HÍREK

122 éve alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya

2023-03-12

122 éve alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya

Egy újabb évforduló... 122 éve, 1901. március 12-én alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya

Március 12-e jelentős nap 135 éves egyesületünk, és futball-szakosztályunk életében. 122 esztendeje, 1901-ben ezen a napon - ami akkor kedd volt - jött létre labdarúgó szakosztályunk.
A Millenárison folytatott tréningek során az 1888-ban alakult MTK sportolóinak jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor Sala köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.
Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után galgóci dr. Heteés Antal került az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -  így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére.
Erről így ír a Sporthírlap 1937. április 3-i száma:
"... Kertész Sándor volt, aki összetoborozta az MTK futballszakosztályát, aki leküzdötte a „forradalmi" futballtól idegenkedő MTK-tagok ellenállását, aki megszervezte az első kék-fehér csapatot. És az MTK legelső középcsatára volt.

- Az MTK akkor már 13 esztendős sportklub volt - mondja  Kertész Sándor, az MTK első „Sala bácsi”-ja. - A tagok többsége hallani sem akart a „durva” futballról.  Ha futballozni akartam, kénytelen voltm a BTC vendégszeretetét igénybe venni. De persze csak a BTC edzésein vettem részt. Mérkőzésen akkor játszottam először, amikor végre sikerült megszerveznem az MTK futballcsapatát. Sas Kálmán segitett. A Millenárison kezdtük. Először ketten. hárman rúgtuk a labdát. Azután beállt közénk a harmadik fiú, az ötödik, nyolcadik, tizenegyedik ... Nagyrészt diákok...
Kertész Sándor már felnőtt ferfi volt akkor. 25 esztendős. A futballcsapat kapitánya.

- Megkértem Fehér Győzőt és Sas Kálmánt, szerezzenek ellenfeleket csapatunknak barátságos mérkőzésekre. Akkoriban a BTC volt a legnagyobb futballegyesület. Legelső barátságos mérkőzésünket a BTC harmadik és negyedik csapatából összeállitott „vegyes” ellen játszottuk. Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. Góltalanul végződött, 0:0, döntetlen..." 

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában.
És utána is számtalan siker a 122 év alatt: összesen 23 bajnoki cím, 20 ezüst és 16 bronzérem, 12 Magyar Kupa siker, 2 Közép-európai Kupa győzelem, Kupagyőztesek Európa Kupája ezüstérem, több mint 200  játékos a magyar válogatottban, 12 kék-fehér kötődésű magyar szövetségi kapitány, és számtalan olyan futballista, edző szerte a világban, aki beírta a nevét a labdarúgás históriájába.
Az MTK játékosai, vezetői az elmúlt több mint egy évszázad alatt soha nem feledték a klub jelmondatát: Bátorság - Buzgalom - Barátság!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-09-30 17:00 Új Hidegkuti Nándor Stadion

MTK BUDAPEST

VS

FERENCVÁROSI TC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman