HÍREK

A Kecskeméti TE otthonában kezdjük a decembert - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2023-11-29

A Kecskeméti TE otthonában kezdjük a decembert - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 15. fordulójában csapatunk a hatodik helyen álló Kecskeméti TE vendége lesz a Széktói Stadionban december 2-án, szombaton 13 órától.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A Kecskeméti TE 2022-ben jutott fel ismét az OTP Bank Ligába, ahol hatalmas meglepetésre második helyen végeztek. Az együttes az ezüstéremnek köszönhetően elindulhatott az Európa Konferencia Ligában, ahol a selejtező második fordulójában a lett FC Riga ellen hazai pályán 2-1-re nyert, míg idegenben hosszabbítás után 3-1-re kikapott, így búcsúzott a sorozattól.

Az együttes 14 fordulót követően hat győzelemmel, két döntetlennel és hat vereséggel a tabella hatodik helyén áll 20 ponttal. Mérkőzéseiken 23 gólt lőttek és kaptak, így a DVTK mellett nekik nullás a gólkülönbségük. 

A csapat házi góllövőlistáját Horváth Krisztofer vezeti öt találattal, őt követi Szalai Gábor néggyel, majd Pálinkás Gergő hárommal. Rajtuk kívül kétszer talált be Szuhodovszki Soma, Tóth Barna és Vágó Levente, míg egyszer volt eredményes Nagy Krisztián, Nagy Olivér, Szabó Alex, Szendrei Ákos és Zeke Márió.

A kecskeméti gárda hazai pályán sokkal jobban szerepel az NB I-ben, hiszen a Széktói Stadionban 16, míg Kecskeméttől távol csak 4 pontot gyűjtöttek.

A kilencedik NB I-es szezonját teljesítő KTE jól kezdte a szezont, a Kisvárda Master Good ellen 3-1-re, míg a Fehérvár FC ellen 1-0-ra győztek, majd csapatunk ellen elszenvedték az első vereségüket (0-1).

Augusztus végén 4-1-re múlták felül a Puskás Akadémia FC-t, a kiütéses sikert azonban zsinórban négy vereség (DVSC 0-2, Mezőkövesd Zsóry FC 0-2, FTC 0-1, DVTK 1-3) követett. A Paksi FC elleni döntetlen (1-1) után Újpesten 5-3-ra kapott ki Szabó István csapata, mely azóta veretlen: 3-1 a ZTE FC, 2-1 az FTC, 2-1 a Kisvárda Master Good ellen, míg a legutóbbi fordulóban 3-3 a Fehérvár FC otthonában.

Csapatunkhoz hasonlóan a KTE is ott van a legjobb 16 között a MOL Magyar Kupában, miután előbb a Soroksár SC (2-1), majd a Szeged-Csanád Grosics Akadémia (1-0) ellen jutottak tovább. A nyolcaddöntőben a harmadosztályú VSC 2015 Veszprém lesz az ellenfelük idegenben.

A legutóbbi átigazolási időszakban a csapathoz került Artner Dávid (Mosonmagyaróvár), Fadgyas Tamás (ETO FC Győr), Katona Levente (Pécsi MFC), Kiss Bence (ETO FC Győr), Kovács Kolos (Ceglédi VSE), Matheus Leoni (Kisvárda Master Good), Pálinkás Gergő (Kazincbarcika), Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK), Zsótér Donát (Budapest Honvéd), Zeke Márió (Fehérvár FC) és klubunktól Varga Bence.

Kölcsönbe érkezett Kecskemétre Iyinbor Patrick (Ferencváros), Nagy Olivér (Ferencváros), Szendrei Ákos (FC DAC 1904), és Horváth Krisztofer (Torino).

Távozott Buna Gábor (ETO FC Győr), Gréczi Márton (Hódmezővásárhely), Danilo Pejovic (PMFC) és Hadaró Valentin (PMFC), Mihajlo Rjasko (Nyíregyháza Spartacus), Bodor Zoltán (Ceglédi VSE - kölcsönbe), Grünvald Attila (Tiszakécskei LC - kölcsönbe) míg kölcsönjátéka után visszatért az FTC-hez Varga Ádám, Katona Máté és Katona Bálint.

A Széktói Stadionban szombaton 13 órakor az M4Sport közvetíti élőben.

Együttesünk és a Kecskeméti TE csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban csapatunk 13 alkalommal játszott a kecskemétiekkel. Először 2008. november 8-án Kecskeméten találkozott a két csapat, akkor 0-0 lett a végeredmény. Augusztusban pedig sor került az első összecsapásra az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, melyet Hej Viktor hajrában lőtt góljával 1-0-ra megnyertünk.

Kecskeméten eddig hat mérkőzést játszottunk az élvonalban, kétszer a hazaiak örülhettek, kétszer döntetlen született, míg kétszer három ponttal térhettünk haza.

A Széktói Stadionban utoljára 2014. október 18-án léptünk pályára, és Kanta József második félidő elején szerzett tizenegyesgóljával 1-0-ra diadalmaskodtunk.

A mérleg:

13       5        4        4         18 - 19          19      (49 %)

A Kecskeméti TE labdarúgásának múltja:

1904-ben játszották az első kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát.

Kecskeméten 1910 májusában került sor az első, sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt.

A Kecskeméti Munkás Testedző Egyesületet 1911. június 11-én alapították. A klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget. Először a piros és zöld volt a klub színe, a lila-fehér összeállítást 1913 óta használják, ekkor lett az egyesület neve Kecskeméti Testedző Egyesületet, KTE, ami 1945-ig változatlan maradt.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a Kecskeméti Sport Clubtól szenvedett egygólos vereséget. A második meccsét már megnyerte a csapat, a Szolnoki MÁV FC ellen, 5:1-re. 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Szervezett bajnokságban először 1913-1914-ben a Pestvidéki kerület Kecskeméti alosztályában futballozott a KTE, többek között a Szolnoki MÁV SE, a Kecskeméti AC, a Vecsési SE, a Monori SE, az Üllői SE társaságában.

Az első világháború alatt többnyire 18 éven aluli játékosok alkották a csapatot, ez volt a „kis KTE”. A világégés után sikerült újjászervezni a gárdát.

Az 1921-1922-es bajnokságban, a Közép-magyarországi kerület Kecskeméti alosztályában 1921. október 9-én 3.000 néző előtt játszották a KAC elleni rangadót.

1922-ben saját pálya építését határozta el az egyesület, melyet 1926. április 11-én avattak fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel.

A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-magyarországi  bajnokság Kecskeméti, aztán Szegedi alosztályában játszott a csapat.

A második világháború alatt több csapattagot is behívtak katonának, vagy munkaszolgálatra, de előfordult, hogy máshonnan érkezett munkaszolgálatosokkal töltötték fel az együttest.

A világháború után a KTE Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit.

Az 1946-1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében, újra Kecskeméti Munkás TE néven. Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KMTE – Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult. Ekkor kezdődött a több évtizedes együttműködés a KTE és a Kecskeméti Konzervgyár között.

1949. június 28-án egyesült két kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a Kecskeméti Szakszervezeti TE nevet kapta. A csapat új színösszeállítása a piros-kék lett. A legjobb játékos a Kecskeméten két éven át szereplő Fenyvesi Máté volt, aki később a Ferencvárosba igazolt, és sokszoros válogatott lett.   

1951. január 11-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. Az eredeti nevét és színeit a KTE csak 1956. december 2-án vehette fel újra, s meg is tartotta egészen 1998-ig.

A KTE ezután gyorsan visszatért, és megnyerte az NB III Délkeleti csoportját, de az átszervezések miatt nem kerülhetett fel a másodosztályba. 1964-ben a csapat a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ban már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol ezúttal két idényt játszott végig, majd egy kisebb visszaesés következett be a klub életében.

Az 1973-1974-es idényben újra NB II-es volt a KTE, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. 1978-ban egy szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után ismét kiesett a megyei bajnokságba.

1990-ben a csapat bajnok lett az NB III Alföldi csoportjában, de a másodosztályban nem tudott tartósan megmaradni.

1995-ben a KTE immár harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután ismét megnyerte az NB III Alföldi csoportját. Ekkor költözött át a KTE a Széktói Stadionba.

1999-ben egy "álfúzió" jött létre a KTE illetve a KSC-RSC névleges egyesüléséből létrejött a Kecskeméti Futball Club, a KFC. A csapatot működtető kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s a KFC játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.

1998-ban felnőtt és ifjúsági játékosokkal újjá élesztették a szünetelő labdarúgást, a KTE a megyei III osztályban indult. A próbálkozás mindössze 2 évet ért meg.

2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre, élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft-t, s a játékjoggal Kecskeméten az NB I/B-ben újraindította a csapatot, Kecskeméti TE néven.

2006-ban két kecskeméti vállalkozás megvásárolta a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft-t. 2007 nyarán a szabadkai Szivics Tomiszlav vette át a csapat irányítását, s megnyerték a 2007-2008-as bajnokságot az NB II Keleti csoportjában.

A 97 éve vártak a feljutásra, s a 2008-2009-es pontvadászatban történetük során először végre az NB I-ben szerepelhettek. Első találkozójukat a Paks ellen játszották (1-2), első NB I-es góljukat Csordás Csaba szerezte.

Az NB I-be jutás után minden évben sikerült főszponzort találni. 2008-2011 között a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-2012-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano AG svájci központú multinacionális cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

2011-ben a Videoton legyőzésével (3-2) megnyerték a Magyar Kupát. A kupagyőzelem azt jelentette, hogy a KTE kvalifikálta magát az Európa Ligába, kijutva ezzel a nemzetközi porondra. A klub végül veretlenül búcsúzott a sorozattól, hazai pályán 1-1-et, idegenben 0-0-t ért el az együttes a kazah Aktobe ellen, mely végül idegenben lőtt góljával jutott tovább. A KTE első "európai" gólját Szinisa Radanovics jegyezte.

A 2012-2013-as idény 7. helyet hozott. A 2014-2015-ös szezon a búcsút jelentette az élvonaltól, mert bár a 9. helyet sikerült elcsípni, NB I-es licenc hiányában nem indított csapatot a KTE, a névhasználati játékjoggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

Három év következett a megyei bajnokságban. Kecskeméten a KLC-KTE SI felnőtt csapata maradt a legmagasabb osztályú együttes, ez a megye I-es bajnokságot jelentette. 2016 telén megalakult a Kecskeméti LC Kft., mely teljes mértékben átvette a felnőtt együttes működtetését a sportiskolától, majd 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

2018-ban bajnoki címet sikerült szerezni a megyei I-ben, és a Hajdúböszörmény elleni sikeres osztályozó után feljutott az NB III-ba a klub, s újra KTE néven indulhatott a bajnokságban.

A 2020-2021-es idényben a bajnok Iváncsa nem kért licencet a másodosztályú bajnokságra, ezért a KTE jutott fel, és tért vissza az NB II-be.

A kecskemétiek friss feljutóként rögtön a második helyen végeztek az NB II-ben, s hét év után visszajutottak az első osztályba, ahol rögtön ezüstérmesek lettek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-10 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

FERENCVÁROSI TC II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman