HÍREK

A Dorogi FC vendégei leszünk az első februári fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-02-04

A Dorogi FC vendégei leszünk az első februári fordulóban - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 22. fordulójában csapatunk a tabella utolsó helyén álló, ám az elmúlt időszakban bravúrokat is szállító Dorogi FC vendége lesz vasárnap 14 órától.

Jelen:

A harmadosztályból 2016-ban feljutó Dorogi FC 21 fordulót követően sereghajtó a Merkantil Bank Ligában. Vasárnapi ellenfelünk négy győzelem és öt döntetlen mellett tizenkét alkalommal szenvedett vereséget az NB II idei kiírásában.

A dorogiak 22 gólt szereztek a bajnokságban, míg a kapujukat harminchatszor vették be. A Komárom-Esztergom vármegyei együttes házi gólkirálya Szedlár Zoltán négy találattal, őt követi Vígh Ádám hárommal, Magyari Szilárd, Paudits Patrik, Szalai József és Sztojka Dominik pedig kettővel. Rajtuk kívül egyszer volt eredményes Berkó Ádám, Gyurácz András, Keresztes Krisztián, Kovács Olivér, Szerencsi Miklós, Tomás Lénárt és Tóth Barnabás.

A Dorogi FC a szezont Fenyvesi László irányításával kezdte, akit viszont a 9. forduló után, október elején menesztettek. Helyét október 11-én Marián Sluka vette át, aki eddig tíz bajnokin irányította a gárdát, ezeken a találkozókon pedig tíz pontot gyűjtött.

Vasárnapi ellenfelünk hazai pályán 11 pontot gyűjtött, az utolsó 2022-es fordulóban a feljutásért küzdő PMFC ellen nyertek 1-0-ra. A sereghajtó fontos pontot szerzett az idei első körben, miután 1-1-es döntetlent játszottak a Gyirmót FC Győr otthonában.

A téli átigazolási időszakban nem volt komoly játékosmozgás Dorogon, érkezett a klubhoz Preklet Csaba a II. Kerületi TVE gárdájától, Király Patrik a Gyirmót FC Győrtől, míg kölcsönbe Kotula Máté Mezőkövesdről. Egyedül Keresztes Krisztián távozott, aki az ETO FC Győr labdarúgója lett.

A vasárnap 14 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetítjük csapatunk YouTube-csatornáján.

Jegyinformáció: 

A vendég szurkolók a vendég szektorban foglalhatnak helyet, belépésük a Déli-kapun biztosított (2510 Dorog, Munkás utca, "vasút felőli oldal"). A gépjárműveiket a Dorog Városi Sportcsarnok parkolójában helyezhetik el (Munkás utca, vasút felőli oldal). Pontos cím itt!  

A stadion jegypénztárai és kapui a mérkőzés kezdése előtt egy órával, tehát 13:00-kor nyitnak!

A Dorogi FC-vel az NB I-ben, az NB II-ben is mérkőztünk, és kupadöntőt is játszottunk:

Az élvonalban 41 alkalommal találkoztunk a dorogiakkal, igaz, legutóbb 1977. március 23-án játszottunk egymással az élvonalban, melyet a Hungária körúton 4-1-re megnyertünk.

A másodosztályban ez lesz a két együttes nyolcadik egymás elleni mérkőzése. Legutóbb a bajnokság 3. fordulójában találkoztunk, akkor 0-2-ről fordítva győztünk 5-2-re.

A két együttes egy alkalommal kupadöntőt is vívott egymással, az MNK fináléjában 1952. június 1-jén Budapesten, az Elektromos Latorca utcai pályáján az akkor Budapesti Bástya néven szereplő csapatunk 3-2-re diadalmaskodott.

A mérleg:

NB I:

41    24     9     8        94 - 43         81    (66 %)

NB II:

  7     5      1     1        15 - 6           16    (76 %)

ÖSSZESEN:

48   29    10     9      109 - 49         97    (67 %)

(a megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk)

Kupadöntő:

1      1      0      0        3 - 2

A Dorogi FC labdarúgásának múltja:

Dorogon az 1914 tavaszán megalapított Dorogi Atlétikai és Futball Club -  későbbi nevén Dorogi Atlétikai Club (DAC) - révén több mint 100 éves múltra tekint vissza a versenysport.

Országos és nemzetközi viszonylatban is egyaránt réginek tekinthetjük a város sportegyesületét, hiszen számos jelentős települést megelőzve kezdte meg tevékenységüket egy nagyközségben - ami 1984 óta város. Az 1920-as évek közepétõl hosszú évtizedeken át a dorogi szénbánya volt az egyesület fõ támogatója. 1925-re színvonalas sportcentrum épült a bányászkolónia szívében, ahol a futball mellett az atlétika, az úszás, és a tenisz létesítményei is helyet kaptak.

Az egyesület kezdeti zöld-fehér színét a piros-fekete váltotta, amely a mai napig is a klub hivatalos színe. Címerében is voltak változások, de már a 20-as években megjelent benne a bányászkalapács és ék, mely napjainkig a legfőbb motívum maradt. Az alapító okiratban szereplő és az akkori Sportszövetségnél 1914-ben bejegyzett Dorogi Atlétikai és Futball Clubból Dorogi Atlétikai Club, Dorogi Tárna, Dorogi Bányász, Dorogi Bányász Sport Club, Dorogi Sport Egyesület, Budalakk Konzorcium FC Dorog, végül 1998-tól Dorogi Futball Club lett.

A hazai mérkőzéseik színhelye a több mint 15.000 ezer néző befogadására alkalmas dorogi stadion. 1922-től folyamatosan szerepel a csapat a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Nemzeti Bajnokságokban. A kezdeti években különösen nagy sikernek számított, hogy az apró bányásztelepülés csapata az ország bármely amatőr együttesének méltó ellenfele volt.

A harmincas évek elején már olyan profi klubokkal is megmérkőztek, mint az FTC és az Újpest (ez utóbbit le is győzték 3-2-re), majd 1930-ban csapatunk, az MTK is a dorogiak skalpjai közé került. A harmincas évek végén Prohászka, Csermák, Turai (Tomanyik) a csapat sztárjai. 1941-ben egy kamaszfiú mutatkozott be a kapuban: Grosics Gyulának hívták, s ő a legsikeresebb dorogi nevelésű futballista a magyar labdarúgás történetében. Több mint húsz évig tart sikeres pályafutása, eljutva a világhírig, a „Fekete párduc” megtisztelő becenévig.

1945 őszétől az új bajnoki rendszerben, az országos bajnokság első osztályában, az NB I-ben játszott a bányászcsapat. Bár elsőre nem sikerült a bennmaradás, de visszaverekedték magukat az élmezőnybe, és 23 bajnoki évadot a legmagasabb osztályban töltöttek.

1949 és 1966 között megszakítás nélkül voltak az NB I tagjai. Ötször nyerték el a vidék legjobbja címet, többször voltak a Bányász Kupa győztesei, s 1952-ben döntősök voltak az először kiírt Magyar Népköztársasági Kupában, ahol éppen csapatunktól szenvedtek vereséget.

A dorogiak 11 évi NB III-as szereplés után 2016-ban jutottak vissza a második vonalba, ahol azóta is szerepelnek - váltakozó sikerrel. A legutóbbi bajnokságban a 17., még éppen bennmaradó helyen végeztek.

Az Aranycsapat játékosait, Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt nem kell bemutatni a futballt kedvelőknek - de Ilku István, Monostori Tivadar és Szűcs Lajos neve is ismert. Említhetjük még Mucha Józsefet, Szabó Józsefet, Varga Jánost, Szuromi Antalt és Halász Lászlót is.

Ma ugyan nincs már szénbányászat Dorogon, de van felújított stadion, amely Buzánszky Jenő nevét viseli, új műfüves edzőpálya és korszerűsített kiszolgálóhelyiségek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-07-20 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KFC KOMARNO

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman