HÍREK

83 éves Garami József

2022-08-09

83 éves Garami József

Kedden ünnepli 83. születésnapját Garami József, az MTK Budapest egyik legsikeresebb edzője.

Garami (született Glück) József labdarúgónak is kiváló volt. A Göröcs János fémjelezte ifjúsági válogatottnak volt támadója, nem is eredménytelenül, majd Pécsett lett NB I-es futballista. 39 találkozón 9-szer volt eredményes. Sérülékenysége miatt nem futotta ki magát, várt azonban rá egy sokkal sikeresebb karrier.

Mesteredző, a címet 1985-ben kapta meg, jó másfél évtizedes, a pécsi utánpótlás-nevelésben végzett munkájáért. Később a baranyai város felnőttcsapatánál is eredményesen dolgozott, hiszen előbb megmentette azt a kieséstől, majd a következő évben már második helyre vezette az együttest, hét évig nem is engedték felállni a kispadról. Kijelenthető, ez volt a város labdarúgásának fénykora: rendszeresen az élvonal elitjében szerepeltek. Bajnoki ezüst-, és bronzérem fűződik Garami mester nevéhez. Játszottak kupadöntőket és 1990-ben a csúcsra értek a Magyar Kupa elhódításával.

Közben szövetségi kapitány is volt öt mérkőzés erejéig.

1993-ban az Újpest vezetőedzője lett, amellyel bajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett. 

1996-ban került először az MTK-ba, ahol azonnal bajnoki címet szerzett csapatával. Ekkor választották a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőbizottságának elnökévé. A bajnoki cím mellé rögtön a kupát is elhódította, egy szezonnal később utóbbi címet megvédte csapatával.

1999-től 2001-ig Győrben dolgozott, ahol ugyancsak sikeres volt. Következett a Ferencváros, ahol szintén bajnokcsapatot épített – a kupagyőzelem mellett –, még ha nem is vele fejezte be a klub a pontvadászatot.

2004-ben tért vissza az MTK-ba szakmai igazgatóként és vezetőedzőként. Itt nyerte harmadik magyar felnőtt bajnokságát. 2008-ban érte el azt az óriási bravúrt a színeinkben, hogy javarészt akadémistáinkra épített együttesével lett jobb mindenkinél – ezt megspékelve a Szuperkupát is elnyerte. Abban az évben az Év edzőjének választották idehaza, előtte két alkalommal megkapta az Orth György-díjat is. 

2008. szeptember 19-én az FC Fehérvár-MTK (0-2) mérkőzésen 626. élvonalbeli meccsén ült a kispadon és ezzel Lakat Károly csúcsát döntötte meg, nála több mérkőzésen egy edző azóta sem ült itthon élvonalbeli csapat kispadján, és esélyes, hogy rekordja még sokáig nem kerül megdöntésre, hiszen közel 800 NB I-es mérkőzése van. 

Bajnoki ezüstérmet egy, bronzérmet két alkalommal nyert még az MTK élén, de a címeken felül legalább ilyen értékes számunkra az, hogy szakmai meglátásaival éveken át segítette klubunkat.  

Munkálkodása idején számtalan Sándor Károly Labdarúgó Akadémián nevelkedett tehetség mutathatta meg, mire képes az NB I-ben, játékosai szerint mindig is igazi pedagógusként nevelte a rá bízott labdarúgókat.

2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Talán szakmai sikereinél is lenyűgözőbb személyisége, hiszen Garami Józsefről elmondható az, ami igazán kevesekről a honi labdarúgásban, az ország minden stadionjában szeretettel és tisztelettel fogadják a rivális klubok szurkolói és vezetői. 

Kívánjuk, hogy ez még nagyon sokáig így legyen: Isten éltesse Garami Józsefet!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman