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések - Sajókazinc, Barcika, Berente - egyesítéséből a 65 éve városi rangot kapott Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Az ekkor alakult sportegyesületek, a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok a járási bajnokságban szerepeltek.

1947-ben Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda és labdarúgó szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület jött létre, 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE.

Az ’50-es évek elején kezdődött szocialista iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör. 1957-ben a Szikra és a Vasas egyesüléséből létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). A csapat színe piros-fehér volt.

A KMTK név mindössze 12 évig élt. E 12 év alatt a csapat megjárta az NB II-t és a megyei bajnokságot is. A gárda színe kék-sárga lett, s 1969 decemberében pedig megalakult a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE).

Az 1981/1982-es szezonban a Kazincbarcika megnyerte az NB II Keleti csoportját, és osztályozót játszhatott az NB I-be jutásért. Az osztályozón csapatunk volt az ellenfél. Barcikán 12 000 néző előtt 2-0-ra győzött az MTK, a visszavágót a Hungária körúton 1-0-ra a borsodiak nyerték, de nem sikerült az NB I-be feljutniuk.

Mint ahogy néhány esztendővel később sem: az 1989/1990-es bajnokságot ismét osztályozót érő helyen zárták a barcikaiak. Az ellenfél ezúttal a Budapesti Honvéd gárdája volt, a feljutás azonban most sem sikerült. A Honvéd 3-2-s összesítéssel nyerte az oda-visszavágós párharcot.

2001-ben együttműködést kötött csapatunk a KBSC-vel A 2004-2005-ös szezonban elért 5. hely az átszervezések miatt a másodosztályba való feljutást eredményezte. Az MTK-val a kooperáció 2006-ig állt fenn.

​A 2011/2012-es szezonban még sikerült megőrizniük NB II-es tagságukat a borsodiaknak, de aztán a következő évben kiesett a csapat. Négy évet játszottak a harmadosztályban, s a 2017/2018-as bajnokságot újra az NB II-ben kezdhették. Négy esztendőt futballoztak a második vonalban, ám nem sikerült megkapaszkodniuk. Azonban újra csak egy évet játszottak az NB III-ban, immár Kolorcity Kazincbarcika SC néven.

Az elmúlt évtizedekben több olyan játékos is  nevelkedett Kazincbarcikán, aki NB I-es futballista, sőt, válogatott lett: Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Bíró Szabolcs, Pollák Zoltán, Zabos Attila vagy éppen Elek Ákos.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman