HÍREK

A Gyirmót FC Győrt fogadjuk az idei utolsó hazai bajnokin - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-12-03

A Gyirmót FC Győrt fogadjuk az idei utolsó hazai bajnokin - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 19. fordulójában a tabella ötödik helyén álló kisalföldi együttest látjuk vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 13 órától.

Jelen:

A Gyirmót FC Győr az előző szezont az OTP Bank Ligában töltötte, ahonnan sereghajtóként búcsúzott.

A kisalföldi együttes 18 fordulót követően 30 ponttal az 5. helyen áll a Merkantil Bank Ligában, kilenc győzelem és három döntetlen mellett hatszor szenvedtek vereséget.

Mérkőzéseiken 31 gólt szereztek, míg a kapujukat 19 alkalommal vették be. A házi góllövőlistát Nagy Patrik vezeti hat találattal, őt követi Medgyes Zoltán és Pethő Bence négy góllal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Herjeczki Kristóf és Simon András foglalja el három góllal. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Berki István, Csörgő Viktor és Kovács Milán, míg egyszer talált be Erdei Milán, Helembai Márk, Polgár Kristóf és Vass Ádám, míg a kazincbarcikai Székely Dávid öngólt vétett az egymás elleni mérkőzésükön.

Csertői Aurél együttese két győzelemmel kezdte a bajnokságot, majd a Békéscsaba 1912 Előre elleni vereség után jött három veretlen találkozó. A DVTK elleni hazai 1-2 után a következő hét fordulóban 13 pontot gyűjtöttek október végéig.

Novemberben az FC Ajka elleni vereség (1-3) után következett a PMFC elleni idegenbeli 1-1, majd a Kolorcity Kazincbarcika SC elleni hazai 3-0. A legutóbbi fordulóban hazai rangadót veszített aktuális ellenfelünk, miután a Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1-0-ra nyerni tudott az ALCUFER Stadionban.

A Gyirmót FC Győr sokkal jobban teljesít idegenben, mint hazai környezetben. Míg saját stadionjukban tíz bajnokin csak tíz pontot gyűjtöttek, vendégként nyolc meccsen 20 pontnál járnak. Ezen a nyolc találkozón 14 gólt lőttek és 4-et kaptak.

A legutóbbi átigazolási időszakban Artem Nahirnij (Puskás Akadémia – kölcsönbe), Berki István (ETO FC Győr), Erdei Milán (ETO FC Győr), Helembai Márk (MTK Budapest), Király Patrik (Békéscsaba 1912 Előre), Kovács Milán (Vasas), Pethő Bence (Paksi FC), Polgár Kristóf (DVTK) és Soltész Dominik (Bp. Honvéd) érkezett a klubhoz.

Az élvonalból való kiesést követően az idegenlégiósok és több magyar játékos is távozott a klubtól, név szerint Denisz Bezborodko (Kolos Kovalivka), Matej Cvetanoszki (FK Partizani), Cornel Ene (CS Mioveni), Frane Ikic (Velez Mostar), Florent Hasani (KF Tirana), Karacs Dániel (Csákvár - kölcsönbe), Kirják Henrik (III. Kerületi TVE), Vlagyiszlav Klimovics (Nea Szalamina), Radics Márton (Puskás Akadémia – kölcsönből vissza), Széles Imre (Kisvárda), Gino van Kessel (csapat nélkül), Varga Barnabás (Paks), Denis Ventúra (Sigma Olomouc), Zeke Márió (Mol Fehérvár FC – kölcsönből vissza).

Csapatunkkal ellentétben a Gyirmót FC Győr már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután a sorozat 3. fordulójában 3-2-re legyőzte őket a harmadosztály Iváncsa KSE.

A vasárnap 13 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

Csapatunk a Gyirmót FC Győrrel az NB I-ben és az NB II-ben is mérkőzött:

Az élvonalban hat mérkőzést játszott egymással a két együttes, ebből hármat a tavalyi szezonban.

A második vonalban veretlenek vagyunk vasárnapi ellenfelünk ellen, öt mérkőzésen négyszer győztesen hagytuk el a pályát, míg egyszer döntetlen született.

A Merkantil Bank Ligában hazai pályán legutóbb 2018. április 29-én találkoztunk a gyirmótiakkal, akkor Kulcsár Tamás góljával 1-0-ra nyertünk.

A mérleg:

NB I:

6        1        3        2         3 - 6          6     (33 %)

NB II:

5        4        1        0       10 - 5        13     (87 %)

ÖSSZESEN:

11      5        4       2       13 - 11       19     (58 %)

A Gyirmót FC Győr labdarúgásának múltja:

Az Árpád-korból származó Gyirmót évszázadokig önálló település volt, de  1970 óta Győr dél-nyugati városrésze.

A községben az első futball csapat 1956-ban alakult, és 1957-ben a Nyugati Labdarúgó Alszövetség III. osztályában indultak. A következő években a Győri Járási Bajnokság különböző csoportjaiban szerepeltek, több-kevesebb sikerrel. 1963-ban megszűnt az együttes, s legközelebb csak egy évtized múlva, 1974-ben lett újra csapat a faluban. A Győri Városi Bajnokságban játszottak, de idény közben visszaléptek.

A gyirmóti labdarúgás története két évtizeddel később folytatódott. A Gyirmót SE 1993-ban alakult, s a klub színe sárga-kék lett. 2010 és 2012 között Gyirmót FC néven szerepeltek, mai nevüket, a Gyirmót FC Győrt 2012. június 25-től használják.

A Gyirmót az ETO mellett mostanra már a második legeredményesebb csapat Győrben, megelőzve a legendás MÁV DAC-ot.

1994-1995-ben a Győri körzet I/B osztályában, a magyar futball 7. vonalában indultak, s rögtön bajnokságot is nyertek. Hamarosan a megyei bajnokság I. osztályába jutottak, s "megye egyesként" érték el első nagy sikerüket, 2001-ben Szabad Föld Kupa győztesek lettek.

2002-ben felkerültek az NB III-ba, ahol azonnal bajnoki címet is nyertek a Bakony-csoportban, de maradniuk kellett a harmadik vonalban. A következő évben újra elsők lettek, s most már vállalták az NB II-es szereplést - végül a 9. helyen végeztek. Ekkor átszervezés történt a magyar futballban, s a gyirmótiaknak osztályozót kellett játszani az NB II-ért, ami ekkor lett újra a hazai foci második vonala. Az osztályozón a Százhalombattát 5-0-ra, és 6-2-re verték. A 2005-2006-os bajnokságtól kezdve szerepelnek az NB II-ben.

A 2008–2009-es szezonban bajnokok lettek, ám az MLSZ-től nem kapták meg az első osztályban való induláshoz szükséges licencet, így a második helyezett Lombard Pápa jutott fel az első vonalba.

A következő hat bajnokságban mindig a dobogósok voltak, s történetük  legnagyobb sikere, hogy a 2015–2016-os szezonban három fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt bebiztosították a bajnoki címet, így a 2016-2017-es szezonban először szerepelhettek a magyar élvonalban. Egy szezon után azonban a tabella utolsó helyén végezve visszaestek a másodosztályba.

2017-2018-ban a Merkantil Bank Ligában a 6. helyen zártak, a  2018-2019-es idényben aztán szinte végig harcban voltak az élvonalba történő  feljutásért, ám végül bronzérmet szereztek, s nem sikerült a feljebb lépés. 2019-2020-ban a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságban, amikor csapatunk visszajutott az élvonalba, a gyirmótiak hetedikek lettek.

A tavalyi szezonban története során második alkalommal szerepelt a Gyirmót FC Győr az élvonalban, de sereghajtóként búcsúzott.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman