HÍREK

A Gyirmót FC Győr otthonában zárjuk a bajnokságot - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-05-20

A Gyirmót FC Győr otthonában zárjuk a bajnokságot - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga utolsó fordulójában az élvonalba már feljutó csapatunk az ötödik kisalföldiek vendége lesz vasárnap 17 órától.

Jelen:

Jegyinformációk: A mérkőzésre a belépés ingyenes, szurkolóink regisztrációs jeggyel léphetnek be az Alcufer Stadion területére, amit a biztonsági szolgálat munkatársaitól vehetnek át a mérkőzés kezdete előtt egy órával korábban, azaz 16:00-tól.

A Gyirmót FC Győr az előző szezont az OTP Bank Ligában töltötte, ahonnan sereghajtóként búcsúzott.

A kisalföldi együttes 37 fordulót követően 60 ponttal az 5. helyen áll a Merkantil Bank Ligában, tizenhét győzelem és kilenc döntetlen mellett tizenegyszer szenvedtek vereséget. Hazai pályán 27, míg idegenben 33 pontot gyűjtöttek.

Mérkőzéseiken 58 gólt szereztek, míg a kapujukat 44 alkalommal vették be. A házi góllövőlistát Soltész Dominik vezeti 12 találattal, őt követi Medgyes Zoltán nyolccal, és Nagy Patrik hattal. Rajtuk kívül négyszer volt eredményes Berki István, Pethő Bence és Simon András, háromszor Csörgő Viktor, Herjeczki Kristóf és Madarász Márk, kétszer Kovács Milán és Polgár Kristóf, egyszer pedig Erdei Milán, Helembai Márk, Szegi Vince és a csapatot már elhagyó Vass Ádám.

Aktuális ellenfelünk idei 17 bajnoki összecsapása közül nyolcat megnyert, ötször döntetlent játszott, négyszer pedig kikapott. Legutóbbi hazai találkozóján, április 30-án a PMFC ellen játszott döntetlen (0-0) Csertői Aurél együttese, majd idegenben 1-0-ra megnyert a Kolorcity Kazincbarcika SC ellen, míg az előző hétvégén 3-0-ra verte őket a Szeged-Csanád Grosics Akadémia a Tisza-parti városban.

A Gyirmót FC Győr legutóbbi bajnoki mérkőzésének összefoglalója:

A téli átigazolási időszakban Kicsun Jevhenyij a Puskás Akadémia FC-től kölcsönbe érkezett a klubhoz, míg Madarász Márk játékjogát megvásárolták a Mezőkövesd Zsóry FC-től. Távozott a klubtól a Dorogra igazoló Király Patrik, a Soroksárra szerződő Vass Ádám, míg Mayer Ádám Mosonmagyaróvárra került kölcsönbe.

Az Alcufer Stadionban vasárnap 17 órakor kezdődő összecsapást a hazai együttes YouTube-csatornája közvetíti élőben!

Csapatunk a Gyirmót FC Győrrel az NB I-ben és az NB II-ben is mérkőzött:

Az élvonalban hat mérkőzést játszott egymással a két együttes, ebből hármat a tavalyi szezonban.

A második vonalban veretlenek vagyunk vasárnapi ellenfelünk ellen, hat mérkőzésen ötször győztesen hagytuk el a pályát, míg egyszer döntetlen született.

Az őszi összecsapást az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 5-2-re nyertük, köszönhetően Németh Krisztián és Zsóri Dániel duplájának, valamint Stieber Zoltán góljának.

A mérleg:

NB I:

6        1        3        2         3 - 6          6     (33 %)

NB II:

6        5        1        0       15 - 7        16     (89 %)

ÖSSZESEN:

12      6        4       2       18 - 13       22     (61 %)

 

A Gyirmót FC Győr labdarúgásának múltja:

Az Árpád-korból származó Gyirmót évszázadokig önálló település volt, de  1970 óta Győr dél-nyugati városrésze.

A községben az első futball csapat 1956-ban alakult, és 1957-ben a Nyugati Labdarúgó Alszövetség III. osztályában indultak. A következő években a Győri Járási Bajnokság különböző csoportjaiban szerepeltek, több-kevesebb sikerrel. 1963-ban megszűnt az együttes, s legközelebb csak egy évtized múlva, 1974-ben lett újra csapat a faluban. A Győri Városi Bajnokságban játszottak, de idény közben visszaléptek.

A gyirmóti labdarúgás története két évtizeddel később folytatódott. A Gyirmót SE 1993-ban alakult, s a klub színe sárga-kék lett. 2010 és 2012 között Gyirmót FC néven szerepeltek, mai nevüket, a Gyirmót FC Győrt 2012. június 25-től használják.

A Gyirmót az ETO mellett mostanra már a második legeredményesebb csapat Győrben, megelőzve a legendás MÁV DAC-ot.

1994-1995-ben a Győri körzet I/B osztályában, a magyar futball 7. vonalában indultak, s rögtön bajnokságot is nyertek. Hamarosan a megyei bajnokság I. osztályába jutottak, s "megye egyesként" érték el első nagy sikerüket, 2001-ben Szabad Föld Kupa győztesek lettek.

2002-ben felkerültek az NB III-ba, ahol azonnal bajnoki címet is nyertek a Bakony-csoportban, de maradniuk kellett a harmadik vonalban. A következő évben újra elsők lettek, s most már vállalták az NB II-es szereplést - végül a 9. helyen végeztek. Ekkor átszervezés történt a magyar futballban, s a gyirmótiaknak osztályozót kellett játszani az NB II-ért, ami ekkor lett újra a hazai foci második vonala. Az osztályozón a Százhalombattát 5-0-ra, és 6-2-re verték. A 2005-2006-os bajnokságtól kezdve szerepelnek az NB II-ben.

A 2008–2009-es szezonban bajnokok lettek, ám az MLSZ-től nem kapták meg az első osztályban való induláshoz szükséges licencet, így a második helyezett Lombard Pápa jutott fel az első vonalba.

A következő hat bajnokságban mindig a dobogósok voltak, s történetük  legnagyobb sikere, hogy a 2015–2016-os szezonban három fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt bebiztosították a bajnoki címet, így a 2016-2017-es szezonban először szerepelhettek a magyar élvonalban. Egy szezon után azonban a tabella utolsó helyén végezve visszaestek a másodosztályba.

2017-2018-ban a Merkantil Bank Ligában a 6. helyen zártak, a  2018-2019-es idényben aztán szinte végig harcban voltak az élvonalba történő  feljutásért, ám végül bronzérmet szereztek, s nem sikerült a feljebb lépés. 2019-2020-ban a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságban, amikor csapatunk visszajutott az élvonalba, a gyirmótiak hetedikek lettek.

A tavalyi szezonban története során második alkalommal szerepelt a Gyirmót FC Győr az élvonalban, de sereghajtóként búcsúzott.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-08-03 19:45 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman