HÍREK

A 2020-ban döntőt játszó Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadjuk - Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket

2023-01-30

A 2020-ban döntőt játszó Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadjuk - Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket

A MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében csapatunk az élvonalbeli Mezőkövesd Zsóry FC-t látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szerdán 18 órától.

Jelen:

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!

Az élvonalbeli Mezőkövesd Zsóry FC 17 fordulót követően 9. helyen áll az OTP Bank Ligában, az NB I idei első fordulójában 1-0-ra nyertek hazai pályán a Puskás Akadémia FC ellen vasárnap délután.

Kuttor Attila együttese az első osztályban 19 alkalommal talált az ellenfelek kapujába, míg ellenük 26 gólt szereztek. A mezőkövesdiek házi gólkirálya a bajnokságban hét góllal Stefan Drazic, aki a hétvégi Puskás Akadémia FC elleni összecsapást is eldöntötte a hajrában. Rajta kívül háromszor talált be Dino Besirovic, kétszer Marina Jurina és Aliaksandr Karnitski, míg egyszer volt eredményes Bobál Gergely, Madarász Márk, Pillár Róbert és Vajda Sándor.

A sorozatban 2020-ban döntőt játszó, és ott a Budapest Honvéd csapatától 2-1-es vereséget szenvedő Mezőkövesd a MOL Magyar Kupa idei kiírásában az NB III Nyugati csoportjában szereplő Szekszárdi UFC ellen 3-0-ra, míg a Komárom-Esztergom megyei bajnokság I. osztályában játszó Nyergesújfalu SE ellen 4-1-re győzött.

A téli átigazolási időszakban eddig nyolc játékos igazolt Kövesdre, a grúz Ilia Beriashvili, a martinique-i Thomas Ephestion, a román Steliano Filip, a Comore-szigeteki-francia Younn Zahary, az orosz Nikolay Prudnikov, valamint Márkus Attila, Nagy Dominik és csapatunk kölcsönjátékosaként Lehoczky Roland.

Távozott a borsodi együttestől Madarász Márk, Rabatin Richárd, illetve a klubunkhoz kölcsönbe kerülő Bobál Dávid.

Rajtuk kívül Csontos Dominik került január elején Mezőkövesdre, miután a Ferencvárosnál lejárt a szerződése, de a matyóföldiek a hónap végén eladták az NB II-es ETO FC Győrnek.

A továbbjutás egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény - függetlenül a csapatok osztályba sorolásától -, 2x15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét gárda azonos számú találatot ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutásról büntetőrúgásokkal döntenek. A győztes bejut a negyeddöntőbe.

A szerdán 18 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetítjük csapatunk YouTube-csatornáján!

Együttesünk és a Mezőkövesd Zsóry FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

A két együttes eddig 14 alkalommal találkozott az élvonalban 2013 és 2022 között. Ezek közül csapatunk ötször győztesen hagyta el a pályát, háromszor döntetlen született, míg hat alkalommal a Mezőkövesd örülhetett.

Legutóbb 2022. április 22-én mérkőztünk meg a borsodiakkal az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a bajnoki a vendégek 4-0-ás győzelmét hozta. Hazai pályán legutóbb 2021. szeptember 25-én nyertünk aktuális ellenfelünk ellen, akkor Bojan Miovski góljával 1-0-ra.

Hazai pályán 8 találkozót játszott csapatunk a mezőkövesdiek ellen. A mérleg 46 %-os: 3 alkalommal győztünk, 3-szor vereséget szenvedtünk, 2 összecsapás döntetlen volt. 8 gólt szereztünk, és 8-at kaptunk.

A mérleg:

NB I:

14        5       3       6         14 - 18          17          (40 %)

A Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgásának története:

Mezőkövesden, Matyóföld "fővárosában" az 1900-as esztendők első évtizedeiben több sportegyesület is működött. Legkorábban, 1925-ben a Mezőkövesdi Földmives ISE (FISE)  alakult. A csapat 1925-1926-ban az Észak-magyarországi kerület II. osztályának  Miskolci csoportjában kezdte meg csupán néhány évig tartó bajnoki szereplését. Aztán sorban alakultak, s szűntek is meg az együttesek: Atlétikai Club,  Katolikus Iparossegédek Társulata (KIT), Matyó Tsz SE, Spartacus, Vörös Meteor, Honvéd Trencsényi József SE.

A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület (MMSE) 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika és röplabda szakosztályokkal. A klub színe kék-sárga lett. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. 1990-ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben a Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely több profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás együttest is működtet.

A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi futball csapat, amely meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást.

Az 1977-1978-as pontvadászatot azonban már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I, osztályban kezdhették az MMSE labdarúgói. Hosszú ideig többnyire a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995-1996-os bajnokságot sikerült megnyerni.

1996-2006 között az NB III Tisza, illetve Mátra-csoportjában szerepelt a csapat, leszámítva a 2000–2001-es idényt, amikor a harmadik vonalból való kiesés miatt a megyei I-ben játszottak, s nyertek bajnoki címet.

Az 1996-1997-ben újoncként az ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy feljebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérést követően rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban az együttes, többször is a második, vagy a harmadik helyet megszerezve.

A 2006–2007-es szezonban, bár csak bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Az első NB II-es évben búcsúzni kényszerült a csapat, de egy évvel később megnyerte az NB III Mátra-csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.

2009-től kezdve az NB II Keleti-csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a Mezőkövesd, a 2012-2013-as idény aranyérme után pedig a 2013-2014-es bajnokságban története során először az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán szakmai téren lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig elkészült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.

A 2013-2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014-2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes. A 2015-2016-os idényt a Gyirmót FC mögött a 2. helyen zárta a Mezőkövesd, így két év kihagyás után újra az élvonalban szerepelhetett.

A 2016-2017-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott a csapat, A bajnokságban azonban a kiesés ellen harcolt a klub, ám végül kiharcolták a bennmaradást. A következő két évben pedig szinte gond nélkül hosszabbították meg első vonalbeli tagságukat a borsodiak.

A 2019-2020-as szezonban csapatunk egykori válogatott játékosa, a Kuttor Attila vezette Mezőkövesd a bajnokságban végig az élmezőnyhöz tartozott, végül a 4. helyen végzett és kupadöntőt játszott.

A legutóbbi két szezonban a 8., majd a 10. helyen végeztek az élvonalban.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-08-03 19:45 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman