HÍREK

A Budafoki MTE otthonában folytatjuk a bajnokságot - ellenfélbemutató és szurkolói információk

2023-02-18

A Budafoki MTE otthonában folytatjuk a bajnokságot - ellenfélbemutató és szurkolói információk

A Merkantil Bank Liga 24. fordulójában csapatunk a tabella 12. helyén álló Budafoki MTE otthonában lép pályára vasárnap 14 órakor.

Jelen:

Az élvonaltól egy szezon után, 2021 tavaszán búcsúzó Budafoki MTE 23 fordulót követően 28 szerzett ponttal a tabella 12. helyén áll. A fővárosi együttes hét győzelem és hét döntetlen mellett kilenc alkalommal szenvedett vereséget.

A BMTE 27 alkalommal talált az ellenfelek kapujába, míg ellenük 32 gólt szereztek. A csapat házi góllövőlistáját Beke Péter vezeti nyolc találattal, őt követi Sós Máté öttel, Fótyik Dominik és Jagodics Márk pedig hárommal. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Kovács Dávid és Takács Ronald, míg egyszer Adorján Krisztián, Horgosi Donát, Németh Márió, Szűcs Zsolt, Tischler Patrik és Vaszicsku Gergő.

Vasárnapi ellenfelünk Csizmadia Csaba irányításával kezdte a szezont, de a vezetőedzőt a csapatunktól elszenvedett vereség után menesztették, helyét pedig Mátyus János vette át 2022. augusztus 23-án.

A téli átigazolási időszakban Bakti Balázs és Vasvári Zoltán érkezett a csapathoz kölcsönbe. Előbbi Puskás Akadémia FC-től, míg utóbbi NB III-as gárdánktól. Távozott Danijel Romic, Varga Donát, Szűcs Zsoltot pedig kölcsönadták Putnokra.

A kiesés elől menekülő Budafoki MTE jól kezdte az évet, előbb a PMFC otthonában nyertek 1-0-ra, majd hazai környezetben diadalmaskodtak 3-0-ra a Kolorcity Kazincbarcika SC ellen. A legutóbbi fordulóban viszont vereséget szenvedtek, a Gyirmót FC Győr ellen kaptak ki idegenben 2-1-re.

A Budafoki MTE legutóbbi mérkőzésének összefoglalója:

A BMTE hazai pályán szerepel jobban az NB II idei kiírásban, a Promontor utcában 11 bajnokin 17 pontot gyűjtöttek, míg idegenben 12 meccsen 11 pontot szereztek.

A budafoki gárda még versenyben van a MOL Magyar Kupában. A Bölcske KSE, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia és az Iváncsa KSE elleni párharcot is sikerrel vették, a negyeddöntőben az élvonalbeli Kisvárda Master Good lesz az ellenfelük hazai pályán.

A vasárnap 14 órakor kezdődő összecsapást élőben közvetítjük klubunk YouTube-csatornáján.

Íme, a XXII. kerületi Rendőrkapitányság tájékoztatása a beléptetési rendről:

Csapatunk az NB I-ben és az NB II-ben is mérkőzött a Budafokkal:

Az élvonalban ötször találkoztunk a Budafokkal, legutóbb a 2020/2021-es szezonban, amikor háromszor is megmérkőztünk.

A másodosztályban hatszor mérkőztünk meg aktuális ellenfelünkkel, és mind a hat összecsapást megnyertük. Legutóbb az 5. fordulóban találkoztunk, akkor hátrányból fordítva 4-1-re győztünk, köszönhetően Kovács Mátyás duplájának, valamint Nagy Zsombor és Németh Krisztián góljának.

A mérleg:

NB I:

5         1       3       1         11 - 8            6     (40 %)

NB II:

6         6       0       0         21 - 6          18     (100 %)

ÖSSZESEN:

11       7      3        1         32 - 14        24     (73 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Budafoki MTE labdarúgásának múltja:

Az 1950-ig önálló településen 1912-ben Világosság Football Csapat néven alakult egyesület. A klub színe piros-fekete volt. Egy évvel később Budafoki Atlétikai és Football Club-ra változott a gárda neve, hogy aztán 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Budafoki Munkás Testedző Egyesületre változzon.

Az 1920-1921-ben indultak először hivatalos, "jegyzett" bajnokságban - a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerülete Pestkörnyéki alosztályában vitézkedtek, s rögtön az első helyen végeztek, mint ahogy egy esztendővel később a Váci alosztályban is. 

1922-ben a csapat neve ugyan maradt Budafoki MTE, de a Munkás szó Műkedvelőre változott, s a klub színéből is eltűnt a piros, helyette jött a lila, a lila-fekete mez. 1945-től aztán újra piros-feketében játszanak a budafokiak.

1926-1927-ben a magyar labdarúgás rendszerének megváltoztatása, a profizmus bevezetése miatt a BLASZ Amatőr III. osztály Sugár-csoportjában futballoztak, ami akkor a negyedik vonal volt. De gyorsan felkerültek a harmadik, majd 1933-ban a második osztályba. Aztán jött egy kis "ingázás" a harmadik, sőt a negyedik ligába, hogy aztán ismét felszálló ágba kerüljön a csapat, s feljusson az NB I-be, akkori nevén az OB I-be.

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal,az 1945-1946. évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepelt a legjobbak között. Akkor is az utolsó előtti,13.helyen kötött ki a BMTE,így nem jutott az 1-20.helyezett közé. A két csoport eredményeit összevonva ugyanis a 23.hely jutott a budafokiaknak.

1950-ben az MTE egyesült a Budapesti Gyárépítők csapatával, s létrejött a Budapesti Gyárépítők MTE, ami évekkel később Budafoki Építők Munkás Testedző Egyesület lett.

A kiesés után 1963-ig az NB II-ben szerepelt a gárda, hol a Közép, hol a Nyugati csoportban. 1963 őszétől NB I/B-s évek következtek, majd 1969-től újra az NB II-ben játszottak a budafokiak.

1982-ben a bajnokságok átszervezése miatt megint a harmadik vonalba került az MTE. 1989-től újra NB II, aztán az 1997-1998-as bajnokságtól ismét a harmadik vonal, egészen 2005-ig. Két NB II-es esztendőt hat NB III-as pontvadászat követett. Ám a mélyrepülés nem ért véget, a Budapest bajnokság I. osztályába került a csapat.

2015-2016-ban Budafoki MTE-Újbuda néven az NB III-ban játszottak, de a következő évben már BMTE néven lettek bajnokok, s felkerültek az NB II-be. A 2019-2020-as bajnokságban a 2. helyen végeztek, s csapatunkkal együtt feljutottak az NB I-be. 74 esztendő után szerepelhetnek újra a legjobbak között.

A budafoki együttes névváltozásai szinte követhetetlenek: Budafoki MTE Kinizsi Sportegyesület, Budafoki MTE-Törley, Budafoki LC, Budafoki Lombard Labdarúgó Club, Budafoki Labdarúgó Club, Budafoki MTE-Újbuda.

A csapat 2016 nyarától szerepel mai nevén: Budafoki MTE.

A budafokiaknál olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, játszottak, mint Zakariás József, csapatunk és az Aranycsapat balfedezete, kortársa, az ugyancsak olimpiai bajnok Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor, Fatér Károly, Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla, Pintér Attila, Lovrencsics Gergő. A csapatnál edzőként Sebes Gusztáv, Marosvári Béla, és Mészöly Kálmán is megfordult.

A Budafok legendás technikai vezetője volt Schneider Sándor, aki két évtizedig csapatunknál is dolgozott.

Klubunk és a Budafoki MTE, valamint a Budafoki Önkormányzat közösen felújíttatta Sebes Gusztáv, csapatunk egykori játékosa, a Budafoki MTE valamikori edzője, az Aranycsapat szövetségi kapitánya síremlékét, melynek felavatása 2019. november 25-én, az Évszázad mérkőzésének 66. évfordulóján volt.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman