HÍREK

A bajnokságot két győzelemmel kezdő Kecskeméti TE csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2023-08-19

A bajnokságot két győzelemmel kezdő Kecskeméti TE csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 4. fordulójában csapatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára szombaton 17:45-kor.

Jelen:

A mérkőzésre már tart az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

A Kecskeméti TE 2022-ben jutott fel ismét az OTP Bank Ligába, ahol hatalmas meglepetésre második helyen végeztek. Az együttes az ezüstéremnek köszönhetően elindulhatott az Európa Konferencia Ligában, ahol a selejtező második fordulójában a lett FC Riga ellen hazai pályán 2-1-re nyert, míg idegenben hosszabbítás után 3-1-re kikapott, így búcsúzott a sorozattól.

A kilencedik NB I-es szezonját teljesítő KTE jól kezdte az idei szezont, hiszen mindkét eddigi mérkőzését megnyerte. Az első fordulóban az FTC elleni idegenbeli találkozójukat szeptember 27-re halasztották, így eddig csak hazai bajnokijuk volt, előbb a Kisvárda Master Good ellen 3-1-re, a Fehérvár FC ellen pedig 1-0-ra diadalmaskodtak.

A négy kecskeméti gólból kettőt a válogatott keretbe legutóbb bekerülő Szalai Gábor szerzett, míg Pálinkás Gergő és Szuhodovszki Soma egyszer volt eredményes.

A szeptember 6-ig tartó nyári átigazolási időszakban eddig 14 játékos érkezett a klubhoz. Végleg Szabó István csapatához került Artner Dávid (Mosonmagyaróvár), Fadgyas Tamás (ETO FC Győr), Katona Levente (Pécsi MFC), Kiss Bence (ETO FC Győr), Kovács Kolos (Ceglédi VSE), Matheus Leoni (Kisvárda Master Good), Pálinkás Gergő (Kazincbarcika), Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK), Zsótér Donát (Budapest Honvéd) és klubunktól Varga Bence.

Kölcsönbe érkezett Kecskemétre Iyinbor Patrick (Ferencváros), Nagy Olivér (Ferencváros), Szendrei Ákos (FK DAC 1904), és Horváth Krisztofer (Torino).

Távozott Gréczi Márton (Hódmezővásárhely), Danilo Pejovic (PMFC) és Hadaró Valentin (PMFC), míg kölcsönjátéka után visszatért az FTC-hez Varga Ádám, Katona Máté és Katona Bálint, a Fehérvár FC-hez pedig Zeke Márió.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 17:45-kor kezdődő mérkőzést az M4Sport közvetíti élőben!

Együttesünk és a Kecskeméti TE csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban csapatunk 12 alkalommal játszott a kecskemétiekkel, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban viszont a szombati lesz az első egymás elleni ütközet.

Először 2008. november 8-án Kecskeméten találkozott a két csapat, akkor 0-0 lett a végeredmény, akárcsak az eddigi utolsó egymás elleni csörte a Bozsik Stadionban 2015. május 2-án.

Pályaválasztóként hatszor játszottunk a Kecskeméttel: Kétszer nyertünk, kétszer kikaptunk, két alkalommal döntetlen volt, 10 gólt lőttünk és ugyanennyit kaptunk. A megszerezhető 18 pontból nyolcat jegyeztünk.

A mérleg:

NB I:

12       4        4        4         17 - 19          16      (44 %)

A Kecskeméti TE labdarúgásának múltja:

1904-ben játszották az első kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát.

Kecskeméten 1910 májusában került sor az első, sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt.

A Kecskeméti Munkás Testedző Egyesületet 1911. június 11-én alapították. A klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget. Először a piros és zöld volt a klub színe, a lila-fehér összeállítást 1913 óta használják, ekkor lett az egyesület neve Kecskeméti Testedző Egyesületet, KTE, ami 1945-ig változatlan maradt.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a Kecskeméti Sport Clubtól szenvedett egygólos vereséget. A második meccsét már megnyerte a csapat, a Szolnoki MÁV FC ellen, 5:1-re. 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Szervezett bajnokságban először 1913-1914-ben a Pestvidéki kerület Kecskeméti alosztályában futballozott a KTE, többek között a Szolnoki MÁV SE, a Kecskeméti AC, a Vecsési SE, a Monori SE, az Üllői SE társaságában.

Az első világháború alatt többnyire 18 éven aluli játékosok alkották a csapatot, ez volt a „kis KTE”. A világégés után sikerült újjászervezni a gárdát.

Az 1921-1922-es bajnokságban, a Közép-magyarországi kerület Kecskeméti alosztályában 1921. október 9-én 3.000 néző előtt játszották a KAC elleni rangadót.

1922-ben saját pálya építését határozta el az egyesület, melyet 1926. április 11-én avattak fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel.

A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-magyarországi  bajnokság Kecskeméti, aztán Szegedi alosztályában játszott a csapat.

A második világháború alatt több csapattagot is behívtak katonának, vagy munkaszolgálatra, de előfordult, hogy máshonnan érkezett munkaszolgálatosokkal töltötték fel az együttest.

A világháború után a KTE Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit.

Az 1946-1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében, újra Kecskeméti Munkás TE néven. Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KMTE – Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult. Ekkor kezdődött a több évtizedes együttműködés a KTE és a Kecskeméti Konzervgyár között.

1949. június 28-án egyesült két kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a Kecskeméti Szakszervezeti TE nevet kapta. A csapat új színösszeállítása a piros-kék lett. A legjobb játékos a Kecskeméten két éven át szereplő Fenyvesi Máté volt, aki később a Ferencvárosba igazolt, és sokszoros válogatott lett.   

1951. január 11-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. Az eredeti nevét és színeit a KTE csak 1956. december 2-án vehette fel újra, s meg is tartotta egészen 1998-ig.

A KTE ezután gyorsan visszatért, és megnyerte az NB III Délkeleti csoportját, de az átszervezések miatt nem kerülhetett fel a másodosztályba. 1964-ben a csapat a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ban már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol ezúttal két idényt játszott végig, majd egy kisebb visszaesés következett be a klub életében.

Az 1973-1974-es idényben újra NB II-es volt a KTE, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. 1978-ban egy szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után ismét kiesett a megyei bajnokságba.

1990-ben a csapat bajnok lett az NB III Alföldi csoportjában, de a másodosztályban nem tudott tartósan megmaradni.

1995-ben a KTE immár harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután ismét megnyerte az NB III Alföldi csoportját. Ekkor költözött át a KTE a Széktói Stadionba.

1999-ben egy "álfúzió" jött létre a KTE illetve a KSC-RSC névleges egyesüléséből létrejött a Kecskeméti Futball Club, a KFC. A csapatot működtető kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s a KFC játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.

1998-ban felnőtt és ifjúsági játékosokkal újjá élesztették a szünetelő labdarúgást, a KTE a megyei III osztályban indult. A próbálkozás mindössze 2 évet ért meg.

2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre, élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft-t, s a játékjoggal Kecskeméten az NB I/B-ben újraindította a csapatot, Kecskeméti TE néven.

2006-ban két kecskeméti vállalkozás megvásárolta a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft-t. 2007 nyarán a szabadkai Szivics Tomiszlav vette át a csapat irányítását, s megnyerték a 2007-2008-as bajnokságot az NB II Keleti csoportjában.

A 97 éve vártak a feljutásra, s a 2008-2009-es pontvadászatban történetük során először végre az NB I-ben szerepelhettek. Első találkozójukat a Paks ellen játszották (1-2), első NB I-es góljukat Csordás Csaba szerezte.

Az NB I-be jutás után minden évben sikerült főszponzort találni. 2008-2011 között a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-2012-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano AG svájci központú multinacionális cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

2011-ben a Videoton legyőzésével (3-2) megnyerték a Magyar Kupát. A kupagyőzelem azt jelentette, hogy a KTE kvalifikálta magát az Európa Ligába, kijutva ezzel a nemzetközi porondra. A klub végül veretlenül búcsúzott a sorozattól, hazai pályán 1-1-et, idegenben 0-0-t ért el az együttes a kazah Aktobe ellen, mely végül idegenben lőtt góljával jutott tovább. A KTE első "európai" gólját Szinisa Radanovics jegyezte.

A 2012-2013-as idény 7. helyet hozott. A 2014-2015-ös szezon a búcsút jelentette az élvonaltól, mert bár a 9. helyet sikerült elcsípni, NB I-es licenc hiányában nem indított csapatot a KTE, a névhasználati játékjoggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

Három év következett a megyei bajnokságban. Kecskeméten a KLC-KTE SI felnőtt csapata maradt a legmagasabb osztályú együttes, ez a megye I-es bajnokságot jelentette. 2016 telén megalakult a Kecskeméti LC Kft., mely teljes mértékben átvette a felnőtt együttes működtetését a sportiskolától, majd 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

2018-ban bajnoki címet sikerült szerezni a megyei I-ben, és a Hajdúböszörmény elleni sikeres osztályozó után feljutott az NB III-ba a klub, s újra KTE néven indulhatott a bajnokságban.

A 2020-2021-es idényben a bajnok Iváncsa nem kért licencet a másodosztályú bajnokságra, ezért a KTE jutott fel, és tért vissza az NB II-be.

A kecskemétiek friss feljutóként rögtön a második helyen végeztek az NB II-ben, s hét év után visszajutottak az első osztályba, ahol rögtön ezüstérmesek lettek.

Fotó: Kecskeméti TE

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman