HÍREK

A 114. elé

2015-07-18

A 114. elé

Az MTK 1901. március 12-én alapította meg labdarúgócsapatatát, nem egészen egy héttel az első bajnokság rajtját követően. Premier mérkőzésüket abban az évben ősszel játszották a BTC vegyes ellen. Az eredmény 0–0 lett. A 2015-16-os, a 114 bajnokság a sorban. Hatvanszor dobogón végzett az MTK.

Komoly vita, sőt, klubszakadás előzte meg a labdarúgó szakosztály megalapítását. Az ezredfordulóra annyira megerősödött a futballt támogatók tábora, hogy ők adták a többséget. A vezetőség csupán vonakodva és jó idő múltán adta be derekát az újdonságnak. Noha, a klubalapítást is a változások iránti igény hozta létre 1888-ban. 
Végül, 1901. elején megszületett a megállapodás a szakadárokkal, és márciusban már hivatalosan rendelkezett labdarúgókkal az egyesület.
A következő bajnokságon már indult a klub is. Igaz, újoncként csak a második osztályba nyertek besorolást, ott viszont remekül helytállt a csapat: második helyen zárta a szezont. Ennek eredményeként 1903-ban már az első osztályban szerepelhetett a kék-fehér gárda, méghozzá nem is akárhogyan. Első nekifutásra a harmadik helyet szerezte meg az MTK. Valószínűleg kevesen gondolták akkor, hogy ez egy párját ritkító sorozat nyitánya lesz. Ettől kezdve 1940-ig az MTK – két becsúszott negyedik hely kivételével – minden évben a dobogóra állhatott. 1904 hozta az első magyar bajnoki címet: a balhátvéd Nagy Ferenc, a centerhalf Pozsonyi Imre és a jobbösszekötő Károly Jenő volt a három vezére az együttesnek.

A képen Jimmy Hogan.
 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman