HÍREK

A Békéscsaba 1912 Előre csapatát fogadjuk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2023-02-12

A Békéscsaba 1912 Előre csapatát fogadjuk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 23. fordulójában csapatunk a 18. helyen álló Békéscsabát fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 19 órától.

Jelen:

A másodosztályban 2016 óta szereplő Békéscsaba 1912 Előre 22 fordulót követően 18. helyen áll a húsz csapatos Merkantil Bank Ligában.

Brlázs István Gábor együttese öt győzelem és hat döntetlen mellett tizenegy alkalommal szenvedett vereséget. Mérkőzéseiken harminc gólt lőttek, míg a kapujukat harminchatszor vették be.

A viharsarki csapat házi góllövőlistáját Yasin Hamed vezeti hat találattal, őt követi Czékus Ádám öttel, míg Horváth Péter néggyel. Rajtuk kívül háromszor volt eredményes Lukács Raymond és Váradi Ádám, kétszer Puskás Gábor, míg egyszer Farkas Márk, Ilyés Tamás, Kitl Miklós, Máris Dominik, Mikló Roland, Szalai Dániel és Talpalló Norbert.

A békéscsabai gárda 2023-ban még veretlen bajnoki mérkőzésen. Az első “tavaszi” fordulóban 3-1-re nyertek a Kolorcity Kazincbarcika SC, míg a legutóbbi körben hazai pályán játszottak 1-1-es döntetlent a Gyirmót FC Győrrel.

A Békéscsaba legutóbbi bajnoki mérkőzésének összefoglalója:

Hétfői ellenfelünk néhány napja érdekelt volt a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, de Békéscsabán az élvonalbeli ZTE FC hajrában szerzett gólokkal 2-0-ra megverte őket.

A téli étigazolási időszakban eddig nem volt nagy játékosmozgás a klubnál, érkezett Futó Zsombor Pécsről, Kóródi Nándor Szegedről, míg Póser Dániel a Diósgyőrtől. Távozott Balla Mátyás, Bor Dávid, Fülöp István, Gránicz Patrik, Izing Martin, Szabó Zsombor, Tomori Zoltán és Varga Tamás Károly.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 19 órakor kezdődő mérkőzést az M4Sport közvetíti élőben!
Kedvezményes elővételi jegyárusítás itt!

Csapatunk a Békéscsabával mérkőzött az NB I-ben és az NB II-ben is:

A Békéscsabával klubunk az élvonalban 49, míg a másodosztályban 5 alkalommal találkozott. Legutóbbi összecsapásunkra a 4. fordulóban került sor, augusztus 17-én idegenben nyertünk 4-1-re, köszönhetően Németh Krisztián duplájának, valamint Stieber Zoltán és Futács Márkó góljának.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban eddig kétszer találkoztunk a Békéscsabával, 2018-ban 3-0-ra nyertünk, míg 2020-ban, szinte napra pontosan három éve, február 16-án 1-1-es döntetlen született.

A mérleg:

NB I:

49      25    10    14         77 - 49     85    (58 %)

NB II:

  5       2      3      0          11 - 5         9    (60 %)

ÖSSZESEN:

54     27    13    14          84 - 53     94    (58 %)

(a megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk)

A Békéscsaba 1912 Előre labdarúgásának múltja:

A békéscsabai futball históriája 1888 novemberében a Békés Csabai Torna Egylet alapításával kezdődött - a helyi sportkrónikák alapján. Viszont a korabeli hivatalos, belügyminisztériumi országos nyilvántartások szerint 1888-ban mindössze három egyesület alakult, az MTK, a Hódmezővásárhelyi TVE és a Mohácsi TE, s ezek között nincs a csabai klub.

Az első viharsarki egyesület az 1892-ben alakult Békési Torna Egylet (BTE) volt.

A labdarúgás Arad (1899) és Nagyvárad (1906) érintésével került Békéscsabára. 1912-ben alapították meg a Csabai Atlétikai Klubot. A Csabai AK létrehozta az első futballcsapatot is, amely 1912 májusában mutatkozott be, amikor a neves Nagyváradi Atlétikai Klub csapatát látta vendégül. Rohamosan fejlődött a futball élet a városban. Megalakították a Békéscsabai Előre Munkás Testedző Egyesületet, melynek az első szerelése citromsárga ing, fehér nadrág, fekete harisnya volt. 1919-ben egy Uhrin nevű hentesmester lila-fehér színű szerelést ajándékozott a csapatnak, ami annyira megtetszett mindenkinek, hogy ez vált a gárda  hivatalos színévé. A városban létrejött a Békéscsabai Kereskedelmi Alkalmazottak Football Egyesülete (BKAFE) is.

A Békéscsabai Előre Munkás Testedző Egyesület 1921-1922-ben jól szerepelt a területi bajnokságban, köszönhetően a hatalmas termetű kapusának, a Kispestről igazolt Amsel Ignácnak. "Náci" olyan kimagaslóan védett, hogy a Ferencváros leigazolta. Végül 10-szeres válogatottként a '30-as évek közepén kivándorolt Dél-Amerikába.

A gazdasági válság a csabai labdarúgást is elérte: 1933-ban az Előre MTE futballcsapata a felhalmozódott adósságok miatt feloszlott, az Előréből Törekvés lett, lila-fehér helyett fehér-lila színekkel.

1945 nyarán, a világháború utáni átszervezéseket követően a Törekvés az OB I Keleti csoportjába került! Ekkor több próbajátékos is megfordult Csabán, többek között a későbbi 101-szeres válogatott Bozsik József is felhúzta a fehér-lila mezt!

1946. augusztusában egyesült a Törekvés és a Rokka SC, felvéve a régi, Előre Munkás Testedző Egyesület nevet.

Az 1948-as év újabb változást hozott a klub életében, az Előre a Csabai AK és a Textiles Sport összevonásából megszületett a Békéscsabai Szakszervezetek Sport Egyesülete, kék-fehér színekkel. 1950-től Építők név alatt, továbbra is kék-fehérben szerepelt a klub, ami 1957-től Építők-Előre SK lett.

1963 januártól újra lila-fehér a klub színe, a neve pedig Békéscsabai Előre Sport Club. 1970 decemberben a Dózsa SK-t is bevonva jött létre a Békéscsabai Előre Spartacus Sport Club.

A következő jelentős évszám 1974, ekkor jutott fel a gárda az NB I-be.

Az első meccset éppen csapatunk ellen játszották a csabaiak, és 15.000 néző előtt 3-1-re nyertek.1983-ban kiestek, de a következő szezonban rögtön vissza is kerültek az első osztályba.

1988-ban megnyerték a Magyar Népköztársaság Kupát, a döntőben 3-2-re legyőzték a Bp. Honvédot. A KEK-sorozatban a második fordulóban estek ki.

1991 januárban megalakult a Békéscsabai Előre FC. A csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült azonnal visszakerülnie. 1994-ben bronzérem, Intertotó Kupa-, UEFA Kupa-szereplés, majd az emlékezetes bunda botrány! Aztán 1996-ban osztályozó, 1998-ban kiesés.

Új idény, új névvel: Előre FC Békéscsaba. A 2001-2002-es szezonban  sikerült visszajutni az NB I-be, ahonnan 2005-ben esett ki a csapat.

2005 nyarán kényszerhelyzet alakult ki a békéscsabai labdarúgásban, az NB I-ből kiesett csapat nem kapott rajtengedélyt egyik bajnoki osztályban sem. Végül az NB III-as indulási joggal rendelkező Jamina SE és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata összefogásával megalakult a Békéscsaba 1912 Előre SE.

Egy NB III-as év után másodosztálybeli esztendők következtek, majd feljutás a 2015-2016-os bajnokságban az NB I-be - ahonnan utolsó helyezettként estek ki, azóta a Nemzeti Bajnokság második vonalában játszanak.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman