HÍREK

A harmadik mérkőzésünkön a héten a BFC Siófok vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-04-15

A harmadik mérkőzésünkön a héten a BFC Siófok vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 32. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a tizedik siófokiak vendége lesz vasárnap 17 órától.

Jegyinformációk: A mérkőzésre szurkolóink a helyszínen válthatnak majd belépőt. A hazai klub tájékoztatása szerint a pénztárban és a büfében is csak készpénzzel lehet fizetni. A felnőtt jegyek 1600 forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok féláron vásárolhatják meg a belépőt, míg a 14 éven aluliak és a 70 éven felüliek a megfelelő igazolvány bemutatása után ingyen léphetnek be a stadionba. Drukkereink a 6-os kapu felől közelíthetik meg a vendéglelátót.

Jelen:

A BFC Siófok 2013-ban végletekig kiélezett végjátékot követően, az utolsó fordulóban esett ki az NB I-ből, azóta pedig a másodosztályban szerepelnek. Az elmúlt kilenc szezonban a legjobb helyezésük az ötödik volt, melyet 2014-ben és 2022-ben értek el.

A Balaton-parti együttes az idei szezonban 31 fordulót követően a 10. helyen áll, tíz győzelem és kilenc döntetlen mellett tizenkét vereség a mérlegük. Mérkőzéseiken 33 gólt szereztek, míg a kapujukat 45 alkalommal vették be.

A sárga-kékek hazai pályán 23, míg idegenben 16 pontot gyűjtöttek a szezon során.

A siófoki együttes házi góllövőlistáját Farkas Balázs Kesző és Horváth Péter vezetik hat találattal, őket követi Szakály Attila és Varjas Zoltán néggyel, míg háromszor volt eredményes Balogh Bence Benitó. Rajtuk kívül kétszer talált be Debreceni Ákos, Eördögh András és Krausz Raul-Zoran, míg egyszer Dénes Csanád Vilmos, Elek Bence, Major Gergő György és Nikházi Márk.

A BFC Siófok Domján Attila irányításával kezdte a bajnokságot, a vezetőedzőt azonban a téli szünetben menesztették, helyére pedig az elmúlt időszakban Szegeden és Miskolcon is dolgozó Dragan Vukmir érkezett.

Irányításával a 11 tavaszi forduló során 16 pontot szerzett az együttes, mely három találkozó óta veretlen, a legutóbbi két mérkőzését pedig megnyerte. Április elején a PMFC elleni 2-2-es döntetlent követően az előző hétvégén 1-0-ra győztek a Kolorcity Kazincbarcika SC ellen, míg a hétközi fordulóban a Gyirmót FC Győr otthonában diadalmaskodtak 2-1-re.

A BFC Siófok legutóbbi hazai mérkőzésének összefoglalója:

A téli átigazolási időszakban Hegedűs Márk (PMFC) mellett kölcsönbe érkezett a klubhoz Volter Patrik (Paksi FC) és Horváth Milán (Budapest Honvéd).

Távozott az együttestől Nyári Patrik (Paksi FC) és Krausz Raul-Zoran (PMFC), míg Nagy-Kolozsvári Dánielt kölcsönadták (Iváncsa KSE).

A vasárnap 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetítjük klubunk YouTube-csatornáján!

Csapatunk a BFC Siófokkal az NB I-ben és az NB II-ben mérkőzött:

Az élvonalban 42 alkalommal találkozott a két együttes, melyek közül 23 mérkőzést csapatunk nyert, a Balaton-partiak mindössze hatszor hagyták el győztesen a pályát.

A másodosztályban mindössze négyszer mérkőztünk meg a BFC Siófokkal. A 2017/2018-as szezonban hazai pályán 3-1-re nyertünk, majd az idényzárón, tét nélküli mérkőzésen 1-0-ra kikaptunk.

2019 után tavaly ősszel találkoztunk a Siófokkal, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 1-1-es döntetlen született.

A mérleg:

NB I:

42       23       13       6       64 - 29        82       (65 %)

NB II:

4          2        1        1         7 - 3            7       (58 %)

ÖSSZESEN:

46       25       14       7       71 - 32        89       (64 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A BFC Siófok labdarúgásának múltja:

A Siófok SE 1921 nyarán alakult, első színe a zöld-fehér volt. A klub 1956-ban vette fel a Siófoki Bányász SE nevet, melyet 1998-ig viselt. Azóta volt többek között Siófok FC, Bodajk FC Siófok, FGSz Siófok - s 2015 nyara óta BFC Siófok néven szerepel. A csapat színe is többször változott: az eredeti zöld-fehér után piros-fekete, sárga-kék-zöld szerelésben is futballoztak, jelenleg sárga-kék az együttes színe.

Bajnoki szereplésüket 1930-1931-ben a Nyugat-magyarországi Labdarúgó Alszövetség II. vonalában, a Székesfehérvári alosztályban kezdték. 1944-ben jutottak fel először a harmadosztályba, majd ingáztak az NB III, és a megyei bajnokság között.

1968-ban szerepelt először a másodosztályban a Bányász. Ám hamarosan újra az NB III, és a "megye egy" következett.Hosszabb kihagyás után 1982-ben szerepelt újra a másodosztályban a Siófok.

1984-ben története eddigi legnagyobb sikerét érte el a Balaton-parti gárda: első NB II-es csapatként megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, a székesfehérvári döntőben 2-1-es győzelmet aratva a Rába ETO ellen.

Az 1984-1985-ös bajnokságban sikerült először kiharcolniuk az NB I-es  tagságot. Első élvonalbeli találkozójukon, 1985. augusztus 10-én 8 ezer néző előtt 3-0-ra győztek a Csepel ellen.

Az 1986-1987-es bajnokságot a 13. helyen zárták Kaszás Gábor irányításával. A felfelé ívelő tendencia az 1989-1990-ben tovább folytatódott, a bajnokság végén ugyanis a 7. helyet tudták megszerezni.

Az  1991-1992-es szezonban értek el NB I-es szereplésük csúcsára, a bajnokság végén a 4. helyen végeztek, az FTC, a Vác és a Kispest mögött.

1993-1994-ben a 13. pozíció jutott a siófokiaknak, ami akkor osztályozót jelentett a csapat számára. A Zalaegerszeg ellen azonban nem sikerült kivívni a bennmaradást. Ezzel ért véget egy kilenc éves sorozat a csapat történetében - kiestek.

Két év múlva, 1996-ban sikerült visszajutniuk. 2000-ben, a kiesést követően a város mentette meg a megszűnéstől a gárdát, és ennek köszönhetően a klub felvette a város sárga-kék-zöld színeit. A stabil anyagi háttér, és a megfelelő szakmai munka eredményeként a Siófok FC 2002 nyarától újra az első osztályban szerepelhetett.

A 2002-2003-as bajnokságban óriási meglepetésre az 5. helyen zárták a bajnokságot.

2003 első felében azonban sötét felhők gyülekeztek a csapat feje felett, sőt a klub léte is komoly veszélyben forgott. Végül, ha komoly áldozatok árán is, de sikerült megoldani a problémákat, és a helyi vállalkozók segítségével a nevezés is összejött. Egy évig szinte semmi nem történt Siófokon, egyedül az utánpótlás nevelés működött az önkormányzat támogatásával.

Majd a 2005-2006-os bajnokság előtt újra lett Siófoknak felnőtt együttese. Történt ugyanis, hogy a bodajki futballcsapat áttette a székhelyét Siófokra. A váltás azt jelentette, hogy a Siófok szerepelhetett az NB II-ben.

A másodosztályban eltöltött két év után, 2007-ben a BFC Siófok a Nyugati csoport bajnokaként feljutott az első osztályba, ahol két szezont töltött el, majd ismét kiesett. Egy, a második vonalban töltött esztendő után három NB I-es bajnoki év következett.

A 2013-2014-es bajnokság óta azonban folyamatosan a tizedik szezonjukat töltik a második vonalban a somogyiak, immár BFC Siófok néven.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman