HÍREK

A DVTK otthonában zárjuk az évet - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2023-12-15

A DVTK otthonában zárjuk az évet - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 17. fordulójában a tabella hatodik helyén álló csapatunk a hetedik miskolciak vendége lesz szombaton 17:30-kor.

Jelen:

A diósgyőriek a 2011-es, NB I-be történő visszakerülésük után folyamatosan tíz esztendőt töltöttek az első vonalban. 2021-ben azonban kiestek, de a Merkantil Bank Liga legutóbbi kiírását megnyerték, így visszajutottak az élvonalba, ahol az 56. szezonjukat töltik.

A másodosztály legutóbbi aranyérmese tizenhat forduló után 23 ponttal a tabella 7. helyén áll. Mérkőzéseik közül hetet megnyertek, kétszer döntetlent játszottak, hétszer pedig vesztesen hagyták el a pályát.

A 16 bajnokin találkozón 23 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg ellenük 25 gólt szereztek. A miskolci együttes házi góllövőlistáját Rudi Pozeg Vancas vezeti öt találattal, őt követi Bright Edomwonyi néggyel, majd Elton Acolatse, Gera Dániel, Lukács Dániel, Pernambuco és Alexander Vallejo kettővel. Rajtuk kívül egyszer volt eredményes Bárdos Bence, Holdampf Gergő, Marin Jurina és Godfrey Stephen.

A DVTK nyolc hazai mérkőzésen 13, míg nyolc idegenbeli találkozón 10 pontot gyűjtött. 

Az újonc a bajnokságot a Puskás Akadémia FC elleni vereséggel kezdte (0-1), majd következett négy veretlen bajnoki (Mezőkövesd Zsóry FC 2-4, Paksi FC 1-1, ZTE FC 3-1, Kisvárda Master Good 2-0), míg a 6. fordulóban csapatunk verte őket 2-1-re az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az ellenünk elszenvedett vereséget a DVSC és a Kecskeméti TE elleni 3-1-es sikerek követték, majd jött sorrendben három vereség (Újpest FC 0-2, FTC 1-2, Fehérvár FC 0-4). A novembert a Puskás Akadémia FC elleni 0-0-al kezdték, majd a Mezőkövesd Zsóry FC (2-0) legyőzése után a Paksi FC (4-1) és a ZTE FC (0-3) fektette őket két vállra. A legutóbbi fordulóban a Kisvárda Master Good otthonában lépett pályára a DVTK és 2-1-re nyerni tudott.

A legutóbbi átigazolási időszakban érkezett a csapathoz Elton Acolatse, Bozsidar Csorbadzsijszki, Bright Osagie Edomwonyi, Marin Jurina, Argirisz Kampecisz, Vlagyiszlav Klimovics, Artem Odincov, Pernambuco, Godfrey Bitok Stephen, Álex Vallejo, Rudi Pozeg Vancas, Francisco Feuillassier és kölcsönbe Karlo Sentic.

Távozott Miskolcról Bertus Lajos, Eppel Márton, Hornyák Marcell, Illés Bálint, Kispál Tamás, Koman Vladimir, Könyves Norbert, Lőrinczy Attila, Medgyes Sinan, Papp Marcell, Senkó Zsombor, Szőke Adrián, Szűcs Kornél, Vajda Botond, a nyáron igazolt Julien Célestine, valamint a tavalyi szezonban a klubnál kölcsönben futballozó Cseke Benjamin és Radics Márton, míg Viczián Ádámot kölcsönadták.

Csapatunkhoz hasonlóan a DVTK is bejutott a nyolcaddöntőbe a MOL Magyar Kupában, miután sikerrel vették a III. Ker. TVE és a BFC Siófok elleni párharcot is. A legjobb 16 között a ZTE FC lesz az ellenfelük idegenben.

A DVTK Stadionban szombaton 17:30-kor kezdő évzáró bajnokit az M4Sport közvetíti élőben!

A Diósgyőri VTK-val az NB I-ben, és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az élvonalban a szombati lesz a két csapat 96. egymás elleni mérkőzése. Az eddigi 95 NB I-es összecsapás csapatunk fölényét mutatja, 50 győzelem és 24 döntetlen mellett 21 alkalommal szenvedtünk vereséget.

Az OTP Bank Ligában legutóbb 2021. március 5-én, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött csapott össze egymással a két együttes Miskolcon, a végeredmény 0-0 lett.

Idegenben 46 NB I-es mérkőzést játszottunk a Diósgyőrrel - 16-szor győztünk, 13 találkozó döntetlen lett, s 17 alkalommal szenvedtünk vereséget. Ez 44 %-os mutató.

Legutóbb hat és fél éve, 2017. február 25-én győztük le idegenben a DVTK-t, 3-2-re nyertünk. A Mezőkövesden rendezett találkozón Gera Dániel, Yuri Kolomoets és Kanta József szerezte góljainkat.

A legutóbbi szezonban a másodosztályban kétszer mérkőztünk meg szombati ellenfelünkkel, mindkétszer a hazai csapat ünnepelhetett győzelmet. Miskolcon 3-0-ra a DVTK, míg idén tavasszal mi nyertünk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 4-2-re.

A mérleg:

NB I:

95       50       24       21         183 - 97        174        (61 %)

NB II:

  4        3         0          1             8 - 6              9        (75 %)

ÖSSZESEN:

99       53      24        22         191 - 103        183       (62 %) 

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Diósgyőri VTK labdarúgásának múltja:

Az 1909-es  év végén kezdődtek meg Miskolcon  a vasgyári sportegyesület megalakításának előkészületei. Vanger Vilmos elemi  iskolai tanító és egy öttagú bizottság arra kérte fel a vasmű igazgatóját, hogy járuljon hozzá egy, a futballal foglalkozó egyesület létrehozásához.

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét 1910. február 6-án alapították, a klub színe piros-fehér lett. Az első nem hivatalos futball mérkőzést a már rutinosnak számító Miskolci SE ellen vívták 1910. május 1-én.

A vasgyáriak első alkalommal az 1912-1913-as pontvadászatba neveztek be, az Északi Kerület Miskolci alosztályába. A küzdelmeket meg is nyerték, így már az első próbálkozás után kerületi döntőt játszhattak a kassai alosztály győztesével, a Kassai AC-val, ám itt már nem sikerült diadalmaskodni. Sikerült viszont a következő évtizedekben. A diósgyőriek ugyanis az 1937-ig tartó időszakban nem kevesebbszer, mint tizenhárom alkalommal hódították el az elsőséget a kerületben.

A harmincas évek végén az MLSZ létrehozta a Nemzeti Bajnokságot, így az volt a tét, hogy aki megnyeri a sorozatot, az bekerül a legjobb csapatok közé. Ez volt a nagy álom a DVTK számára is, ám 1936-ban a Szombathelyi MÁV, 1937-ben pedig a Pécsi VSK legyőzése után a Győri ETO ütötte el a Diósgyőrt az NB I-be jutástól.

A diósgyőriek számára az volt a cél, hogy bejussanak a Nemzeti Bajnokság legjobb csapatai közé. Ez nem ment egyszerűen. Aztán váratlan dolog történt. A Bocskai tönkrement, a mi csapatunkat  politikai okok miatt kizárták a bajnokságból, és a megüresedett helyekre többek között a diósgyőri gárdát kérték fel, s ők természetesen boldogan mondtak igent.

Az első élvonalbeli szerepléskor 1940-1941-ben, az akkor már DIMÁVAG néven szereplő, és piros-kék színeket viselő diósgyőriek a Ferencváros idegenbeli legyőzésével tették le névjegyüket. A második világháború végéig a diósgyőriek az első osztályban harcoltak, de a háború viharai utáni pontvadászatban búcsút intettek az élvonalnak. A feljutás négy év NB II-es szereplés után sikerült, az akkor már Diósgyőri Vasas néven szereplő csapat visszakerült az első osztályba.

Változatos évek következtek, hiszen a vasgyáriak többször is kiestek, de mindig szinte azonnal sikerült visszajutniuk. A gárda klubszíne 1957-től újra piros-fehér lett. Sikeres esztendők jöttek, az ismét DVTK néven szereplő csapat az 1959-1960-as bajnokság végén a hatodik helyen végzett, és ezzel kiérdemelte a vidék legjobbja címet. A remek évet azonban keserű időszak  követte, a következő pontvadászatot ugyanis kieső helyen fejezték be.

A hatvanas-hetvenes években a diósgyőri labdarúgás a csúcsra ért. A DVTK kétszer megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980), a bajnokságban bronzérmes helyen zárt, kiléphetett a nemzetközi porondra, s a különböző válogatottakban pedig sorra mutatkoznak be a vasgyári játékosok. Diósgyőrt ekkor úgy emlegették, mint a magyar labdarúgás fővárosát!

A nagyválogatottban öt diósgyőri játékos (Szántó, Salamon, Kutasi, Tatár, Borostyán) is bemutatkozott 1979, pedig ez korábban csak hét (Berecz, Füzér, Károlyi, Dudás, Szigeti, Solymosi és Tamás), később pedig egy (Egressy) labdarúgónak sikerült. Az olimpiai együttes pedig teljesen a DVTK-ra épült. Szinte példátlan a magyar labdarúgás történetében, hogy egy válogatottban kilenc játékos szerepeljen egyetlen klubcsapatból. Márpedig a Lengyelország elleni diósgyőri olimpiai selejtezőn ez történt.

A sikeres időszakot nehéz évek követték, a csapat folyamatosan a kiesés ellen harcolt, s végül az 1983-1984-es pontvadászat végén elérte a végzete. A DVTK tízévi NB I-es szereplés, és a klub legfényesebb korszaka után visszacsúszott a másodosztályba. Ez a diósgyőri futball talán legkeményebb korszaka, folyamatos pénzügyi nehézségekkel, megszűnésekkel, átalakulásokkal, és rengeteg személycserével. De minden nehézség közepette is hűségesen kitartott a gárda mellett a diósgyőri szurkolótábor. A Diósgyőr az 1984-ben történt kiesése után a 2004-ig eltelt húsz esztendőben mindössze öt évet játszott az élvonalban.

2000-ben összeomlott minden, másfél év múlva a gazdasági társaság csődbe ment, a csapat pedig kiesett, majd megszűnt. A szurkolók azonban nem hagyták elveszni a diósgyőri labdarúgást és a hetedosztályban DVTK néven elindítottak egy csapatot. Szólt az induló, visszatértek a régi címerhez és az első találkozót kétezren(!) tekintették meg. A Borsod Volán segítségével, és játékjogán néhány hónap múlva már a harmadosztályban szerepelhetett a DVTK, de nem sikerült kiharcolni a feljutást. Időközben megalakult a DVTK Kft., amely telephelyet cserélt a bőcsi labdarúgócsapatot üzemeltető gazdasági társasággal, így a következő bajnokságnak 2001-2002-ben már az NBI/B-ben vágott neki a csapat. Ám hiába volt a sokszor 6-7 ezres nézőszám, ismét jöttek a jól ismert gondok és a Kft. tönkrement.

Ekkor egy újabb befektetői csoport létrehozta a DVTK 1910 Kft-t és a Monor jogán elindultak a másodosztályban, sőt 2003-2004-ben fel is jutottak az NB I-be, de ismét jött a szinte már menetrendszerű dolog, a gazdasági társaság a bajnokság alatt csődbement. A következő hónapok több befektetőjelöltet, és hihetetlenül kusza állapotokat hoztak. Előfordult, hogy két csapat edzett Diósgyőrben, a feljutást kiharcoló, de indulási joggal nem rendelkező, valamint az indulási jog birtokában lévő új formáció. Időközben ugyanis a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött, és DBFC, majd DVTK néven szerepelt. A vasgyári klub a centenárium évében kieső helyen végezve intett búcsút a legmagasabb osztálynak.

A második vonalbeli szereplés azonban csak egy esztendeig tartott, az együttes 2011-2012-ben újra az NB I-ben futballozott. A diósgyőriek tíz szezon után búcsúztak az élvonaltól 2021-ben, ahová idén tavasszal jutottak vissza.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman