DICSŐSÉGTÁBLA

Kupagyőztesek Európa-Kupája - döntős

1964

Érdekesség, hogy a hatvanas évek nem hoztak MTK-bajnoki címet, ám a nemzetközi kupákban remekelt a gárda: 1963-64-ben, döntőbe kerültünk a KEK-ben, így klubunk - a Közép-Európa Kupát nem számítva - a magyar labdarúgás történetének első hivatalos európai kupadöntőse lett.

A fináléban a portugál Sportinggal az első mérkőzés 3:3-mal zárult, míg a megismételt döntő 1:0-s portugál győzelemmel végződött. Nem árt megjegyezni, hogy a portugál foci akkor élte fénykorát.

Idézzük fel a nagy menetelést: a mieink érdekes módon nem kupagyőztesként indultak a sorozatban, hiszen az MNK akkoriban éppen szünetelt, így az MLSZ a bajnoki ezüstérmest nevezte a KEK-re. Az MTK pedig remekül szerepelve a bolgár Slavia Szófia (1:0, 1:1), a keletnémet Motor Zwickau (2:0, 0:1), a török Fenerbahce (2:0, 1:3, 1:0), majd a skót Celtic Glasgow búcsúztatásával bejutott a döntőbe. A skótok ellen párharc talán még a finálénál is emlékezetesebbre sikeredett: az elődöntő első mérkőzésén a Celtic sima 3:0-s győzelmet aratott, ekkor már mindenki lefutottnak tekintette a továbbjutás kérdését. Kivéve azt a 15 ezer szurkolót, aki végig biztatta az első perctől oroszlánként harcoló kék-fehéreket. A Népstadionban lejátszott visszavágón csodaszámba menő eredmény született: MTK-Celtic 4:0!

A döntőben a portugál Sporting várt ránk. A meccsre Brüsszelben került sor és nehéz volt megmondani, hogy a párharcnak melyik gárda az esélyese. A lisszaboniaknál öt válogatott labdarúgó szerepelt és a portugál klubfutball az 1960-as években már nagyon erősnek számított. Az MTK-nál is szerepeltek válogatott labdarúgók, hiszen akkor még a magyar klubfutball is kiváló minőséget képviselt.

A találkozó magyar szempontból kiválón kezdődött, hiszen a vezetést az MTK szerezte meg a legendás csatár, Sándor Károly révén. Csikar természetesen Sándor-szögből, vagyis az alapvonal közeléből talált be. A Sporting azonban Mascarenhos fejesével kevéssel a szünet előtt egyenlített, majd a második játékrész elején Figueirdeo a portugálokat juttatta előnybe. A fordulatoknak azonban ezzel még nem volt vége, mivel az MTK két perc alatt fordítani tudott. A 70. percben Kuti István egalizált, majd a 72. percben Sándor megint a magyar gárdának szerezte meg a vezetést.

Csupán nyolc perc hiányzott ahhoz, hogy megszerezzük a magyar labdarúgás első kupagyőzelmét, ám a 82. minutában Figueirdeo beletette a lábát egy szabadrúgásba és a labda a hálóba került. A rendes játékidő végeredménye (3:3) után következett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Több gól azonban már nem született a mérkőzésen, így az akkori kiírás értelmében nem tizenegyesek következtek, hanem a megismételt mérkőzés, amelyet két nappal később Amszterdamban a Sporting nyert meg egy góllal (1:0).

Ez a párharc volt az apropója annak, hogy 2016-ban a Sporting ellen avattuk fel az Új Hidegkuti Nándor Stadiont.

Kupagyőztesek Európa-Kupája - döntős

Szponzorok

Prohuman