HÍREK

A Kecskeméti TE ellen zárjuk a márciust - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2024-03-29

A Kecskeméti TE ellen zárjuk a márciust - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 26. fordulójában csapatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára, szombaton 17 órakor.

Jelen:

A mérkőzésre online ITT vásárolható belépő!

FONTOS JÓTÉKONYSÁGI FELHÍVÁS ITT SZURKOLÓINK SZÁMÁRA!

A magyar válogatott két felkészülési mérkőzését követően folytatódik az OTP Bank Liga, a 26. fordulóban csapatunk a nyolcadik helyen álló Kecskeméti TE ellen lép pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A Bács-Kiskun vármegyei együttes 25 fordulót követően 33 ponttal áll az NB I-ben. A mérlegük tíz győzelem, három döntetlen és tizenkét vereség. A mérkőzéseiken 35 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg ellenük 38 gólt szereztek.

Ellenfelünk 35 találata közül tízet szerzett Horváth Krisztofer, négyet a már távozó Szalai Gábor, hármat pedig Lukács Dániel és Pálinkás Gergő. Rajtuk kívül kétszer talált be Banó-Szabó Bence, Szabó Alex, Vágó Levente, Zeke Márió és a klubot már nem erősítő Tóth Barna és Szuhodovszki Soma. Egyszer talált az ellenfelek kapujába Nagy Krisztián, Nagy Olivér és Szendrei Ákos.

A kecskeméti gárda idegenbeli mérlege a 2023/2024-es szezonban két győzelem, egy döntetlen és kilenc vereség. Tizenkét idegenbeli találkozón hét pontot gyűjtöttek, tizenhárom rúgott gól mellett huszonötöt kaptak.

Szabó István csapata a nyolc tavaszi összecsapása közül négyet megnyert, négyet pedig elveszített. Az évet a Mezőkövesd Zsóry FC (3-0) és a DVTK (2-1) elleni győzelmekkel indították, majd Pakson kaptak ki 1-0-ra. Az Újpest FC elleni 1-0-ás hazai siker után vereséget szenvedtek Zalaegerszegen (1-3) és az FTC otthonában (0-2). A legutóbbi két fordulóban hazai pályán szerepeltek, a Kisvárda Master Good ellen 3-1-re diadalmaskodtak, míg a Fehérvár FC ellen 1-0-ra kikaptak.

A téli átigazolási időszakban Derekas Zoltán (Szombathelyi Haladás), Helmich Pál (ESMTK), és Lukács Dániel (DVTK) mellett a kölcsönből visszatérő Polyák Kristóf (Tiszakécskei LC) került a csapathoz.

Távozott viszont Kiss Bence (Zalaegerszegi TE FC), Szalai Gábor (Lausanne-Sport), Szuhodovszki Soma (Debreceni VSC) és Tóth Barna (Paksi FC).

Csapatunkhoz hasonlóan a Kecskeméti TE is érdekelt lesz a MOL Magyar Kupa jövő heti negyeddöntőiben, ellenfelük a másodosztályt vezető Nyíregyháza Spartacus FC lesz Balmazújvárosban.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 17 órakor kezdődő mérkőzést az M4Sport közvetíti élőben.

Együttesünk és a Kecskeméti TE csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban csapatunk 14 alkalommal játszott a kecskemétiekkel. Először 2008. november 8-án Kecskeméten találkozott a két csapat, akkor 0-0 lett a végeredmény. 

Az idei szezonban már kétszer megmérkőztünk aktuális ellenfelünkkel, és mindkét találkozót megnyertük! Augusztusban az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Hej Viktor hajrában lőtt góljával 1-0-ra, míg decemberben idegenben Nemanja Antonov duplájának köszönhetően 2-1-re.

Hazai pályán hétszer játszottunk a Kecskeméttel: Háromszor nyertünk, kétszer kikaptunk, két alkalommal döntetlen lett a végeredmény, tizenegy gólt lőttünk, és tízet kaptunk. A megszerezhető huszonegy pontból tizenegyet zsebeltünk be.

A mérleg:

14       6        4        4         20 - 20          22      (52 %)

A Kecskeméti TE labdarúgásának múltja:

1904-ben játszották az első kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát.

Kecskeméten 1910 májusában került sor az első, sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt.

A Kecskeméti Munkás Testedző Egyesületet 1911. június 11-én alapították. A klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget. Először a piros és zöld volt a klub színe, a lila-fehér összeállítást 1913 óta használják, ekkor lett az egyesület neve Kecskeméti Testedző Egyesületet, KTE, ami 1945-ig változatlan maradt.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a Kecskeméti Sport Clubtól szenvedett egygólos vereséget. A második meccsét már megnyerte a csapat, a Szolnoki MÁV FC ellen, 5:1-re. 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Szervezett bajnokságban először 1913-1914-ben a Pestvidéki kerület Kecskeméti alosztályában futballozott a KTE, többek között a Szolnoki MÁV SE, a Kecskeméti AC, a Vecsési SE, a Monori SE, az Üllői SE társaságában.

Az első világháború alatt többnyire 18 éven aluli játékosok alkották a csapatot, ez volt a „kis KTE”. A világégés után sikerült újjászervezni a gárdát.

Az 1921-1922-es bajnokságban, a Közép-magyarországi kerület Kecskeméti alosztályában 1921. október 9-én 3.000 néző előtt játszották a KAC elleni rangadót.

1922-ben saját pálya építését határozta el az egyesület, melyet 1926. április 11-én avattak fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel.

A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-magyarországi  bajnokság Kecskeméti, aztán Szegedi alosztályában játszott a csapat.

A második világháború alatt több csapattagot is behívtak katonának, vagy munkaszolgálatra, de előfordult, hogy máshonnan érkezett munkaszolgálatosokkal töltötték fel az együttest.

A világháború után a KTE Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit.

Az 1946-1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében, újra Kecskeméti Munkás TE néven. Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KMTE – Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult. Ekkor kezdődött a több évtizedes együttműködés a KTE és a Kecskeméti Konzervgyár között.

1949. június 28-án egyesült két kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a Kecskeméti Szakszervezeti TE nevet kapta. A csapat új színösszeállítása a piros-kék lett. A legjobb játékos a Kecskeméten két éven át szereplő Fenyvesi Máté volt, aki később a Ferencvárosba igazolt, és sokszoros válogatott lett.   

1951. január 11-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. Az eredeti nevét és színeit a KTE csak 1956. december 2-án vehette fel újra, s meg is tartotta egészen 1998-ig.

A KTE ezután gyorsan visszatért, és megnyerte az NB III Délkeleti csoportját, de az átszervezések miatt nem kerülhetett fel a másodosztályba. 1964-ben a csapat a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ban már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol ezúttal két idényt játszott végig, majd egy kisebb visszaesés következett be a klub életében.

Az 1973-1974-es idényben újra NB II-es volt a KTE, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. 1978-ban egy szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után ismét kiesett a megyei bajnokságba.

1990-ben a csapat bajnok lett az NB III Alföldi csoportjában, de a másodosztályban nem tudott tartósan megmaradni.

1995-ben a KTE immár harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután ismét megnyerte az NB III Alföldi csoportját. Ekkor költözött át a KTE a Széktói Stadionba.

1999-ben egy "álfúzió" jött létre a KTE illetve a KSC-RSC névleges egyesüléséből létrejött a Kecskeméti Futball Club, a KFC. A csapatot működtető kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s a KFC játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.

1998-ban felnőtt és ifjúsági játékosokkal újjá élesztették a szünetelő labdarúgást, a KTE a megyei III osztályban indult. A próbálkozás mindössze 2 évet ért meg.

2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre, élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft-t, s a játékjoggal Kecskeméten az NB I/B-ben újraindította a csapatot, Kecskeméti TE néven.

2006-ban két kecskeméti vállalkozás megvásárolta a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft-t. 2007 nyarán a szabadkai Szivics Tomiszlav vette át a csapat irányítását, s megnyerték a 2007-2008-as bajnokságot az NB II Keleti csoportjában.

A 97 éve vártak a feljutásra, s a 2008-2009-es pontvadászatban történetük során először végre az NB I-ben szerepelhettek. Első találkozójukat a Paks ellen játszották (1-2), első NB I-es góljukat Csordás Csaba szerezte.

Az NB I-be jutás után minden évben sikerült főszponzort találni. 2008-2011 között a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-2012-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano AG svájci központú multinacionális cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

2011-ben a Videoton legyőzésével (3-2) megnyerték a Magyar Kupát. A kupagyőzelem azt jelentette, hogy a KTE kvalifikálta magát az Európa Ligába, kijutva ezzel a nemzetközi porondra. A klub végül veretlenül búcsúzott a sorozattól, hazai pályán 1-1-et, idegenben 0-0-t ért el az együttes a kazah Aktobe ellen, mely végül idegenben lőtt góljával jutott tovább. A KTE első "európai" gólját Szinisa Radanovics jegyezte.

A 2012-2013-as idény 7. helyet hozott. A 2014-2015-ös szezon a búcsút jelentette az élvonaltól, mert bár a 9. helyet sikerült elcsípni, NB I-es licenc hiányában nem indított csapatot a KTE, a névhasználati játékjoggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

Három év következett a megyei bajnokságban. Kecskeméten a KLC-KTE SI felnőtt csapata maradt a legmagasabb osztályú együttes, ez a megye I-es bajnokságot jelentette. 2016 telén megalakult a Kecskeméti LC Kft., mely teljes mértékben átvette a felnőtt együttes működtetését a sportiskolától, majd 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

2018-ban bajnoki címet sikerült szerezni a megyei I-ben, és a Hajdúböszörmény elleni sikeres osztályozó után feljutott az NB III-ba a klub, s újra KTE néven indulhatott a bajnokságban.

A 2020-2021-es idényben a bajnok Iváncsa nem kért licencet a másodosztályú bajnokságra, ezért a KTE jutott fel, és tért vissza az NB II-be.

A kecskemétiek friss feljutóként rögtön a második helyen végeztek az NB II-ben, s hét év után visszajutottak az első osztályba, ahol rögtön ezüstérmesek lettek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman