HÍREK

„Boldog születésnapot, Apa!” - lapszemle Katonáról

2019-02-12

„Boldog születésnapot, Apa!” - lapszemle Katonáról

Az első gólját szerző Katona Mátéról a Nemzeti Sportban jelent meg cikk. Lapszemle.

„Boldog születésnapot, Apa!"

Hétköznapi üzenet, mindannyian mondtuk már – ám Katona Sándor a legszebb ajándékot kapta az ötvenedik születésnapjára: éppen azt, amit kért.
Hogy a fia, Katona Máté szerezze meg első NB I-es gólját.
Az édesapa talán akkor sem volt ennyire boldog, amikor 1993-ban, a DVTK elleni 5–0-ra megnyert osztályozón pályára lépve tagja lehetett a Soproni LC első, élvonalba jutott csapatának (a kapus Babos Gábor előtt, a kölcsönben akkor ott szereplő Dragóner Attila mellett játszott védőt).
„Persze, hogy édesapa jutott eszembe, amikor láttam, hogy beakad a labda a felső sarokba – mondta Katona Máté, az MTK Budapest 21 esztendős játékosa, aki a mezőkövesden 3–2-re megnyert bajnokin lőtt a hazai kapuab, és még adott egy gólpasszt . – Mindent neki köszönhetek: még egészen kicsi voltam, amikor levitt a pályára, ő volt az első edzőm, és nem értettem, miért követel tőlem többet, mint a többi kissráctól. Később döbbentem rá, hogy az akkoriban milyen fontos volt nekem, csak túl kicsi voltam, hogy megértsem."

A tehetséges középpályás 1997-ben született, 2012-ben lett az MTK játékosa, és egyből a 17 évesek között kellett bizonyítania. Korosztályának az egyik legígéretesebb irányítójaként tartották számon, ám szombaton jobbhátvédként került lövőhelyzetbe…
„Középpályás vagyok, szeretek támadni – mondta erre az U21-es válogatottban is meghatározónak számító labdarúgó. – Ám úgy alakult, hogy ezen a poszton kaptam lehetőséget, és Feczkó Tamás vezetőedző kéri is, zárkózzak fel az akciókhoz, próbáljak belépni az összjátékba. A védekezésen még javítanom kell, de kezdem megszokni ezt a szerepkört: onnan, hátulról kezdődik a támadás felépítése, és ebből a védősor tagjainak is kell venni a részüket."

A futballista két évvel ezelőtt már 22 bajnokin játszott, tavaly az NB II-ben 26-szor küldték pályára, most pedig a 35. első osztályú bajnokiján lőtte az első NB I-es gólját.

Érdekes ez a poszt: az elmúlt években Bese Barnabás, Fiola Attila vagy éppen Lovrencsics Gergő is játszott jobbhátvédet a válogatottban, pedig egyiküknek sem ez volt az eredeti pozíciója.
„Egyelőre az MTK-ban szeretnék minél többet játszani, tanulni, fejlődni szeretnék – mondta Katona Máté. – Ám profi sportolóként távlati célom, hogy eljussak a felnőtt válogatottba. Sokszor lehettem korosztályos válogatott, de ez nem jelenti azt, hogy az A-keretbe már sima az út… Tudom, hogy nem így van: dolgozni, edzeni kell minél többet, és akkor van csak esély előrelépni. Schäfer András példája is azt mutatja, a mi klubunkból is el lehet jutni egy erős bajnokságba, célom, hogy egyszer én is megmutassam magam egy nyuagti csapatban."

És a következő gól?
Talán csak nem kell Katona Sándor hatvanadik születésnapjáig várni ezzel…
„Feczkó Tamás is mondta: lehetne apunak minden héten szülinapja – nevetett Katona Máté. – Szeretek támadni, és bízom abban, hogy odaérek még a kapu elé. Remélem, a másodikra már nem kell ennyit várnom."

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman