HÍREK

A DVTK-t fogadjuk a forduló rangadóján - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2023-03-12

A DVTK-t fogadjuk a forduló rangadóján - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 27. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a listavezetőt fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 19 órakor.

Jelen:

A mérkőzésre már zajlik az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

A DVTK tíz szezont követően, 2021-ben esett ki ismét a másodosztályba. A tavalyi NB II-es szezonban sokáig harcban voltak az azonnali visszajutásért, de végül csak harmadik helyen zártak a Vasas FC és a Kecskeméti TE mögött.

A miskolci együttes Dragan Vukmir irányításával vágott neki a szezonnak, de az első öt fordulóban két győzelem mellett háromszor is vereséget szenvedett az együttes, így a PMFC ellen 4-3-ra elveszített összecsapás után menesztették.

Helyére augusztus 24-én Kuznyecov Szergej érkezett, aki azóta 21 bajnoki összecsapáson vezette a miskolciakat, a mérlege 17 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség.

A DVTK 26 fordulót követően - csapatunkat két ponttal megelőzve - vezeti a Merkantil Bank Ligát 58 ponttal. 19 győzelem és 1 döntetlen mellett 6 alkalommal szenvedtek vereséget. Találkozóikon 53 gólt szereztek, míg ellenük 23 találatot jegyeztek.

A csapat házi góllövőlistájának élén Lukács Dániel áll 14 góllal, őt követi Jurek Gábor öttel, majd Bényei Ágoston, Eppel Márton és Gera Dániel néggyel. Kétszer volt eredményes Könyves Norbert és Szőke Adrián, míg egyszer Bárdos Bence, Bertus Lajos, Cseke Benjamin, Csirmaz István, Farkas Dániel, Holdampf Gergő, Koman Vladimir, Lőrinczy Attila, Papp Marcell és Szatmári Csaba.

Aktuális ellenfelünk idei hat bajnoki találkozója közül ötöt megnyert, egyet pedig elveszített. A Soroksár SC (5-0), a Tiszakécskei LC (1-0), az FC Ajka (1-0) és a PMFC (3-2) legyőzése után kikaptak a Kolorcity Kazincbarcika SC otthonában (1-0), míg a legutóbbi fordulóban a Gyirmót FC Győrt verték 3-1-re.

A DVTK hazai pályán 13 forduló alatt 31 pontot gyűjtött, míg idegenben 13 találkozón 27 egységet szerzett.

A téli átigazolási időszakban Lőrinczy Attila, Jérémie Obounet, Senkó Zsombor, Szőke Áron és Medgyes Sinan érkezett a klubhoz.

Az őszi kerethez képest már nem tagja az együttesnek Hegedűs János, Korbély Kristóf, Orosz Donát, Papp Marcell, Póser Dániel, Szőke Adrián és Vajda Botond.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 19 órakor kezdődő rangadót élőben közvetíti az M4Sport!

A Diósgyőri VTK-val az NB I-ben és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az élvonalban 94 alkalommal találkozott a két együttes, legutóbb a 2020/2021-es bajnokságban. Akkor a DVTK Arénában kétszer is döntetlen született (1-1 és 0-0), míg hazai pályán Kata Mihály hajrában lőtt góljával diadalmaskodtunk 1-0-ra.

A másodosztályban mindössze háromszor játszottunk a miskolciakkal. Az 1994/1995-ös bajnokságban idegenben 1-0-ra, míg a Hungária körúton 3-1-re nyertünk. Az őszi összecsapást a borsodiak nyerték 3-0-ra.

A mérleg:

NB I:

94       49       24       21         181 - 96        171      (61 %)

NB II:

  3        2         0          1             4 - 4              6      (66 %)

ÖSSZESEN:

97       51      24        22         185 - 100        177       (61 %)

A Diósgyőri VTK labdarúgásának múltja:

Az 1909-es  év végén kezdődtek meg Miskolcon  a vasgyári sportegyesület megalakításának előkészületei. Vanger Vilmos elemi  iskolai tanító és egy öttagú bizottság arra kérte fel a vasmű igazgatóját, hogy járuljon hozzá egy, a futballal foglalkozó egyesület létrehozásához.

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét 1910. február 6-án alapították, a klub színe piros-fehér lett. Az első nem hivatalos futball mérkőzést a már rutinosnak számító Miskolci SE ellen vívták 1910. május 1-én.

A vasgyáriak első alkalommal az 1912-1913-as pontvadászatba neveztek be, az Északi Kerület Miskolci alosztályába. A küzdelmeket meg is nyerték, így már az első próbálkozás után kerületi döntőt játszhattak a kassai alosztály győztesével, a Kassai AC-val, ám itt már nem sikerült diadalmaskodni. Sikerült viszont a következő évtizedekben. A diósgyőriek ugyanis az 1937-ig tartó időszakban nem kevesebbszer, mint tizenhárom alkalommal hódították el az elsőséget a kerületben.

A harmincas évek végén az MLSZ létrehozta a Nemzeti Bajnokságot, így az volt a tét, hogy aki megnyeri a sorozatot, az bekerül a legjobb csapatok közé. Ez volt a nagy álom a DVTK számára is, ám 1936-ban a Szombathelyi MÁV, 1937-ben pedig a Pécsi VSK legyőzése után a Győri ETO ütötte el a Diósgyőrt az NB I-be jutástól.

A diósgyőriek számára az volt a cél, hogy bejussanak a Nemzeti Bajnokság legjobb csapatai közé. Ez nem ment egyszerűen. Aztán váratlan dolog történt. A Bocskai tönkrement, a mi csapatunkat  politikai okok miatt kizárták a bajnokságból, és a megüresedett helyekre többek között a diósgyőri gárdát kérték fel, s ők természetesen boldogan mondtak igent.

Az első élvonalbeli szerepléskor 1940-1941-ben, az akkor már DIMÁVAG néven szereplő, és piros-kék színeket viselő diósgyőriek a Ferencváros idegenbeli legyőzésével tették le névjegyüket. A második világháború végéig a diósgyőriek az első osztályban harcoltak, de a háború viharai utáni pontvadászatban búcsút intettek az élvonalnak. A feljutás négy év NB II-es szereplés után sikerült, az akkor már Diósgyőri Vasas néven szereplő csapat visszakerült az első osztályba.

Változatos évek következtek, hiszen a vasgyáriak többször is kiestek, de mindig szinte azonnal sikerült visszajutniuk. A gárda klubszíne 1957-től újra piros-fehér lett. Sikeres esztendők jöttek, az ismét DVTK néven szereplő csapat az 1959-1960-as bajnokság végén a hatodik helyen végzett, és ezzel kiérdemelte a vidék legjobbja címet. A remek évet azonban keserű időszak  követte, a következő pontvadászatot ugyanis kieső helyen fejezték be.

A hatvanas-hetvenes években a diósgyőri labdarúgás a csúcsra ért. A DVTK kétszer megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980), a bajnokságban bronzérmes helyen zárt, kiléphetett a nemzetközi porondra, s a különböző válogatottakban pedig sorra mutatkoznak be a vasgyári játékosok. Diósgyőrt ekkor úgy emlegették, mint a magyar labdarúgás fővárosát!

A nagyválogatottban öt diósgyőri játékos (Szántó, Salamon, Kutasi, Tatár, Borostyán) is bemutatkozott 1979, pedig ez korábban csak hét (Berecz, Füzér, Károlyi, Dudás, Szigeti, Solymosi és Tamás), később pedig egy (Egressy) labdarúgónak sikerült. Az olimpiai együttes pedig teljesen a DVTK-ra épült. Szinte példátlan a magyar labdarúgás történetében, hogy egy válogatottban kilenc játékos szerepeljen egyetlen klubcsapatból. Márpedig a Lengyelország elleni diósgyőri olimpiai selejtezőn ez történt.

A sikeres időszakot nehéz évek követték, a csapat folyamatosan a kiesés ellen harcolt, s végül az 1983-1984-es pontvadászat végén elérte a végzete. A DVTK tízévi NB I-es szereplés, és a klub legfényesebb korszaka után visszacsúszott a másodosztályba. Ez a diósgyőri futball talán legkeményebb korszaka, folyamatos pénzügyi nehézségekkel, megszűnésekkel, átalakulásokkal, és rengeteg személycserével. De minden nehézség közepette is hűségesen kitartott a gárda mellett a diósgyőri szurkolótábor. A Diósgyőr az 1984-ben történt kiesése után a 2004-ig eltelt húsz esztendőben mindössze öt évet játszott az élvonalban.

2000-ben összeomlott minden, másfél év múlva a gazdasági társaság csődbe ment, a csapat pedig kiesett, majd megszűnt. A szurkolók azonban nem hagyták elveszni a diósgyőri labdarúgást és a hetedosztályban DVTK néven elindítottak egy csapatot. Szólt az induló, visszatértek a régi címerhez és az első találkozót kétezren(!) tekintették meg. A Borsod Volán segítségével, és játékjogán néhány hónap múlva már a harmadosztályban szerepelhetett a DVTK, de nem sikerült kiharcolni a feljutást. Időközben megalakult a DVTK Kft., amely telephelyet cserélt a bőcsi labdarúgócsapatot üzemeltető gazdasági társasággal, így a következő bajnokságnak 2001-2002-ben már az NBI/B-ben vágott neki a csapat. Ám hiába volt a sokszor 6-7 ezres nézőszám, ismét jöttek a jól ismert gondok és a Kft. tönkrement.

Ekkor egy újabb befektetői csoport létrehozta a DVTK 1910 Kft-t és a Monor jogán elindultak a másodosztályban, sőt 2003-2004-ben fel is jutottak az NB I-be, de ismét jött a szinte már menetrendszerű dolog, a gazdasági társaság a bajnokság alatt csődbement. A következő hónapok  több befektetőjelöltet, és hihetetlenül kusza állapotokat hoztak. Előfordult, hogy két csapat edzett Diósgyőrben, a feljutást kiharcoló, de indulási joggal nem rendelkező, valamint az indulási jog birtokában lévő új formáció. Időközben ugyanis a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött, és DBFC, majd DVTK néven szerepelt. A vasgyári klub a centenárium évében kieső helyen végezve intett búcsút a legmagasabb osztálynak.

A második vonalbeli szereplés azonban csak egy esztendeig tartott, az együttes 2011-2012-ben újra az NB I-ben futballozott. A diósgyőriek tíz szezon után búcsúztak az élvonaltól 2021-ben, azóta a másodosztályban szerepelnek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-03 14:00 Szekszárdi Városi Stadion

SZEKSZÁRDI UFC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman